hirdetés

Nagyobb hatásfokkal működnek a napelemek, ha vízre tesszük őket

Parlagon hevernek a magyar víztározók, úszó napelemes szigetekkel hektáronként 1,5 millió kWh zöld energiát termelhetnénk.
hirdetés

Több százezer hektárnyi vízfelület. Ekkora terület fekszik ma Magyarországon parlagon – legalábbis a napenergia szempontjából. Pedig az öntözésére összegyűjtött esővíz, sőt, akár a szennyvíztározók vízfelülete is energiaforrássá válhat, ha lebegő napelem szigeteket telepítünk rájuk. Így nem csak zöld energiát nyerünk, hanem a víz természetes hűtő-hatását kihasználva hatékonyabban is működtethetjük a napelemeket. Ráadásul a vízen lebegő panelek gátolják a párolgást és az algásodást, tehát segítségükkel több, és jobb minőségű víz áll rendelkezésre. Az úszó napelem szigetek telepítése pedig a Wavin innovációjának, egy moduláris felépítésű, lebegő csőrendszernek, azaz a Clicfloatnak köszönhetően minden eddiginél egyszerűbbé válik.

Úszó napelem szigetek, a jövő álma. Fotó: piacesprofit.hu

Az úszó napelem szigetek iránti kereslet világszerte növekszik, hiszen a vízre telepített napelemek nem csak hatékonyabbak, és jobb vízminőséget garantálnak, mint a szárazföldre telepített társaik, hanem bizony helytakarékosak is, ami nem utolsó szempont egy kertészet, vagy akár szennyvíztisztító telep esetében. Az eljárás Magyarországon szinte ismeretlen, pedig erre alkalmas vízfelület bőven állna rendelkezésre. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint hazánkban több százezer hektár mesterséges vízfelület áll napenergia szempontjából kihasználatlanul. A Wavin számításai szerint egyetlen hektárnyi vízfelület úszó napelemekkel való lefedésével évente több, mint 1,5 millió kWh energiát lehetne termelni. Ez azt jelenti, hogy a Wavin Clickfloat rendszerének segítségével százezer hektáronként több, mint 110 milliárd kWh zöld energia állhatna a magyar kertészetek, szennyvíztelepek, vagy akár városok rendelkezésére - 70 százalékos lefedettséggel számolva.

„Az öntözővíz puffer tározók napelemekkel történő lefedése hasznos környezetvédelmi fejlesztés lehet, hiszen nem csak csökkenti a párolgási veszteséget, illetve a fosszilis energia előállítást, de "barna mezős" beruházásként sem foglal el hasznos termőföld területeket. Amint elindul a tisztított szennyvíz hasznosítása Magyarországon, a tározók lefedésével és hasznosításával az öntözővíz szétosztása, az öntözés energiaellátása, és további energia előállítása is megoldhatóvá válik.” – mondta el Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A Clicfloat rendszer kidolgozásakor a műanyag csőrendszer gyártás terén piacvezető Wavin a Connectummal együttműködve, moduláris rendszer segítségével alkotta meg az egyedülálló, napelemes úszó szigeteket. Az óriási, környezeti hatásoknak ellenálló, ezért sok éven át használható csövek könnyen egymáshoz pattinthatók, mégis stabil és erős rácsot alkotnak. Az illesztőelemek pedig valóságos lebegő ösvényt képeznek, amelyen sétálva a rendszert karban lehet tartani, illetve különböző méréseket is lehet elvégezni. Az úszó felületek tetejére szerelt napelemeket a víz hűti is, és minden 1°C-nyi hűtés legalább 0,5%-kal magasabb hatásfokot eredményezhet, mint a földre vagy a tetőre telepített napelemek esetében. Ez a magasabb kilowatt-csúcsérték miatt nagyobb hozamot is jelent, tehát a rendszer önköltségi ára is csökken, hiszen a napelemek több és olcsóbb energiát biztosítanak.

A Wavin napelemes szigetei egyelőre pilot projektként működnek a Benelux államokban, a tesztüzem eredményei pedig bizakodásra adnak okot. „Szívügyünk, hogy egészséges és fenntartható környezetet építsünk, ezért folyamatosan keressük a hasonló lehetőségeket, legyen az globális, kísérleti jellegű projekt, vagy akár helyi, konkrét együttműködésre vonatkozó elképzelés” – mondta el Ronyecz Nóra, a Wavin marketing managere.

Átlagos méretű (990x11650x35/40 mm) napelemekkel számolva. Egy 4 darab panelből álló 1 kW-os napelemes rendszer hozzávetőlegesen 1100 kWh zöld energiát termel évente. A napelemek teljesítménye függ azok pontos tájolásától, a beesési szögtől, az időjárástól, illetve attól, hogy Magyarország mely területén (pl. Alföld vagy Kisalföld) telepítik őket. A nyugat-európai gyakorlat alapján a víztározók felületének 60-75% be lehetne befedni úszó napelemekkel.

 

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo