hirdetés

Többen lízingeltek kevesebbet

2013 első félévében a lízingcégek új kihelyezése mintegy 173 milliárd forint volt, ami 3 százalékos csökkenést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A lízingszerződések száma eközben 8 százalékkal nőtt - közölte a Magyar Lízingszövetség.
hirdetés

A hazai lízingpiac továbbra sem találja a felfelé vezető kiutat, a lízingcégek által kezelt teljes portfólió mérete egy év alatt 15 százalékal csökkent, az első félév végén mintegy 1450 Mrd Ft volt. Jelentős volt a növekedés a mezőgazdasági gépfinanszírozás területén, köszönhetően az alacsony bázisértéknek, de az összérték ezen a területen (is) még mindig nagyon alacsony. A haszonjármű szegmensben az új kihelyezések értéke is tovább bővült. Az egyes szegmensek nagyon eltérő pályát futottak be a válság kitörése óta, a tavalyi év egyértelmű nyertese a flottafinanszírozás, és emellett gép-berendezés finanszírozás tudott bővülni.

Részletes adatok - kattintásra nagyobb kép nyílik (Forrás: MLSz):

Az ügyfelek döntően továbbra is új eszközöket vásárolnak. A kihelyezett összeg alapján a hitel aránya a teljes piacon belül alig 10 százalék, az operatív lízing is 10 százalék körüli arányt képvisel. Az első félév számai alapján az ügyfelek több mint fele kkv, a lakossági ügyfelek aránya 20 százalék alatti.
Aggódnak a pénz miatt
Annak ellenére, hogy a hazai kisvállalkozások számára a lízing remek finanszírozási lehetőséget jelentett a válság kitörése előtt és jelentene mind a mai napig, a piac nem igazán talál magára. Eközben a kisvállalkozások 37 százaléka számít arra, hogy likviditási helyzete a következő időszakban romlani fog, ráadásul a valóságosnál lényegesen rosszabbnak ítélik külső forráshoz jutási lehetőségeiket.
Az egyes szegmensekben a lízingszerződések az alábbiak szerint alakultak. A retail autófinanszírozásban (flottafinanszírozás nélkül) 2012 első félévéhez képest 1 százalékkal, az új autók esetében 10 százalékkal bővült, használt autóknál pedig 9 százalékkal csökkent az új kihelyezés összege. A szerződések száma 4 százalékkal csökkent, az új autó szerződések száma 6 százalékkal nőtt, a használt autóké 8 százalékkal visszaesett, miközben a kezelt portfólió értéke 19 százalékkal csökkent. A II. negyedév nagyon kevés szerződést eredményezett, így 2013 első félévében összesen 10 százalékkal esett vissza a flottafinanszírozás az egy évvel korábbi értékhez képest. A megkötött szerződések 80 százaléka operatív lízing, a flottakezelő cégek által kezelt portfólió értéke mintegy 108 Mrd Ft.

A truck szegmensben az új kihelyezések értéke 32 százalékkal bővült, ami elsősorban egy, az MFB közösségi közlekedési programja keretében megvalósult busz beszerzésnek köszönhető. A megkötött szerződések száma 10 százalékkal nőtt, ezen belül az új teherautókra kötött szerződése száma 17 százalékkal csökkent. A megkötött szerződések 99%-a pénzügyi lízing volt.

A gép-berendezés finanszírozás érték szerint 8 százalékkal visszaesett, míg szerződésszám szerint közel 20 százalék a csökkenés 2012 első félévéhez képest. Az új kihelyezés 29 Mrd Ft volt, ami mintegy 1500 szerződést jelentett 2013 első félévében. A kezelt portfólió 15 százalékkal csökkent egy év alatt, a mostani 137 Mrd Ft kevesebb, mint a fele a válság kitörését megelőző értéknek. A szerződések 72%-a pénzügyi lízing, 18 százaléka hitel, ezt az arányt az aktuálisan futó EU támogatások befolyásolják leginkább (ezek döntő többsége hitelben vehető igénybe). A mezőgazdasági gépfinanszírozás az - alacsony bázisérték miatt – 32 százalékkal bővült. Ez mintegy 14,4 Mrd Ft kihelyezést jelent 850 szerződés keretében. Az új eszközök aránya, 75 százalék feletti, míg 90 százalék a pénzügyi lízing formájában történő finanszírozás.

Az építőgép finanszírozás volumene 40 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, ez minden idők legalacsonyabb negyedéves teljesítménye. Ebben a szegmensben viszonylag jelentős (30% feletti) a hitelezés, és 15% az operatív lízing aránya (utóbbi döntően a bérelhető építőgépeket jelenti). Az IT-irodai eszközök finanszírozása az egy évvel korábbi értékhez képest 30 százalékkal csökkent, mintegy 4,7 Mrd Ft volt 2013 első félévében. Egy nagyobb egyedi ügylet miatt a pénzügyi lízing aránya jelentős, 66 százalékkos, szemben a korábbi hasonló operatív lízing aránnyal.

Az általános gépek volumene jelentősen, 20 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi értékhez képest. Eközben az EU társfinanszírozott beruházás támogatási szerződések miatt 45% feletti a hitel formájában történő finanszírozás aránya. Az ingatlan szegmensben továbbra is minimális az aktivitás, 2013 első félévében még a tavalyi értéket is 37 százalékkal múlta alul az új finanszírozás. Ez 13,5 Mrd Ft-ot jelentett. A hosszú futamidőknek köszönhetően viszonylag lassan csökken a lízingcégek ingatlan portfóliója, de az egy évvel ezelőtti értékhez képest így is 13% a visszaesés, ami összegszerűen 337 Mrd Ft-os portfóliót jelent.

Annak ellenére, hogy a hazai kisvállalkozások számára a lízing remek finanszírozási lehetőséget jelentett a válság kitörése előtt és jelentene mind a mai napig, a piac nem igazán talál magára. Eközben kisvállalkozások 37 százaléka számít arra, hogy likviditási helyzete a következő időszakban romlani fog, ráadásul a valóságosnál lényegesen rosszabbnak ítélik külső forráshoz jutási lehetőségeiket.

Lízing: még mindig nem tért vissza a népszerűség
A lízing, az úgynevezett eszközalapú finanszírozás, határozottan népszerű volt a hazai cégek körében. A hazai lízingpiac azonban a válság óta nem igazán talál magára, az életbe lépett kedvező változások dacára sem. Tavaly az esztendő egyértelmű nyertese a flottafinanszírozás volt, amely 31 százalékkal bővült az előző évhez képest. Minden 5. hazai új autó és ezen belül minden 4. céges autó flottafinanszírozással kelt el 2012-ben. Az erőteljes elmozdulás elsősorban a szabályozói környezet változásának volt a következménye: az áfa-visszaigénylési szabályok 2012 év eleji módosításával jelentős pénzügyi előnyt érhetnek ugyanis el az egyéb finanszírozási formákhoz képest azok a vállalkozások, amelyek gépjárműveiket operatív lízing formájában üzemeltetik, hiszen visszaigényelhetik az áfát.(A módosításról részletesebben itt olvashat!) Ebből eredően egyáltalán nem véletlen, hogy tavaly az újonnan kötött szerződéseken belül az operatív lízing aránya megközelítette, a teljes portfólión belül pedig meghaladja a 90 százalékot. (A vállalkozások az ingatlanlízinget is kezdik felfedezni.)
 
hirdetés

Véleményvezér

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo