hirdetés

Drágultak a biztosítások, további emelkedés jöhet

Megállt a korábbi díjcsökkenés a biztosítási piacon. A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) átlagdíja 16,2 százalékkal nőtt az idén az első félévben. A casco-é 11, a lakásbiztosításé 5,5, az utasbiztosításé 2 százalékkal emelkedett egy év alatt a Netrisk.hu adatai szerint.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A legszembeötlőbb változás a kötelező gépjármű felelősségbiztosításának (kgfb) piacán volt. Itt az ármozgás nyomon követését segítheti az online alkusz által publikált és hetente frissülő Netrisk Kgfb-index. Eszerint az átlagdíj ezen a területen június végén 23 122 forint volt, a január elei 19900 forint után. Jelentős ugrást áprilisban lehetett megfigyelni, ezt követően inkább stagnálás jellemző - mondta el Sebestyén László vezérigazgatója a cég sajtótájékoztatóján. (A Netrisk.hu részesedése jelenleg 50 százalék körül lehet az online biztosítási piacon, így az adatok reprezentatívnak tekinthetők.)

Forrás: Netrisk

Csendesebb lehet az idei kgfb-kampány

Ráadásul a korábbi éveket jellemző év végi kampány idején Sebestyén László szerint már egyáltalán nem biztos, hogy a korábbi évekhez hasonló verseny (s ezzel együtt díjcsökkenés) következhet. Ennek oka, hogy - mint köztudott -, aki 2010 után vásárolta a kocsiját, annak a kötelező felelősségbiztosítása a vásárlásnál napjától egy évig érvényes, míg a korábbi vásárlóknak maradt a január elsejei fordulónap.

A 4,2 milliós magyar járműállományból idén 1,5 millió tartozik már az évközi váltók csoportjába, jövőre pedig már fele-fele lesz az évközi- és az év végi váltók aránya. Ha az eddigi trendek folytatódnak, az idén november-decemberben 400-450 ezren válthatnak biztosítót, ez pedig nem egy akkora piac, amelyről érdemes - alacsony díjjal - tömegesen ügyfeleket toborozni a vezérigazgató szerint.

Forrás: Netirsk

Megállt a díjcsökkenés

Hasonló elmozdulások voltak megfigyelhetők az egyéb termékeknél is. A Netrisken keresztül megrendelt szerződések adatai alapján az egy évvel ezelőtti szintet legnagyobb mértékben a casco első féléves átlagdíja haladta meg, amely 11 százalékkal nőtt egy év alatt. A lakásbiztosításoknál ez a mérték 5,5 százalék volt, ami szintén jóval az inflációs szint felett alakul. Az utasbiztosítások átlagosan 2 százalékkal drágultak.

A casconál Sebestyén László az idén januárban bevezetett biztosítási adó jelentős részének áthárításával magyarázta a díjemelkedést, jelezve, hogy e terméknél - csakúgy, mint a lakásbiztosításnál évek óta  csökkentek a díjak. Az ugyanakkor a vezérigazgató szerint egyelőre kérdés, hogy ez a törés csak az új biztosítói teher egyszeri hatása, vagy egy hosszabb távú trendforduló első jele, amit a káradatok további alakulása is alapvetően befolyásolhat.

Banki piactér
Elindult a Netrisk.hu banki piactere, egyelőre 11 pénzintézettel állapodtak meg. Az új szolgáltatás a társaság sajtóbeszélgetésén elhangzottak szerint szerves része a cég stratégiájának, amely aggregátor oldalként a biztosításokon túl az ügyfélkört érdeklő más szolgáltatásokat: pénzügyi termékeket és árucikkeket is egy helyen kíván bemutatni. Ez a piactér Pap Balázs, a Netrisk vezérigazgató-helyettesének beszámolója szerint abban tér el a piacon jelenlévő más pénzügyi összehasonlító oldalaktól, hogy nem feltételezéseken alapuló, ezért gyakran pontatlan kalkulációk alapján előállított költségszint alapján rangsorolja a kínálatot. Az oldalon működése első közel egy hetében a legnagyobb érdeklődés a kölcsönök iránt mutatkozott: az ügyfelek negyven százaléka tájékozódott erről a termékkörről. Szintén jelentős arányban (25-25%) érdeklődtek a megtakarítások, illetve a folyószámlatermékek iránt.
A Netrisk.hu - a biztosítás.hu után - a második online biztosításközvetítőként indult oldal, amely banki termékekkel bővítette szolgáltatásait. E területen lehetőség van még a tájékozódásra a BankRáció.hu, a Bankmonitor.hu, illetve az Azénpénzem.hu oldalakon is. A banki termékekről részletes áttekintés található továbbá a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének honlapján.
Bővül az online piac

Az online biztosítási piacon ugyanakkor minden termékkör esetében erősödött a forgalom a tavalyi év hasonló időszakához képest. A Netrisk az idén az első félévben 37 százalékkal több biztosítást kötött, mint egy évvel korábban.

A kgfb-kötéseket elsősorban az évközi váltók számának további bővülése növelte, ami az együttkötési akciók miatt a casco-piacra is jótékony hatással volt a tájékoztatón elhangzottak szerint.

A lakásbiztosításoknál növekedést Sebestyén László azzal magyarázta, hogy egyre több lakásbiztosítás megújítása zajlik online felületeken. Az online utasbiztosítások számát ugyanakkor az növelte, hogy egyre nagyobb a magánszervezésű külföldi utak részaránya, emiatt a szerződések egy részét most nem utazási irodák kötik, hanem közvetlenül a biztosított ügyfelek.

hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo