hirdetés

Mennyit visz el a bank? Rajtunk múlik

Ha egy cégvezető valamely költségtételt felére, negyedére képes leszorítani, úgy, hogy közben nincs szükség a hatékonyságot befolyásoló kompromisszumokra, komoly siker. A bankköltségen ennél néha jóval többet is lehet spórolni, ha a megfelelő bankszámlát választja a vállalkozás – hívta fel a figyelmet Gergely Péter szakértő.
hirdetés

Kép:sxc

Nehezen hihető, de egy cég akár tízszer többet is fizethet ugyanazért a szolgáltatásért pusztán amiatt, mert rosszul választott számlacsomagot. Egy 6 millió forint éves árbevétellel rendelkező vállalkozás, amelynek havonta két tranzakció keretében összesen 500 ezer forint érkezik a számlájára, utalásai 7 ügylet révén a havi 280 ezer forintot érnek el, 1 alkalommal vesz fel a bank saját pénzintézetének bankjegykiadó-automatájából (ATM) összesen 35 ezer forintot, másik 3 alkalommal idegen ATM-ből összesen 35 ezret. Mindezt figyelembe véve talál olyan bankot, ahol ezért évi 14 ezer forintot fizet, de olyat is, ahol ebben az esetben 204 ezer forintot az éves költség. Tehát több, mint tízszeres is lehet a különbség hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BankRáció.hu szakértője!

Nincs jó vagy rossz bank

Szó sincs azonban arról, hogy az egyik bank jó, a másik rossz. S, az sem igaz, hogy az egyik számlacsomag drága a másik olcsó. Aki túl sokat fizet, az rosszul választott számlacsomagot! Minden cégnél más a legjobb, az optimális.

Olyan ez, mint az autózás. Ha valaki városban közlekedik, a jó döntés az, ha kis fogyasztású autóval jár, amellyel könnyű parkolni is. Ha viszont mondjuk hegyvidéken él, érdemes lehet terepjárót használnia, lehet ugyanis, hogy sokat fogyaszt ilyen gépjármű nélkül azonban kedvezőtlen időjárási viszonyok között az is előfordulhat, hogy ki sem tud mozdulni otthonról.

Így van ez a bankszámlákkal is. Kiterjedt banki kapcsolattal, esetlegesen sok tranzakcióval rendelkező cégnek egészen más számlacsomag lesz az optimális, mint azoknak, amelyek nagy egyedi tranzakciókat bonyolítanak ritkábban.

Bankszámlaválasztás 4 pontban
1. Fel kell mérni a vállalkozás bankhasználati szokásait: mekkora a forgalom forintban vagy devizában, bankfiókban (papír alapon), vagy elektronikusan bonyolítja a vállalkozás a pénzügyeit (gondoljuk át, hogy a költségek csökkentése érdekében lehet-e ezen változtatni!), jellemző-e a kártyahasználat. Mérlegeljük azt is, hogy rendelkezésre áll-e szabad pénz, amelyet megfelelően el kell helyezni, s nem árt tekintettel lenni arra is, hogy ez a bankforgalom mennyire tervezhető, lehetnek-e erős ingadozások.
2. Gondoljuk át a cég várható fejlődési pályáját, és hogy milyen módon alakulhat át a pénzforgalom. A kínálatot úgy érdemes áttekinteni, hogy lesz-e a változásokhoz megfelelő számlacsomag.
3. Az alapinformációk alapján kiválasztott megfelelő csomagok éves költségét számoljuk ki, és hasonlítsuk össze. Egyes tételek – például a bankkártyák díja – nem havonta jelentkezik, ezért ajánlható az éves kalkuláció.
4. A konkrét költségek mellett figyelembe kell venni egyéb tényezőket is: a pénzintézet elérhetőségét (ha ez szempont), a cég legfontosabb partnerei hol bankolnak, milyen szolgáltatásokat kínál a bank. Fontos lehet a forráshoz jutás lehetősége, és a devizaforgalommal összefüggő kérdéseket is kiemelt figyelemmel kell áttekinteni, mert óriási többletköltséget jelenthet e területen egy rossz döntés. Ne feledkezzünk meg a munkavállalói számlákról, illetve a kártyaelfogadáshoz kapcsolódó kínálatról se.
Nehéz eligazodni a termékek között

Könnyű persze mondani, hogy válasszon egy vállalkozás körültekintően bankszámlacsomagot, megvalósítani ezt jóval nehezebb. Egy számlacsomag hirdetményében több mint száz tétel van, s a költségek áttekintése sem egyszerű. A bankkártyához kapcsolódó díjak például máshol (a kártyadíjak között) találhatók, mint a bankfiókból történő kifizetés, egy számlacsomagon belül is nehéz tehát a két elemet összehasonlítani, nemhogy több bank, számos díjelemét.

Erre a problémára kínál megoldást a BankRáció.hu vállalati bankszámla-összehasonlító kalkulátora. Az alkalmazás több, mint 23 bank 204 számlacsomagját tartalmazza, ez a hazai banki kínálat többségét lefedi.

Érdemes bankot váltani?

Ezekben a napokban számos vállalkozás próbálja megbecsülni, hogy a tranzakciós illeték emelésével összefüggésben mennyivel nőnek majd a pénzügyi tranzakciókkal összefüggő kiadásai. Ebben komoly segítséget jelenthet, hogy az alkalmazás lehetőséget ad a meglévő s egyéb, kiválasztható bankok csomagjainak összehasonlítása. A kalkulátorban a jelenlegi költségek mellett mutatja majd az egyéb ajánlatokat is, csak a választás marad a vállalkozóra.

Fontos azonban odafigyelni arra, hogy a bankok eltérő időben érvényesítik a következő hetekben díjemeléseiket (az eddigi ismeretek alapján a vállalkozók is arra számíthatnak, hogy szinte minden bank teljes egészében áthárítja majd az illetéket). Ezért mielőtt döntés születik a váltásról tájékozódni kell az esetleges jövőbeni díjmódosításokról is. (A pénzintézetek a vállalkozói számláknál is 60 nappal a bevezetés előtt meghirdetik az új díjakat.)

Mire kell figyelni?

A körültekintő bankszámla megválasztásával összefüggő általános tudnivalók mellett (erről lásd a keretes anyagot) nagyon fontos, hogy a vállalkozások az ajánlatok összehasonlításakor minden olyan díjra figyeljenek, amely felmerülhet. Tipikus hiba például, hogy a kis összegű díjakat nem is veszi számításba a vállalkozások. Ilyen lehet például az informálódás díja (küld-e sms-t a tranzakcióról a bank vagy sem, ha igen milyen gyakran) vagy a tételdíj, amelyet minden alkalommal felszámíthatnak bizonyos bankszámláknál, amikor egy ügyletet lebonyolítanak. Pedig olyan cégeknél, ahol nagy számban kis összegek mozognak, a hónap végén jelentős összegeket jelenthet, ha az egyik banknál ezek mondjuk 10 a másiknál több mint 40 forintba kerülnek. (Vannak ilyen különbségek!)

Hasonlóképp nem szabad nagyvonalúan kezelni azt, hogy bankon belül vagy bankon kívül utal-e sokat (többet a cég), félrevezető lehet, ha inkább a magasabbal számol valaki, mert akkor lefelé nem lesz tévedés.

Végezetül, de nem utolsó sorban arra is érdemes gondolni egy ilyen vizsgálatkor, hogy az a gyakorlat, amit a vállalkozás folytat indokolt-e, különösen a megmutatkoznak többletköltségei. Ilyen például a fióki és elektronikus ügyintézés költségkülönbözete. Általánosságban elmondható ugyanis (de természetesen nem minden számlacsomagra igaz ugyanakkor), hogy azok a vállalkozások, amelyek az interneten bankolnak fele annyit fizetnek egy utalásért.

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo