Megegyeztek!

Papandreu nem volt rest lemondani a hatalomról. Így megalakulhat egy egységkormány a február 19-i választásokig. Vagyis a balhét a szocialisták és az ellenzék közösen viszi el.

Kivárás jellemzi az amerikai részvénypiacot, a görögökön és az olaszokon a befektetők szeme. Emelkedik az olaj és az arany ára is ma reggel. Távol-Kelet: Az exportőrök húzták le az indexeket. Nincsenek nagy mozgások a devizapiacon, a forint 305 környékén mozog. PannErgy: A Pannunion jó teljesítményének köszönhetően a várakozásoknál kisebb veszteség. Kissé lefelé veheti az irányt ma a BUX index.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

- Pénteken mínuszban zártak az amerikai részvényindexek, de a kezdeti esésből sokat korrigáltak az indexek (Dow -0,5%; S&P -0,6%; Nasdaq -0,4%). Az EKB kamatcsökkentése pozitív meglepetést okozott a piacoknak. Ma reggel enyhén negatív a hangulat a határidős piacokon, a befektetők kivárnak a görög és olasz történések kapcsán.

- Az események tovább pörögtek a görög színtéren is. Pénteken Papandreu miniszterelnök még megnyerte a bizalmi szavazást, de vasárnap estére világosság vált, hogy új nemzeti egységkormány alakul, melyet már nem Papandreu vezet. Az átmeneti kormány egy hét múlva állhat fel, és ratifikálja majd az október 26-án elfogadott nemzetközi mentőcsomagot. A két politikai fél megállapodott abban, hogy február 19-én tartanak előrehozott választásokat.

- A befektetők figyelme egyre inkább Olaszország felé fordul. Az állampapírhozamok új csúcsok közelébe emelkedtek, és a koalíciós kormány elveszítette többségét az alsóházban, emiatt pedig kétséges, hogy sikerül-e stabilizálni az ország költségvetését. Berlusconi miniszterelnök Cannes-ban lényegében az IMF segítségét kérte. A nemzetközi szervezet nyomon követheti, hogyan haladnak a régóta ígért reformintézkedések.

- Az Európai Központi Bank váratlanul 0,25%-kal 1,25%-ra csökkentette az irányadó kamatrátát. Az új elnök, Draghi elnökletével tartott első ülés rögtön meglepetést hozott a piacokra. A lépés jelzésértékű, hiszen az EKB ezzel nyithat a lazább monetáris politika irányába.

- Borzolta a kedélyeket azonban az EKB kormányzótanács egyik tagjának nyilatkozata, miszerint a központi bank felülvizsgálhatja a kötvényvásárlásokat, jelezve, hogy az EKB nem fogja mindenáron kisegíteni a finanszírozási problémákkal küzdő országokat. A három hónapja kezdett kötvényvásárlási program során mintegy 100 milliárd eurónyi kötvényt vásárolhatott az EKB, melynek nagy része olasz állampapír lehetett.

- A pénteken közölt amerikai munkapiaci adatok vegyes képet festettek. A munkanélküliségi ráta a szeptemberi 9,1%-ról váratlanul 9%-ra csökkent októberben. A foglalkoztatottság bővülése azonban alacsonyabb volt (80 ezer fő), mint azt a piac várta (95 ezer fő).

Amerikai, európai részvények:

- Ma piaczárás után publikálja harmadik negyedéves eredményét a francia L'Oréal. A piaci konszenzus 4,95 milliárd eurós bevételt vár a kozmetikai cégtől.

- Várakozásokat (25,6 milliárd jen) meghaladó mértékben, 6,2%-kal nőtt a Suzuki Motor működési eredménye (39,16 milliárd jen), azonban a nettó eredmény 13%-kal, 13,28 milliárd jenre esett vissza. A menedzsment a pénzügyi évre vonatkozó, 50 milliárd jenes nettó profit célján nem változtatott. A Volkswagen 19,9%-os tulajdoni hányaddal rendelkezik a Suzukiban, bár a két cég közötti viszony az utóbbi időben nem volt harmonikus.

- Előrehaladott tárgyalásokat folytat a BNP Paribas indiai partnerének, a Geojit Financial Services-nek a kivásárlásáról.

- Az FDA jóváhagyta, hogy a Bayer Xarelto készítményét szívritmus-zavarban szenvedők is szedhessék. A pénzügyi igazgató ezen kívül elmondta, hogy az eurozóna válsága elleni küzdelem jegyében növelték likviditási tartalékukat.

- Az E.On tárgyalásokat kezd a szakszervezetekkel a tervezett leépítésekről.

Olaj és arany:

- Tovább tud emelkedni a WTI olaj ára. Ma reggel 0,5%-os pluszban, 94,75 dolláron tartózkodik a kőolaj hordónkénti ára. A kurzus a 95 dollárnál húzódó 200 napos mozgóátlagot támadja.

- Az arany ára 0,9%-ot emelkedett, az európai adósságválsággal kapcsolatos aggodalmak, és a közeledő indiai esküvői szezon is hajtja az arany árát. Jelenleg 1.770 dolláron kereskednek a nemesfém unciájával.

Távol-Kelet:

- A negatív tartományban tartózkodtak ma reggel az ázsiai indexek. A befektetőket a görög események mellett Olaszország jövője tartja izgalomban (Nikkei -0,4%, Shanghai -0,6%, Hang Seng -0,2%, Kospi -0,5%, All Ordinaries -0,2%).

- Különösen az exportőrök részvényei kerültek nyomás alá (Nissan -1,6%, Fujifilm -1,4%, Casio -2,2%). A technológiai papírok pénteki emelkedése után a befektetők elérkezettnek látták az időt a profitrealizálásra (Toshiba -1,7%, Elpida -3,9%).

- Kínában az ingatlanszektor esett legnagyobb mértékben, miután a miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya mindent megtesz az ingatlanárak csökkentése érdekében.

Devizák:

- A dollár pénteken napközben az 1,369-es támaszig erősödött, zárásra azonban 1,38 közelébe emelkedett az árfolyam. A reggeli kereskedésben oldalazás látható, az irány azonban továbbra is lefelé mutat, 1,369 törésével tovább erősödhetne a dollár.

- A japán jen továbbra is a 77,8-as támasz felett oldalaz.

- Pénteken 303 forintról indult az EUR/HUF kereskedése, zárásra azonban 305 fölé emelkedett az árfolyam. A reggeli órákban enyhe forinterősödést láthatunk.

Határidős piacok:

- Kis mínuszban tartózkodnak az amerikai határidős részvényindexek ma reggel.

Erste kommentár

Megegyeztek. Papandreu nem volt rest lemondani a hatalomról. Így megalakulhat egy egységkormány a február 19-i választásokig. Vagyis a balhét a szocialisták és az ellenzék közösen viszi el. Az más kérdés, hogy a tavasszal megalakuló új kormányra mi marad a rosszból és az esetleges jóból. Ha a Bajnai kormány tevékenységére gondolunk, amely (különben nem volt egységkormány) akkor azt láthatjuk, hogy kevesebb, mint három hónap alatt elért egy költségvetési stabilitást. Ugyanis az a kormány nem törekedett a politikai népszerűségre, csak csinálta a dolgát. Ilyen szempontból a görög egységkormány sikeres lehet, hacsak nem üti fel a fejét megint a torzsalkodás. (Tényleg független szakértőkből álló kormányt kellene létrehozni.) Ezért a figyelem újra az amerikai vállalti profitok felé fordulhat. Ezt a héten kezdődő magyar gyorsjelentési szezon spékelheti meg, amely persze a magyar részvényekre hathat, de szerintünk limitált mértékben.

Vállalati hírek

PannErgy: A Pannunion jó teljesítményének köszönhetően a várakozásoknál kisebb veszteség

Az általunk vártnál (-427 millió forint) kisebb harmadik negyedéves 317 millió forintos veszteség nagy részben a műanyag üzletág, a Pannunion várakozásoknál jobb teljesítményének köszönhető. A leányvállalat eladása a negyedik negyedév elején zárult, ezért a harmadik negyedévben még konszolidálásra került. A műanyag üzletág tovább tudta növelni értékesítési volumenét, miközben a bruttó marzs még növekedni is tudott a csökkenő nyersanyagárak miatt, míg az értékesítési árak szinten maradtak, hiszen az árképzés pár hónapos csúszással követi a nyersanyagárak változását. A geotermikus üzletágban nem láthattunk jelentősebb meglepetést, hiszen a készpénztermelő üzletek még nagyon picik a fejlesztési költségekhez képest. Az üzemi eredmény 299 millió forint lett a várt 238 millióval szemben. Ráadásul a pénzügyi veszteségek is kicsit kisebbek lettek a várakozásoknál (14 forint / 1 euró veszteség a majd 19 millió eurós hitelállományon), s így ezek vezettek a vártnál jobb eredményre. Jelentősebb árfolyamhatás nem várható az eredmény kapcsán, mivel a befektetők alapvetően a geotermikus üzletág fejlesztéseire figyelnek befektetési döntéseik meghozatalakor.

Rövid hírek

- OTP, FHB: A parlament ma szavaz a bankok által alkalmazható teljes hiteldíjak mértékéről. A törvényjavaslat szerint pénzügyi intézmények nem nyújthatnak olyan kölcsönt, melynek teljes hiteldíjmutatója meghaladja a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal megnövelt mértékét.

- ifj. Kovács Antal, mint Kovács Antal, az OTP Felügyelő Bizottság tagjának közeli hozzátartozója, 2011. október 26-án 3.593 forintos átlagáron 415 darab OTP törzsrészvényt vásárolt.

 

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo