hirdetés

Itt az idő a cselekvésre!

Lezajlott a Magyar Fenntarthatósági Csúcs harmadik találkozója, amely ez alkalommal a társadalom egyik szegmensét, az üzleti szektort hívja párbeszédre. Oldalunkon részletes, folyamatosan frissülő beszámolót közlünk a konferenciáról, kérjük, kísérje figyelemmel!
hirdetés

Kattintson a képre Láng István előadásának megtekintéséhe

Az üzleti élet szereplőinek felelőssége és cselekvési lehetőségei egyértelműen meghatározóak a fenntartható fejlődés szempontjából. Mit tesznek, mit tehetnek még a profitérdekek szorító kényszerében a gazdaság szereplői azért, hogy szűkebb és tágabb világunk hosszú távon megmaradjon.

Kattintson a képre László Ervin előadásának megtekintéséhez!

Hogyan egyeztethető össze az üzleti érdek a környezet, a természet, a másik ember, és a többi üzleti szereplő érdekeivel? Példák sokaságán keresztül ismerkedhetünk meg a gyakorlattal, az egyre gyorsabban változó, új, felelős üzleti gondolkodásmóddal.

A konferencián dialógusokban beszéljük meg, mit és hogyan lehet még tenni úgy, hogy az üzlet és természet érdekei ne sérüljenek, hogy mindenki sokkal boldogabb és elégedettebb legyen egy harmóniára épülő világban.

2010 novemberében széles körű társadalmi párbeszéddel indult az „Első Magyar Fenntarthatósági Csúcs” konferenciasorozat. A rendezőknek nem titkoltan az volt a céljuk, hogy a globális, nagy találkozók sorába beillesszék a nemzeti párbeszédet, tudatosítva, hogy minden egyes nemzetnek, embernek, nekünk magyaroknak is van mit tennünk a globális és helyi negatív folyamatok feltartóztatása és a trendek megváltoztatása érdekében. 2011-ben a második Fenntarthatósági Csúcs a cselekvésre, az egyén felelősségére fókuszált. A ma zajló harmadik találkozó pedig az üzleti szereplők felelősségét helyezte a középpontba.

A konferencia védnökei, akik egyúttal vitaindító előadásokat is tartottak a konferencián: Láng István akadémikus, a Brundtland Bizottság tagja, László Ervin, a Budapest Klub alapító elnöke, a Giordano Bruno Globalshift Egyetem Kancellárja és Juhász

Kattintson a képre Náray-Szabó Gábor előadásának megtekintéséhez!

Árpád geológus. Mindhárman független gondolkodók, nemzetközileg elismert tudósok, akik nevüket adták a hazai nagy seregszemléhez.

Ide kattintva részletes beszámolót olvashat a konferencián elhangzottakról, az egyes előadások után elhelyezett linkekre kattintva.

Kattintson a képre Juhász Árpád előadásának megtekintéséhez!

A téma annál is inkább aktuális, mert hamarosan kezdődik az ENSZ következő klímakonferenciája a katari Doha városában. A korábbi, Rio de Janeiro-ban rendezett klímacsúcs kudarca után a szakemberek már nem várnak megállapodást, így egyre erősödik az a nézet, hogy a kormányok és a nagy nemzetközi szervezetek helyett a civil szervezeteknek, magáncégeknek és az egyes embereknek kell kezükbe venniük a klímaváltozás elleni harcot. Hasonló álláspontra helyezkedett és a változáshoz szükséges szemléletmód fontosságát hangoztatta László Ervin is a Piac&Profit által szervezett szeptember végén tartott előadásában. (Melynek beszámolóját itt olvashatja.)

A világhírű professzor szavait a Világbank legfrissebb jelentése is alátámasztja. A Potsdam-i Klímakutató Intézet adataira támaszkodó jelentés szerint a globális felmelegedés okozta klímaváltozás az előrejelzéseknél gyorsabban és rombolóbb erővel következik be.

Kattintson a képre Hetesi Zsolt előadásának megtekintéséhez!

A Világbank jelentése szerint ugyanis a jelenlegi szén-dioxid és más üvegházhatású gázok kibocsátási trendje lehetetlenné teszi a korábban Kyoto-ban lefektetett cél teljesülését, azaz hogy az évszázad végéig a Föld átlaghőmérséklete ne emelkedjen 2 Celsius foknál többet. A legfrissebb modellek szerint azonban az emelkedés szintje az évszázad végére eléri a 4 Celsius fokot, amelynek beláthatatlan következményei lesznek civilizációnkra.

Kattintson a képre Radácsi László előadásának megtekintéséhez!

A klímaváltozás miatt felboruló megszokott időjárási trendek következtében tartós és rendkívüli hőhullámokra kell számítani a trópusi zónákban. A mérsékelt égövi régiókat az egyenetlen csapadékeloszlás miatt kialakuló tartós szárazságok sújtják majd. A legfontosabb érintett régiók: az Egyesült Államok középső része, Kína és India, illetve Európa déli- és keleti része. A jelentős terméskiesések miatt a mezőgazdaság nem lesz képes ellátni a lakosságot élelmiszerekkel, amelyek árai az egekbe szöknek majd. Az éhínségek és a felmelegedés, illetve a tengerszint emelkedése miatt lakhatatlanná vált területek lakossága elmenekül otthonaiból, amely soha nem látott mértékű több százmilliós népvándorlást indít el világszerte.

A változás már feltartóztathatatlan, de a Világbank szerint egyetlen esetben még kontrollálható lenne a felmelegedés, ha az elkövetkező évtizedekben felhagynánk a fosszilis energiahordozókra alapozott nagy energiaigényű fogyasztói szokásainkkal, gazdaságunkat és életünket pedig fenntartható alapokra helyeznénk.

Az előadások után a konferencia szekcióülésekkel folytatódott.

Hogyan változtassuk meg energiafogyasztási, energiagazdálkodási szokásainkat?

Az energiahatékonyság növelésének érdekében be kell vonni az oktatási rendszert a lakosság energiatudatosságra nevelésébe és anyagi ösztönzőket kell alkalmazni a fogyasztáscsökkentés eléréséhez – hangoztatták energetikai szakértők a Piac&Profit által szervezett harmadik Fenntarthatósági Csúcson.

A beszélgetésről részletesen itt olvashat!

Együttműködés, partnerség, összefogás, mint a jövő alapvető üzleti gondolkodásmódja

A harmadik Magyar Fenntarthatósági Csúcs programja délután dialógusokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel folytatódott. Az együttműködés, partnerség, összefogás mint a jövő gondolkodásmódja tematikájú kerekasztal-beszélgetés központi kérdése az volt, hogy milyen kilátásai vannak a kölcsönös előnyökre épülő partnerség elterjedésének, s hogy van-e jövője a mindenáron profitszerzés szemléletnek.

A beszélgetésről részletesen itt olvashat!

A CSR tartalma a fenntartható fejlődés érdekében tettek irányában?

Mi a változás a társadalmi felelősségvállalás mai tartalmában a fenntartható fejlődés tükrében? Mit tesznek és mit tehetnek a cégek annak érdekében, hogy jó példájuk terjedjen, mintájuk átmenjen a többi üzleti szektor szereplőinek a mindennapi gyakorlatában? Át tud-e törni a CSR a nyilvánosság felé? – egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresték a választ a Magyar Fenntarthatósági Csúcs “A CSR tartalma a fenntartható fejlődés érdekeit szolgálja?” című kerekasztal beszélgetésén.

A beszélgetésről részletesen itt olvashat!

Egységben, harmóniában a természeti környezettel. Tudatos fejlesztéssel a fenntarthatóságért!

A kkv-knak kifizetődő a fenntartható működésre való átállás. A harmadik Magyar Fenntarthatósági Csúcs “Profitérdek és környezettudatosság” című szekcióülésen számos vállalkozó igazolta ezt saját pozitív példái ismertetésével.

A beszélgetésről részletesen itt olvashat!

Elismerték az etikus cégeket

Az eddigi negyvenöt díjazott mellett november 21-én este újabb öt magyarországi bejegyzésű cég kapta meg az Üzleti Etikai Díjat, amelyet a Piac & Profit által rendezett ünnepélyes díjátadó gálán vettek át. Az elismerés átadására ez évben is a Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia zárását követően került sor.

Immár 13. alkalommal osztották ki szerda este a 2000-ben alapított Üzleti Etikai Díjat. Az idei díjátadó gálát az elismerés két alapítója nyitotta meg. Demcsák Mária, a Piac & Profit alapító főszerkesztőjének köszöntője után László Ervin, a Budapest Klub elnöke mondott rövid beszédet, amelyben kiemelte: etika és üzlet nem mindig összekapcsolható, de egymásnak nem ellentmondó két fogalom, s együttes érvényesülésüknek mind nagyobb az értéke.Ma már az etikus magatartás nemcsak a munkatársak vagy az üzleti partnerek viszonylatában lényeges, mert egyre inkább az a fontos, hogy a közösségünknek legyünk felelősek. Az ókori görög filozófusok azt mondták, a felelősségünk addig terjed, ameddig a hangunk elér. Napjainkban a hangunk az egész világon hallatszik. Felelősségünk sem pusztán a közvetlen környezetünkre terjed ki, hanem mindenkire, akit érint a tevékenységünk. Saját közösségét senki nem akarja bántani, s mivel ma már „világfaluban” élünk, így a világmindenségre is tekintettel kell lennünk.
hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo