Milliók halála száradhat Trump lelkén

A klímaváltozás már nemcsak a gazdaságról szól, hanem az emberek egészségéről és életben maradásáról. Az éghajlatváltozás megfékezése vagy felgyorsulása tehát sokaknak élet-halál kérdés. Már most évente többmillióan halnak meg a levegő szennyezettsége és a szélsőséges időjárás következtében.

A témában három évtizedes tapasztalattal rendelkező egészségügyi szakemberek egybehangzóan állítják a WHO új jelentésében: ha betartjuk a párizsi klímaegyezményben foglalt emissziócsökkentési vállalásokat, egymillióval kevesebb ember fog meghalni a szennyezett levegő miatt. A lengyelországi Katowicében gyűltek össze a párizsi klímaegyezmény tagországai és az éghajlatváltozással foglalkozó állami és civil szervezetek képviselői, hogy kidolgozzák a globális klímapolitika gyakorlati akciótervét.

A jelentést 80 egészségügyi szakember, akadémiai kutatóintézetek tudósai, nemzetközi kormányközi intézetek munkatársai és civil szervezetek képviselői készítették.Erre a két hetes konferenciára időzítette az ENSZ Világegészségügyi Szervezete, a WHO új jelentésének megjelenését, mely a klímaváltozás emberi egészségre gyakorolt hatását és a várható kilátásokat elemzi.

fotó: flickr/Gage Skidmore

A tanulmányban azt szorgalmazzák, hogy a polgármesterek, a nem kormány szintű vezetők is szálljanak be a klímavédelem népszerűsítésébe, s nagyobb mértékben működjenek együtt az egészségügyi szektorral.

Íme a tanulmány főbb megállapításai:

  • A klímaváltozás legfontosabb kiváltó okai a fosszilis energiahordozók elégetése a közlekedési és energiaszektorban, az ebből keletkező szmog és légszennyezés, valamint a szélsőséges időjárási jelenségek (árvíz, erősödő hurrikánszezon, földcsuszamlás stb.).
  • A kültéri és beltéri légszennyezés már most évente 7 millió ember idő előtti halálát okozza világszerte.
  • Csak a légszennyezés csökkentésével több mint egymillió ember életét menthetjük meg 2050-ig, ha a párizsi klímaegyezmény tagországai betartják a megállapodásban rögzített emissziócsökkentési vállalásaikat, vagyis kevesebb üvegházgázt eregetnek a levegőbe.
  • A klímaváltozás megfékezése révén megspórolt ellátási költség körülbelül duplája lenne annak, amit a klímavédelemből eredő betegségek megelőzésére kellene költeni.
(CNN)
Klímaváltozás: pollenszezon januárban, malária az Alföldön
A klímaváltozás valószínűleg a 21. század legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája. Hazánkban a legfontosabb egészségi kockázatot az extrém hőmérsékleti események jelentik – derült ki a Magyar Tudomány szeptemberi számában megjelent írásból. A hőhullámok öt év alatt közvetlenül több mint 3800 ember halálához járultak hozzá Magyarországon.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo