Kezdjük magunkon a spórolást!

Ha takarékoskodni akarunk az irodánk rezsiköltségein, nem kell azonnal a legmodernebb felszerelést megvásárolnunk, vagy drága beruházásokat végrehajtanunk. Kezdetnek megteszi, ha a szokásainkon változtatunk. Ha ügyelünk a klímára, a fűtésre és arra, hogy ne hagyjuk bekapcsolva az irodai eszközöket, évente százezreket spórolhatunk.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Fotolia

Nincs olyan cég Magyarországon, amely nem akar megtakarítani a rezsiköltségeken. Ám sokan visszariadnak attól, hogy növeljék energiahatékonyságukat, amikor szembekerülnek az új berendezések, a szükséges felújítások költségeivel vagy a szolgáltatóváltással járó hercehurcával. Pedig éppen a legegyszerűbb és legolcsóbb formában érdemes elkezdeni a spórolást: változtassunk saját magunkon, a szokásainkon. Nem kevés az így megtakarítható összeg: szakértők becslése szerint tudatos fogyasztással a felhasznált energia 8-10 százaléka megspórolható, ami egy átlagos fogyasztású kkv-nál (40 négyzetméteres irodában) éves szinten 200–300 ezer forintnyi megtakarítást jelent.

Kapcsoljunk ki!

Ha az irodában valaki hosszabb időn keresztül nem dolgozik a számítógépén, távolléte idejére kapcsolja ki azt. Az irodában lévő hosszabbítókat se felejtsük el lekapcsolni, lekapcsoltatni a munkaidő végén. Rövidebb dokumentumokat nyomtatás nélkül, gépről olvasva tanulmányozzunk, a fontosabb, illetve hosszabb dokumentumokat interneten keresztül továbbítsuk a kollégáknak, és ne papíron. A nyomtatás ugyanis nemcsak nyomtatópapírt „eszik”, hanem tetemes mennyiségű áramot is.

A mobiltelefonokat ne töltsük indokolatlanul sok ideig, töltőjüket ne hagyjuk a konnektorban. A fénymásolót és egyéb hozzá hasonló irodatechnikai eszközöket, amikor nem használjuk, kapcsoljuk készenléti állapotba, a nap végén pedig kapcsoljuk le! A készülékek készenléti üzemmódban ugyanis folyamatosan használják az energiát: ez teszi ki a villamosenergia-számlánk mintegy 10 százalékát globálisan, a nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) becslése szerint. Tanulmányukból kiderül, hogy a világ szórakoztató és irodai elektromos készülékei évente 864 millió kilowattórát fogyasztanak standby állapotban is, ami körülbelül 250 ezer család éves villamosenergia-igényének felel meg, és a teljes szén-dioxid-kibocsátás mintegy egy százalékát teszi ki.

ELKEZDŐDÖTT A „VILÁGÍTÁSI SZEZON” AZ IRODAHÁZAKBAN
A hétvégi óraátállítással, az egy órával korábbi sötétedéssel elkezdődött az irodaházaknál a „világítási szezon”, ami a bérlőket is közvetlenül érinti, hiszen  az irodákban az áramfogyasztás 18–23 százalékáért a világítás a felelős.
Fűtés-hűtés: csak ésszel!

Sok esetben már a mérési adatokra alapozott tájékoztató anyag is hatásos eszköz a cégvezetés kezében, amennyiben annak alapján retorziókat helyez kilátásba a pazarló dolgozók megregulázására.

Akármilyen olcsón vásároljuk az energiát, mit sem ér a megtakarítás, ha a radiátorral az utcát fűtjük, a légkondicionálás pedig 10 fokra hűti az üres irodát a nyári hétvégéken. Ezért érdemes ügyelni arra, hogy okosan használjuk a klímaberendezéseket: nyáron csak néhány fokkal legyen hűvösebb az irodában a kinti hőmérsékletnél, ha csak lehet, inkább szellőztessünk, teremtsünk kereszthuzatot. Amikor viszont a klíma működik, zárjuk el az összes olyan rést, amelyen keresztül a külső meleg levegő a klimatizált helyiségbe juthat. Húzzuk el a függönyt, vagy engedjük le a redőnyt azokon az ablakokon, melyeket a nap közvetlenül süt. Sokan éjszakára is bekapcsolva hagyják a klímát, ilyenkor célszerű időzített kikapcsolásra állítani a készüléket. Tartsuk tisztán a légszűrőket, és minden tavasszal végeztessünk karbantartást a klímaberendezésen!

Télen viszont csavarjuk le a fűtést, ha elhagytuk az irodát, 18 Celsius-fok bőségesen elég ahhoz, hogy a helyiség ne váljon jégveremmé másnap reggelre. Viszont teljesen sem szabad leállítani, mert a nagyon lehűlt helyiségek temperálása sok időt és energiát vesz igénybe. Ugyanígy sok energiát igényel a hosszú ideig tartó szellőztetéssel lehűtött helyiségek újrafűtése is, ezért rövid ideig, szélesre tárt ablakokkal szellőztessünk – hogy a falak ne hűljenek ki –, a fűtést pedig közben állítsuk minimumra. Ne takarjuk el, vagy fedjük le a fűtőtestet, mert így romlik a hősugárzás és a hőáramlás. A radiátorokra, konvektorokra rakódott szennyeződés miatt több energia kell a fűtéshez, ezért ügyeljünk arra, hogy a fűtőtestek mindig tiszták legyenek! Párologtassunk rendszeresen, mivel a párás levegőben melegebbnek érezzük az adott hőmérsékletet. Már néhány fok is számít: minden egy Celsius-fok hőmérséklet-csökkentés hozzávetőleg öt százalék fűtőenergia-megtakarítást eredményez.

Válasszunk okosan szolgáltatót!

Az árambeszerzésüket rendszeresen megversenyeztető vállalkozások is 5–8 százalékot faraghatnak a költségeiken azokhoz képest, akik esetleg évtizedek óta ugyanattól a szolgáltatótól veszik az áramot. A jelenlegi kedvező árak mentén érdemes akár már 2015-re is szerződést kötni a villamos energiára. A földgáz- és árampiac liberalizációját követően a kis üzleti fogyasztók még mindig nagyon lassan ismerik fel energiaszolgáltató-váltási szabadságukat. A versenypiacra kilépésnek az alacsonyabb ár mellett előnye lehet a határozott (általában egyéves) idejű áramvásárlási szerződés. Ezalatt a vállalkozásnak nem kell díjemeléssel számolni.

Irány a zöld!

Egyre népszerűbbek a zöld minősítéssel rendelkező irodaházak a cégek körében, hiszen a kezdetektől a minősítést megcélzó épületek már a tervezőasztalon e szempontok figyelembevételével készülnek, így például a tájolást, a homlokzat kialakítását, a szélcsatornákat, a beépített anyagokat, a légtechnikát, a világítást és az épület vízhasználatát is úgy alakítják ki, hogy minél kisebb legyen a környezeti terhelés. Ezek a szempontok lehetővé teszik az irodaházak gazdaságosabb hűtését-fűtését, ami jelentős költségmegtakarítást is eredményezhet.

EGY VÁLSÁG KELL AHHOZ, HOGY FELÉBREDJÜNK?
2030-ra 30 százalékos energia-megtakarítás 1990-hez képest – ezt az új EU-szintű célt javasolja az Európai Bizottság részben az ukrán válságra adott válaszként.  Az európai szakmai szervezetek és a Magyar Energiahatékonysági Intézet szerint 40 százalékos célt is vállalhatna az EU.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo