Világszerte 2300 iskolában sztrájkoltak a klímavédelemért a diákok

Amióta 2018 nyarának végén Greta Thunberg kivonult az utcára tüntetni, exponenciálisan nőtt az utcákra vonuló fiatalok száma. A minap már 130 országban sztrájkoltak a diákok. Szeptemberre, az ENSZ Közgyűlés idejére minden eddiginél nagyobb megmozdulást tervez a mozgalmuk.

Ausztráliában és Új-Zélandon is utcákra vonultak a fiatalok, akik berágtak a politikusokra, amiért azok nem hajlandók hathatós lépéseket tenni az üvegházgáz-kibocsátás megfékezéséért, és törvényi erővel átalakítani a gazdaság szerkezetét és mechanizmusait – dacára annak, hogy ma már az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) is azt állítja, hogy 12 évünk maradt a klímaváltozás stabilizálására, különben olyan mértékű lesz a globális felmelegedés, hogy annak káros mellékhatásait nem tudjuk ellensúlyozni.

„A politikusok évtizedeken át tudtak a klímaváltozásról. Önként átadták a jövőnk feletti felelősséget azoknak a profitálóknak, akiknek gyors pénzért folyó hajszája veszélyezteti az egész létünket” – fogalmazott Greta Thunberg.

A Péntekek a Jövőért (Fridays for Future) mozgalom a 16 éves Greta Thunberg példamutató engedetlensége nyomán indult el, aki 2018-ban, a tanév kezdetén elkezdett tüntetni a Svéd Parlament előtt, klímavédelmet követelve a képviselőktől.

A mostani globális diáktüntetés nem az első. Március 15-én 112 országban becslések szerint másfél millió fiatal dobta be a tanórákat bojkottáló klímadurcit. Május 24-én már 130 országban 2300 iskolában sztrájkoltak a klímatudatos diákok.

A Fridays for the Future Magyarország oldala a Facebookon.

Aznap Magyarországon két-három ezer ember vonult fel – diákok és felnőttek egyaránt –, csatlakozva a globális tüntetéshullámhoz. A Népszava szerint Budapesten, Miskolcon, Debrecenben, Szegeden, Győrben, Szekszárdon, Tatán, Karcagon és Pécsett is tüntettek a polgárok. A fővárosban a Kossuth térre vonultak a tüntetők.

A sztrájkok eddig javarészt Nyugat-Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában összpontosultak. De Mexikóban és a Dél-afrikai Köztársaságban is megmozdultak a fiatalok, s egy több tucat más országban is tartottak kisebb demonstrációkat. A szervezők előzetesen úgy kalkulálták, hogy nagyjából egymillió résztvevő vonul az utcákra. Aktivisták szerint ez volt a történelem eddigi legnagyobb klímaváltozással kapcsolatos tüntetéssorozata.

Az egész decemberben indult egy kis baráti körből, és hamarosan már 8000 diák tüntetett Frankfurtban.

Ez a klímadurci nem megy el, marad

Az Extinction Rebellion (Kihalás Lázadás) mozgalom demonstrációi Londonban bénították meg a város forgalmas pontjait heteken át. Az egyetlen fősodorbeli celeb, aki kiállt a tüntetők mellett és beszédet mondott, Emma Thompson volt.

Amerikában Jay Inslee, Washington állam kormányzója szolidarított a tüntetőkkel, és leült velük beszélgetni a seattle-i utcán.

Greta Thunberg és Jane Goodall - Forrás: Greta Thunberg

A tüntetéseken egészen fiatalok – tíz év alatti nebulók – is megfordulnak. Az ausztráliai tüntetésen a Reuters megszólaltatott résztvevőket. Volt, aki az új szénbányák nyitásának betiltását követelte egy transzparensen, többen azt hangsúlyozták, hogy az ausztrál kormány 2030-ra követelje meg, hogy teljes mértékben megújuló energiákkal működjön az ország, és volt olyan is, aki azért aggódott, mert a forróság által keletkező bozóttüzek miatt állatfajok halnak ki. (Ausztrália nemrég vészelte át a legmelegebb nyarat, amit a meteorológiai adatok történetében valaha mértek.)

A frankfurti tüntetők célja, hogy az Európai Központi Banknál is tüntessenek, amiért az nem tesz eleget a fosszilis energiahordozókon alapuló iparágak megfékezéséért. Arra, hogy az elégedetlenkedő fiatal generáció kipécézte az EKB-t, a bank vezetése úgy reagált, hogy elsődleges küldetésük az infláció megfékezése, nem pedig egyes szektorok favorizálása a többi felett.

Május 2-án a brit kormány, május 10-én Írország Parlamentje rendelt el „klímavészhelyzetet”, hogy felgyorsítsa a klímavédelmi intézkedések bevezetését. Az angol parlament egyik bizottsága azt tanácsolta, a Parlament írja elő kötelező érvényű célként, hogy 2050-re az Egyesült Királyság nemzetgazdaságát zérókibocsátásúvá alakítsák.

Angela Merkel is úgy nyilatkozott, hogy a fiatalok tüntetéseinek hatására látta be, neki is támogatnia kell, hogy EU-s szinten 2050-re kötelező legyen a tagállamok zérókibocsátású gazdasági működése.

A hangját hallató klímageneráció szeptember 20-ra minden eddiginél nagyobb dzsemborit szeretne összetrombitálni globális szinten. Akkor tartják ugyanis az ENSZ Közgyűlését New Yorkban, ahol az ENSZ-főtitkár António Guterres egyúttal összehívja a Nemzetközi Klímacsúcsot.

A 16 éves Greta Thunberg azt szeretné, ha a felnőttek is csatlakoznának majd az utcai megmozdulásokhoz.

2018-ban ismét rekordot döntött a globális üvegházgáz-kibocsátás. Egy új kutatás szerint a légkör szén-dioxid koncentrációja nemcsak a modern korban nem látott magas szintet ért el, hanem „valószínűleg” az elmúlt 3 millió évben sem volt ilyen magas.

(Reuters)

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo