Az “A Föld európai barátai” nevű civilszervezet kutatásai megmutatták, hogy az uniós polgár évente átlagosan fejenként 173 kg élelmiszert dob a szemétbe – hozzá 30 kg műanyag csomagolóanyagot.
Az utóbbiak előállítói szerint termékeik fő előnye, hogy azokban az élelmiszerek tovább maradnak frissek, fogyaszthatóak, így kisebb a pazarlás, kevesebb maradékot dobnak ki.
A felmérés azonban azt tükrözi, hogy már 1950 óta párhuzamosan növekszik a kidobott élelmiszer és a műanyag csomagolás mennyisége.
2004-2014 között például évi 30 millió tonnára nőtt a szemétbe került élelmiszer, miközben ebben az időszakban 40-50 százalékkal nőtt a műanyag csomagolások száma.A civilszervezet szakértői szerint ez a fajta csomagolás nem csökkenti , sőt, bizonyos esetekben ösztönzi a pazarlást és csak jobban károsítja a környezet.
Az Unió országaiban eladott élelmiszerek 37 százaléka kerül forgalomba műanyagban – az a legnagyobb arányban használt csomagoló. Azok legnagyobb részét csak egyszer használják, azután elégetik – vagy a műanyagok a vizeket szennyezik.
(Forrás: Euractiv)