Mi köze a boxeralsónak a tengerek megtisztításához?

Természetes kabátbélés bölényszőrből. Férfi alsónadrág újrafeldolgozott műanyag halászhálóból, ami hulladékként hevert a tengerek mélyén. Eddig felhasználatlan anyagokat vonnak be a ruhaipari szereplők a termelési folyamatokba, hogy saját területükön hozzák létre a körforgásos gazdaság zárt cikulús működését, kiküszöbölve a hulladékképződést.

Az ipari méretekben űzött halászat rengeteg kárt okoz a tengerekben, mert a halászhálók nemcsak temérdek olyan élőlényt fognak be, amiket elvileg nem akarnánk megbolygatni, hanem azért is, mert a műanyag halászhálók eltűnnek, leszakadnak, leszállnak a tengerfenékre és akadályozzák mozgásukban a tengeri élőlényeket. Jelenleg 640 000 tonnányi halászháló hever a tengerekben. Az Arvin Goods divatcég azzal járul hozzá az óceánok megtisztításához, hogy az Econyl nevezetű anyagot használja fel boxeralsói gyártására. Az Econylt az óceánokból begyűjtött halászhálók, kidobott szőnyegek és különféle kelmék maradékainak újrafeldolgozásával állítják elő.

Fotó: Arvin Goods

Kabátbélés bölényszőrből

Az amerikai United by Blue (UBB) nevű cég szintén fenntartható termelésre szakosodott, vagyis újrahasznosított anyagokat igyekszik minél többféle módon beépíteni a ruháiba. Náluk is büszkén hangoztatják, hogy minden egyes árucikkükkel 0,45 kilogramm szemetet vonnak ki a természetből. A cég újdonsága, hogy a téli kabát bélésének készítéséhez találtak egy olyan anyagot, ami egyébként a szeméttelepen végezné. Az USA-ban szép számmal élő bölények szőrét az állattenyésztők eddig egyszerűen eldobták. A cég azonban ezt szemelte ki kabátbélés-anyagnak. Mellényekbe is bedolgozzák.

Kína helyett kisebb ázsiai országokba viszik a műanyagszemetet
2018-ben Kína már nem vette át az EU és az USA szennyező, szétválogatatlan plasztikhulladékát újrafeldolgozásra. Ahelyett, hogy ez a helyi újrahasznosító vállalkozások szaporodását vonta volna magával, az Egyesült Államok cégei elkezdték kisebb ázsiai országokba szállítani a hulladékot. De ezek az országok is bekeményítenek.
A cég vezetője azzal indokolta a választást, hogy továbbra is problémás kacsa- és lúdtollal megoldani a bélést. Ugyan javult a termékeredet-ellenőrzés az ágazatban, de még mindig nem garantálható, hogy humánus körülmények között tenyésztett és megkopasztott szárnyas jószágokból ered a toll. (Ez is fenntarthatósági szempont.)

A bivalyszőr erénye, hogy hipoallergén (vagyis viselőjén minimalizálja az esetleges allergén hatást), hőtároló tulajdonsággal bír és könnyű matéria. A cég kabátokat, zoknikat, kalapokat, kesztyűket és takarókat kínál, mindet természetes anyagokból. Az újfajta bélésű kabátot egyelőre csak két helyen árusítják Amerikában (New Yorkban és Philadelphiában), de ez egy trend újabb jele, s a divatipargan egyre több olyan természetes anyag fog megjelenni, melyek használatára eddig nem gondoltak a tervezők.

 

Véleményvezér

Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo