hirdetés

Mi köze a boxeralsónak a tengerek megtisztításához?

Természetes kabátbélés bölényszőrből. Férfi alsónadrág újrafeldolgozott műanyag halászhálóból, ami hulladékként hevert a tengerek mélyén. Eddig felhasználatlan anyagokat vonnak be a ruhaipari szereplők a termelési folyamatokba, hogy saját területükön hozzák létre a körforgásos gazdaság zárt cikulús működését, kiküszöbölve a hulladékképződést.
hirdetés

Az ipari méretekben űzött halászat rengeteg kárt okoz a tengerekben, mert a halászhálók nemcsak temérdek olyan élőlényt fognak be, amiket elvileg nem akarnánk megbolygatni, hanem azért is, mert a műanyag halászhálók eltűnnek, leszakadnak, leszállnak a tengerfenékre és akadályozzák mozgásukban a tengeri élőlényeket. Jelenleg 640 000 tonnányi halászháló hever a tengerekben. Az Arvin Goods divatcég azzal járul hozzá az óceánok megtisztításához, hogy az Econyl nevezetű anyagot használja fel boxeralsói gyártására. Az Econylt az óceánokból begyűjtött halászhálók, kidobott szőnyegek és különféle kelmék maradékainak újrafeldolgozásával állítják elő.

Fotó: Arvin Goods

Kabátbélés bölényszőrből

Az amerikai United by Blue (UBB) nevű cég szintén fenntartható termelésre szakosodott, vagyis újrahasznosított anyagokat igyekszik minél többféle módon beépíteni a ruháiba. Náluk is büszkén hangoztatják, hogy minden egyes árucikkükkel 0,45 kilogramm szemetet vonnak ki a természetből. A cég újdonsága, hogy a téli kabát bélésének készítéséhez találtak egy olyan anyagot, ami egyébként a szeméttelepen végezné. Az USA-ban szép számmal élő bölények szőrét az állattenyésztők eddig egyszerűen eldobták. A cég azonban ezt szemelte ki kabátbélés-anyagnak. Mellényekbe is bedolgozzák.

Kína helyett kisebb ázsiai országokba viszik a műanyagszemetet
2018-ben Kína már nem vette át az EU és az USA szennyező, szétválogatatlan plasztikhulladékát újrafeldolgozásra. Ahelyett, hogy ez a helyi újrahasznosító vállalkozások szaporodását vonta volna magával, az Egyesült Államok cégei elkezdték kisebb ázsiai országokba szállítani a hulladékot. De ezek az országok is bekeményítenek.
A cég vezetője azzal indokolta a választást, hogy továbbra is problémás kacsa- és lúdtollal megoldani a bélést. Ugyan javult a termékeredet-ellenőrzés az ágazatban, de még mindig nem garantálható, hogy humánus körülmények között tenyésztett és megkopasztott szárnyas jószágokból ered a toll. (Ez is fenntarthatósági szempont.)

A bivalyszőr erénye, hogy hipoallergén (vagyis viselőjén minimalizálja az esetleges allergén hatást), hőtároló tulajdonsággal bír és könnyű matéria. A cég kabátokat, zoknikat, kalapokat, kesztyűket és takarókat kínál, mindet természetes anyagokból. Az újfajta bélésű kabátot egyelőre csak két helyen árusítják Amerikában (New Yorkban és Philadelphiában), de ez egy trend újabb jele, s a divatipargan egyre több olyan természetes anyag fog megjelenni, melyek használatára eddig nem gondoltak a tervezők.

 

hirdetés

Véleményvezér

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo