Még százmilliárdos megszorítást vár tőlünk az IMF

Szépen araszolgatunk felfelé a 20 napos mozgóátlagokon. Közben pedig végre elkezdtek a jó hírek is csordogálni. Jobbak lettek mind az amerikai, mind az európai beszerzési menedzser indexek.

A portugálok is sikeresen adtak el 3 éves kötvényeket, ráadásul egészen jó hozammal, s nem is keveset, hanem 3,7 milliárd euró értékben. Szóval valamiféle javulás látható, ami kissé visszaszoríthatja az elmúlt napok károgó varjúit. Így annak ellenére folytatódhat az emelkedés, hogy még mindig korrekciós fázisban vannak az indexek. Ilyen erőt régen tükrözött a piac, pedig a negatív hangokból van elég. Így az enyhén pozitív nemzetközi hangulatban további emelkedést várunk, pedig az EU-s források esetleges részleges elapadásának rémképe újra előtérbe kerülhet az elkövetkező napokban. Az pedig, ha az Európai Bizottság az eredeti tervek szerinti befagyasztaná a forrásokat érzékeny, több mint 0,5 százalékos negatív hatást váltana ki a GDP-re nézve. Már most látszik, hogy számos izgalmas eseményben lehet részünk a hónap során.

Megérkezett az IMF válaszlevele, melyben a magyar kormány által felajánlott 350 milliárd forintos kiigazításon felül a Valutaalap még további 100 milliárdot vár tőlünk. A levélben az IMF számos ügyben további pontosítást kér. Közben az Európai Bizottság is megfogalmazta válaszát, de el még ne küldte. Varga Mihály október 14-én találkozik az IMF képviselőivel.

Varga Mihály a Heti Válasznak elmondta, hogy a kormánynak október 5-ig, vagyis péntekig kell bemutatnia, hogy milyen intézkedéseket tervez az államháztartási hiány 3% alatt tartására. Az Európai Bizottság ez alapján dönt arról (akár már októberben), hogy felfüggeszti-e a Magyarországnak folyósított uniós támogatásokat. A gazdasági növekedést várható mértékét másként ítéli meg a kormány és az IMF, míg a kabinet 300-350 milliárdos hiánnyal, addig a Valutaalap ennél magasabbal számol a jövő évre vonatkozóan. A Valutaalappal történő megállapodás segítene csökkenteni a kockázati prémiumot, és elősegítené a növekedést.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

USA, Európa:

Enyhe emelkedést láthattunk tegnap a tengerentúlon, összességében azonban ismét egy oldalazó kereskedési nap van a hátunk mögött, pedig kedvező adatok láttak tegnap napvilágot (Dow 0,09%, Nasdaq 0,48%, S&P500 0,36%). A Dow kosár leggyengébben teljesítő tagja a Hewlett Packard volt, a papír tíz éve nem látott mélységbe zuhant, miután a társaság vezérigazgatója negatív kilátásokat fogalmazott meg a jövő évi eredménnyel kapcsolatban.

Az ADP foglalkoztatottsági jelentésének örültek tegnap a befektetők, mert a várt 140 ezer helyett 162 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma a magánszektorban. Az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index szeptemberi értéke a várt 53,4 helyett 55,1 pontra ugrott.

Az euró zóna szolgáltatói beszerzési menedzser indexe az előző havi és a várt 46-ról 46,1-re emelkedett szeptemberben. Az EBA jelentése szerint az európai bankok megfelelnek a hatóság által előírt követelményeknek. A pénzintézetek nagy része teljesíti a 9%-os tőkemegfelelési követelményeket. A Financial Times birtokába jutott dokumentum szerint az euró zóna tagországainak külön-külön kellene megállapodást kötnie Brüsszellel, a fiskális reformokkal kapcsolatban.

AZ IMF vezérigazgatója Christine Lagarde tegnap elmondta, hogy a szervezet kész segítséget nyújtani a spanyoloknak, ha az ország támogatást kér. Ma 13:45-kor EKB kamatdöntés lesz, az USA-ban pedig a szokásos heti munkapiaci adatokat publikálják 14:30-kor. 10:30-kor pedig 2, 3 és 5 éves spanyol kötvényaukciók lesznek.

Olaj, arany:

Az arany árfolyama továbbra is mozdulatlan, tegnap is az 1.780 pontos szint alatt oldalazott a kurzus, a reggeli órákban azonban minimálisan az ellenállás fölé kapaszkodott. Továbbra is kitörés előtti csend látható. Nagyot zuhant tegnap a kőolaj árfolyama, 91,6 dollárról a 90 dolláros támasz törésével 88,1 dollárig zuhant a kurzus, ami közel 4%-os veszteséget jelent. Az Amerikai Energiahivatal tegnap bejelentette, hogy 11.000 hordóval növeli kitermelést, így 6,52 millió hordóra emelkedett a napi kitermelés, ami 1996 óta nem látott szintet jelent.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Devizák:

- Kétnapnyi emelkedés után korrekció volt tapasztalható tegnap az euró-dollár keresztárfolyamban. Az árfolyam 1,2920-ról 1,2905-re változott. Az euró gyengülése annak ellenére következett be, hogy Európában a várakozásoknak megfelelően alakult a szolgáltató szektor PMI értéke és az előrejelzéseknél kisebb mértékű csökkenés volt csak tapasztalható a kiskereskedelmi értékesítésekben. Azonban a nagyon jó amerikai makroadatok hatására erősödni tudott a dollár. A forint tovább gyengült az euróval szemben és az árfolyam 286,21-ről 286,65-re emelkedett.

Távol-Kelet:

A Nikkei 1,09%-ot a Hang Seng pedig 0,08%-ot emelkedett. Indiában a szolgáltatói szektor PMI indexe 55,0-ról 55,8-re emelkedett. Jelentősen, 84,3%-kal emelkedett a Dél-Koreába beáramló külföldi működő tőke (FDI) nagysága. Ausztráliában a vártnál rosszabb makro adatok jelentek meg. A kiskereskedelmi értékesítés hó/hó alapon a várt 0,4% helyett csak 0,2%-os bővülést tudott felmutatni. A kiadott építési engedélyek száma év/év alapon a vártnál nagyobb mértékben csökkent. Az előrejelzés 15,4%-os visszaesést mutatott, ehhez épest a tényadatban 15,4%-os csökkenés látható. A japán autógyártók jelentős emelkedést tudtak felmutatni. A Honda 3,69%-ot, a Toyota 3,66%-t, a Nissan pedig 5,26%-ot emelkedett. Az exportáló vállalatok ugyanis lélegzethez juthattak a jen dollárral szembeni gyengülésének következtében.

Határidős piacok:

Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo