hirdetés

Így kelthetjük fel a pénz figyelmét

Gyakran halljuk ezt a mondatot: „Nekem már csak pénz kell, hogy felépítsem a vállalkozásomat.” A rossz hír az, hogy ha ez igaz lenne, akkor a pénz már ott dörömbölne az ajtónál. Valójában még számos lépést meg kell tenni a forrásig. A legalapvetőbbeket a Piac&Profit szakértői foglalják össze.
hirdetés

Kép: PP/FényesGábor

A pénz, legyen az állami (pályázati) forrás, szponzorációs keret vagy befektetési alap, aktívan keresi a helyét, mivel nem érdeke, hogy egy fiókban üldögéljen. A pénz jó hangosan hirdeti, hogy ő hol van (kivéve a magánbefektetőket). A pénz éber ügynököket küld szét konferenciákra, a pénz újságot olvas, és a pénz nagyon örül, ha elébe mennek. De mivel második első benyomás nincs, már elsőre vonzónak kell tűnnie egy vállalkozásnak ahhoz, hogy ez a nagyon aktív pénz öt percnél több figyelmet szenteljen neki. Mert a pénznek pénze van, ideje ellenben nincs.

Mondjuk meg neki, hogy kik vagyunk

Triviálisnak tűnik, de tízből hét vállalkozó (és ez a társadalmi vállalkozásokra, civilekre még inkább igaz) nem tudja hatékonyan bemutatni önmagát és a termékét. Gyakran 20 percet is beszélgetünk, mire elhangzik (töredékeiben) az a néhány mondat, amiből megértjük, mi a lényeg. Ez az, amit az óceán túlpartján pitch-nek hívnak: egy rövid, tömör összefoglaló, amiből kiderül, hogy ki, kinek, milyen problémájára és hogyan ad választ. Még egyszer, mert minden szó fontos: ki, kinek, milyen problémájára és hogyan ad választ.

Minden szó fontos: ki, kinek, milyen problémájára és hogyan ad választ
Ez a mi esetünkben 6-90 másodpercnyi (!) bemutatkozás vagy egy igen ütős e-mail, a honlap nyitóoldala vagy más efféle. A legfontosabb, hogy egyértelműen szerepeljen benne, mi az a termék, szolgáltatás, aminek a felfuttatásához forrásra van szükség. Ezenkívül szerepeljen benne a piac, azaz kik lesznek azok, akik ezt igénybe veszik (és még fizetni is hajlandóak érte – vagy egy harmadik fél hajlandó fizetni érte). A felfuttatás módja csak a következő lépés.

Nézzünk a pénz szemébe, hiszen hozzá beszélünk

Ahhoz, hogy eredményesen tudjuk meggyőzni a forrásokat, hogy hozzánk vándoroljanak, ismerni kell őket. Befektetőből (és ebbe beletartozik az állam, a civil és a pénzügyi szektor is) háromféle van nagy általánosságban. Van, aki a társadalmi hatásba fektet, van a pénzügyi befektető és van e kettő kombinációja.

A társadalmi befektető elsősorban szervezetekbe és ügyekbe fektet. Sikerét az elért társadalmi hatás mértéke mutatja. Magyarországon jellemzően pályázati forrás, adomány vagy szponzoráció formájában jelenik meg.

A pénzügyi befektető érdeke az egyértelmű, a banki kamatnál kedvezőbb megtérülés. Ez az egyetlen, ami érdekli – az egyedi különbségek leginkább abban jelennek meg, hogy mekkora összeget, milyen formában és a vállalkozás mely életszakaszában tesz be, azaz mekkora kockázatot hajlandó vállalni. Vannak stratégiai pénzügyi befektetők (például a kockázati tőke különböző formái), ezek nagyobb kockázatot is hajlandóak vállalni, és mellé iparági preferenciákkal rendelkeznek.

A pénzügyi-társadalmi befektető olyan hibrid kategória, amelyből egyre többet találhatunk. Ez a pénz alapvetően türelmes pénz: a lassú, társadalmi hatásokat is fókuszban tartó növekedést tekinti célnak. Ezek a befektetők elsősorban olyan tapasztalt, gazdaságilag sikeres üzletemberek, akiknek a (közgazdasági értelemben) fenntartható gazdaság és társadalom megteremtése személyes céljuk.

Amikor tehát akár egy pályázatban, akár befektetői pitch-ben vagy szponzori felkérésben megfogalmazzuk céljainkat, nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a bevonni tervezett tőke célja mi lehet. Társadalmi projekteknek képesnek kell lenniük mind a három befektetői kategóriának ajánlatot adni. Növekedésorientált, gazdasági projektek, induló vállalkozások is jó, ha képesek ugyanerre.

Ismerjük a saját számainkat

Gyakran, nagyon gyakran zajlik irodánkban a következő beszélgetés: „Kockázati tőkét szeretnék bevonni induló vállalkozásomhoz” – mondja ügyfelünk. „Rendben, beszélgessünk róla. Mekkora a tőkeigény?” – kérdezzük mi. „Ó, azt nem tudom. Attól függ...”

Minden vállalkozásnak ki kell számolnia, mennyi pénzre van szüksége a fenntartható, növekedésre képes állapot eléréséhez.
Ebben két abszurd elem van. Egyrészt minden vállalkozásnak (nonprofit kezdeményezésnek is) ki kell számolnia, hogy mennyi pénzre van szüksége a fenntartható, növekedésre képes állapot eléréséhez. Ez egyszerű költség- és bevételszámítás. Ha nem megy, semmi gond: irány a tanácsadó. A másik, hogy a kockázati tőke első kérdése is ez lesz: mennyi pénzt kell adnom, hogy később profitot/társadalmi hatást érjek el vele? Nem indulhatunk el egy befektető irányába azzal, hogy ha 5 milliót adsz, az is jó, ha 20 milliót, az is. Ja, és ha 120-at, az is.

William Edward Deming amerikai statisztikus mondta: „Hiszünk istenben. Minden másra hozz adatot.” Projektjeink szempontjából a legfontosabbak az ún. KPI (key performance index) számai, azaz azok az adatok, amelyek képesek megmutatni, jó irányba halad-e a projekt. Ha tudom, hány felhasználót kell elérnem, mekkora profitot kell termelnem, mekkora egy ideális üzletkötés értéke, vagy hány percet kell a látogatónak eltölteni az oldalamon, akkor képes vagyok az ehhez vezető eszközöket, ezek befektetésigényét is meghatározni. Ehhez pedig még egy dolgot kell tudni számokkal meghatározni: egészen pontosan mit tekintek sikernek. Amíg ez nincs meg, sajnos hiába találkozom a legtökéletesebb befektetővel.

Végül: ideje színpadra lépni

Peter Brook, a színházművészet egyik meghatározó figurája szerint a színházhoz mindössze két dolog kell: egy színész és egy néző. Amint ők együtt vannak, színház történik akkor is, ha a színész éppen semmit nem csinál. Ahhoz, hogy hatásos legyen az előadás, tudnia kell, mit, hogyan és miért tegyen, hiszen a néző figyel.

Akár tudatában vagyunk, akár nem, folyamatosan „előadjuk” projektjeinket.
Akár tudatában vagyunk, akár nem, folyamatosan „előadjuk” projektjeinket, termékeinket vagy önmagunkat abban a pillanatban, hogy kapcsolatba kerülünk másokkal. A személyes márka (personal brand) kiépítése, az előadás-technika vagy a tárgyalástechnika tanulható területek. Ahhoz, hogy igazán jól menjenek, ezer és ezer óra gyakorlás kell, addig pedig rengeteg visszajelzést kell kérnünk a sikeres vagy éppen sikertelen pillanatokra. Leginkább azt kell megtanulnunk, hogyan tudjuk megragadni a figyelmet ,és meggyőzni a „nézőt” 1 (igen, egyetlen) percben arról, hogy továbbra is érdeklődjön a mi témánk iránt. Ezt a rövid, hatásos prezentációt hívják pitch-nek. Kapcsolatépítés, pitch gyakorlása, rengeteg visszajelzés begyűjtése, ez a siker titka.

Lépjünk ki a szobából. Kezdjünk el beszélni. Kezdjünk el megismerkedni mindazzal, amitől vagy mindazokkal, akiktől segítséget várunk. Menjünk el a forrásig. Megéri.

A cikk szerzője a Megoldás.Most munkatársa.

 

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo