hirdetés

Betiltja az EU az eldobható műanyag edényeket és szívószálakat

Az EU vezetői és a tagállamok tárgyalói megállapodtak annak a szabályozásnak a részleteiben, melynek értelmében betiltják az eldobható műanyag szívószálakat, tálcákat, edényeket és egyéb tárgyakat. A módosítás két év múlva lép hatályba.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Az Európai Unió Tanácsának soros osztrák elnöksége bejelentette, hogy az Európai Parlament és az EU-tagállamok tárgyalói konszenzusra jutottak műanyagon eszközökön alapuló fogyasztói kultúránk megrendszabályozásában: betiltják az eldobható műanyag eszközöket, köztük a szívószálakat, a tálcákat, edényeket, értesült a Der Spiegel német hetilap honlapja.

Az EU új plasztikpolitikája minden uniós állampolgár életére kézzelfogható hatással lesz. Az EU vezetésének célja a tengerek óvása, hiszen a tengerekben hömpölygő szeméthordalék több mint 80 százaléka műanyag. Az EU másik célja a műanyaggyártás és -szemetelés karbonvonzatának csökkenése. Az új szabály 3,4 millió tonna szén-dioxid kibocsátásának veheti elejét. 2030-ra 22 milliárd euró értékű környezeti kárt lehet így elkerülni.

Kép: Pixabay

A bejelentés előzménye, hogy az Európai Bizottság májusban javasolta az eldobható edények, szívószálak és pamut törlőkendők betiltását, hogy jelentősen csökkenjen az uniós tagországokban termelt és hulladékként elhajított élelmiszer-csomagolások mennyisége. Az EP és az EU tagországok kissé módosították a terveket, de az első változások két év múlva lépnek életbe.

Az EB adatai szerint az unióban évente mintegy 26 millió tonna műanyaghulladék képződik, ennek kevesebb, mint 30 százalékát gyűjtik be szelektíven és hasznosítják újra.

Rengeteg műanyagot eszünk, sosem gondolnád mikből
Szinte mindenben ott vannak már kidobott műanyagszemetünk apróra töredezett darabjai, nemcsak a tengeri állatfajokban. A szárazföldön tenyészett állatok is habzsolják a mikroszkopikus méretű műanyagot a természetből, így az bekerül a táplálékláncba, vagyis a testünkbe. Halak, kagylók, tengeri só, csirkezúza, méz, sör, de még a por is tartalmazza!
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo