Egyszerű tippek: hogyan spóroljunk otthon?

Takarékoskodni sok mindennel lehet és érdemes is, hiszen az energiatakarékossággal nem csak az üvegházhatású gázok kibocsátásáért felelős szükségtelen energiafelhasználást csökkenthetjük, hanem mérsékelhetjük közüzemi számláinkat is, így kímélhetjük környezetünket és a pénztárcánkat is. Ha csak 1 Celsius fokkal csökkentjük az otthoni hőmérsékletet, országos szinten napi 1 millió m3 gázt tudunk megtakarítani.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A környezetvédelmi minisztérium ajánlásai:

Sütés-főzés: főzéshez használjuk a jó hővezetésű anyagokból, például acélból, öntöttvasból vagy zománcozott vasból készült edényeket! Figyeljünk oda, hogy az edény mérete illeszkedjen a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez! Ne felejtsük el az edény méretéhez illeszkedő fedőt: fedő nélkül a főzés jóval több időt és energiát igényel, mint fedővel. Ha már felforrt az étel tegyük kislángra, így is pontosan annyi idő alatt fog megfőni, mint nagylángon.

Hőszigetelés: az ajtók, ablakok utólagos résszigetelése viszonylag olcsó, és saját kezűleg megoldhatjuk. Az így kiküszöbölhető jelentős hőveszteséggel akár évi 15-20 százalék körüli energiát is megtakaríthatunk. De a télen, sötétedés után leeresztett redőny vagy a behúzott sötétítő is sokat számít.

Mosás-vasalás: ha mosás után kihúzkodjuk a nedves ruhát, és simára terítve vállfára akasztva hagyjuk megszáradni, a legtöbb esetben nincs is szükség vasalásra (energia és idő megtakarítás).

Világítás: csak azokban a helyiségekben világítsunk, ahol éppen tartózkodunk! Hagyományos izzók használatakor, ha 5 percnél hosszabb ideig nem tartózkodunk a helyiségben érdemes lekapcsolni a világítást. A gyakori fel-lekattintás egy hagyományos izzó esetében több energiát fogyaszt, mintha 5 percig folyamatosan égett volna! Olvasáshoz vagy munkához sokkal hatékonyabb, ha csak a helyi világítást használjuk.

Vásárlás: ne vásároljunk felesleges dolgokat! Lehetőleg a friss élelmiszerek mellett döntsünk, a fagyasztott termékek előállítása és tárolása ugyanis tízszer annyi energiát emészt fel. Vásároljunk helyben készült termékeket és a szezonra jellemző zöldségeket, gyümölcsöket a sok ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt és tartósított áruk helyett! Kerüljük az „agyoncsomagolt" termékeket, amiből lehet, kimért formában vásároljunk.

Kevesebb áramot a konnektorból: Az úgynevezett „nagy fehérek", például a hűtő, a mosógép, a sütő, a mosogatógép vagy a légkondicionáló fogyasztása éves áramszámlánk legalább kétharmadáért felelős. A megfelelő döntésben segít az energiacímke, ami könnyen értelmezhető formában ad információt a háztartási gépről, illetve annak fogyasztásáról. Ha nem találjuk a címkét, kérjük az eladótól, hiszen a kereskedőknek egyrészt kötelezettségük, másrészt érdekük is a vevők tájékoztatása.

További energiatakarékossági és pénztárcakímélő tippek a www.egymozdulat.hu oldalon.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo