Világszerte 2300 iskolában sztrájkoltak a klímavédelemért a diákok

Amióta 2018 nyarának végén Greta Thunberg kivonult az utcára tüntetni, exponenciálisan nőtt az utcákra vonuló fiatalok száma. A minap már 130 országban sztrájkoltak a diákok. Szeptemberre, az ENSZ Közgyűlés idejére minden eddiginél nagyobb megmozdulást tervez a mozgalmuk.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ausztráliában és Új-Zélandon is utcákra vonultak a fiatalok, akik berágtak a politikusokra, amiért azok nem hajlandók hathatós lépéseket tenni az üvegházgáz-kibocsátás megfékezéséért, és törvényi erővel átalakítani a gazdaság szerkezetét és mechanizmusait – dacára annak, hogy ma már az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) is azt állítja, hogy 12 évünk maradt a klímaváltozás stabilizálására, különben olyan mértékű lesz a globális felmelegedés, hogy annak káros mellékhatásait nem tudjuk ellensúlyozni.

„A politikusok évtizedeken át tudtak a klímaváltozásról. Önként átadták a jövőnk feletti felelősséget azoknak a profitálóknak, akiknek gyors pénzért folyó hajszája veszélyezteti az egész létünket” – fogalmazott Greta Thunberg.

A Péntekek a Jövőért (Fridays for Future) mozgalom a 16 éves Greta Thunberg példamutató engedetlensége nyomán indult el, aki 2018-ban, a tanév kezdetén elkezdett tüntetni a Svéd Parlament előtt, klímavédelmet követelve a képviselőktől.

A mostani globális diáktüntetés nem az első. Március 15-én 112 országban becslések szerint másfél millió fiatal dobta be a tanórákat bojkottáló klímadurcit. Május 24-én már 130 országban 2300 iskolában sztrájkoltak a klímatudatos diákok.

A Fridays for the Future Magyarország oldala a Facebookon.

Aznap Magyarországon két-három ezer ember vonult fel – diákok és felnőttek egyaránt –, csatlakozva a globális tüntetéshullámhoz. A Népszava szerint Budapesten, Miskolcon, Debrecenben, Szegeden, Győrben, Szekszárdon, Tatán, Karcagon és Pécsett is tüntettek a polgárok. A fővárosban a Kossuth térre vonultak a tüntetők.

A sztrájkok eddig javarészt Nyugat-Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában összpontosultak. De Mexikóban és a Dél-afrikai Köztársaságban is megmozdultak a fiatalok, s egy több tucat más országban is tartottak kisebb demonstrációkat. A szervezők előzetesen úgy kalkulálták, hogy nagyjából egymillió résztvevő vonul az utcákra. Aktivisták szerint ez volt a történelem eddigi legnagyobb klímaváltozással kapcsolatos tüntetéssorozata.

Az egész decemberben indult egy kis baráti körből, és hamarosan már 8000 diák tüntetett Frankfurtban.

Ez a klímadurci nem megy el, marad

Az Extinction Rebellion (Kihalás Lázadás) mozgalom demonstrációi Londonban bénították meg a város forgalmas pontjait heteken át. Az egyetlen fősodorbeli celeb, aki kiállt a tüntetők mellett és beszédet mondott, Emma Thompson volt.

Amerikában Jay Inslee, Washington állam kormányzója szolidarított a tüntetőkkel, és leült velük beszélgetni a seattle-i utcán.

Greta Thunberg és Jane Goodall - Forrás: Greta Thunberg

A tüntetéseken egészen fiatalok – tíz év alatti nebulók – is megfordulnak. Az ausztráliai tüntetésen a Reuters megszólaltatott résztvevőket. Volt, aki az új szénbányák nyitásának betiltását követelte egy transzparensen, többen azt hangsúlyozták, hogy az ausztrál kormány 2030-ra követelje meg, hogy teljes mértékben megújuló energiákkal működjön az ország, és volt olyan is, aki azért aggódott, mert a forróság által keletkező bozóttüzek miatt állatfajok halnak ki. (Ausztrália nemrég vészelte át a legmelegebb nyarat, amit a meteorológiai adatok történetében valaha mértek.)

A frankfurti tüntetők célja, hogy az Európai Központi Banknál is tüntessenek, amiért az nem tesz eleget a fosszilis energiahordozókon alapuló iparágak megfékezéséért. Arra, hogy az elégedetlenkedő fiatal generáció kipécézte az EKB-t, a bank vezetése úgy reagált, hogy elsődleges küldetésük az infláció megfékezése, nem pedig egyes szektorok favorizálása a többi felett.

Május 2-án a brit kormány, május 10-én Írország Parlamentje rendelt el „klímavészhelyzetet”, hogy felgyorsítsa a klímavédelmi intézkedések bevezetését. Az angol parlament egyik bizottsága azt tanácsolta, a Parlament írja elő kötelező érvényű célként, hogy 2050-re az Egyesült Királyság nemzetgazdaságát zérókibocsátásúvá alakítsák.

Angela Merkel is úgy nyilatkozott, hogy a fiatalok tüntetéseinek hatására látta be, neki is támogatnia kell, hogy EU-s szinten 2050-re kötelező legyen a tagállamok zérókibocsátású gazdasági működése.

A hangját hallató klímageneráció szeptember 20-ra minden eddiginél nagyobb dzsemborit szeretne összetrombitálni globális szinten. Akkor tartják ugyanis az ENSZ Közgyűlését New Yorkban, ahol az ENSZ-főtitkár António Guterres egyúttal összehívja a Nemzetközi Klímacsúcsot.

A 16 éves Greta Thunberg azt szeretné, ha a felnőttek is csatlakoznának majd az utcai megmozdulásokhoz.

2018-ban ismét rekordot döntött a globális üvegházgáz-kibocsátás. Egy új kutatás szerint a légkör szén-dioxid koncentrációja nemcsak a modern korban nem látott magas szintet ért el, hanem „valószínűleg” az elmúlt 3 millió évben sem volt ilyen magas.

(Reuters)

Véleményvezér

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo