Szükség van-e arra, hogy La Fontaine-i fordulattal élve "örökre elbúcsúzni a borjútól, a marhátó és a disznótól", hogy megmentsük a Földet? Az egyik legfrissebb tanulmány szerint a húsfogyasztás mérséklése jótékony hatással lenne a felmelegedésre.
Az ENSZ élelmezés- és mezőgazdaság-ügyi hivatala szerint egyedül az állattartás 18 százalékát teszi ki a világ összes üvegházhatású gáz kibocsátásának. Franciaországban az állattenyésztés felmelegedési mutatója 7 százalék körül mozog. Ezzel megelőzi a szállítmányozási iparág hozzájárulását a klímaváltozáshoz, igaz, az állattartáséba beleszámolják az állatok szállítását is.
A cikk szerzői szerint 10 százaléknyi húsfogyasztás-mérséklés már hatásos lenne, s az átlagos napi húsfogyasztás is 100 grammra emelkedett. Ez a jelenlegi népesség növekedés fényében ökológiai katasztrófát jelenthet - mutatott rá Tony McMichael, a Canberra-i egyetem, és John Powles, a Cambridge-i egyetem professzora.
A különféle állatok eltérő módon járulnak hozzá a felmelegedéshez. A négygyomrú kérődző állatok óriási mennyiségű metánt "bocsátanak ki". Így egy marha például sokkal erősebben szennyezi a levegőt, mint egy disznó. A szerzők szerint napi 50 gramm lenne az optimális napi fejadag a vörös húsokból.
A nyugati országok lakóinak meg kell húzniuk a nadrágszíjat, ők ugyanis a legnagyobb hamburger és szték fogyasztók. A felmérésekből kiderül, hogy míg egy amerikai naponta 257 gramm húst fogyaszt, addig egy francia mindössze 215 grammot, ám egy kongói csupán 11 grammot. Mindezt annak ellenére, hogy utóbbit jóval érzékenyebben érintik a klímaváltozás káros hatásai.