hirdetés

A legtöbb vállalat nem foglalkozik a vízhasználatával

A cégek nem tartják fontosnak, hogy a CSR jelentéseikben beszámoljanak a vízhasználattal kapcsolatos stratégiájukról ami rosszabb esetben arra utal, hogy nem ismerik fel a vízhiány potenciális hatását a vállalatukra.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

A KMPG nagyvállalatok CSR (corporate social responsibility, vagyis vállalati felelősségvállalás) jelentéseinek elemzései alapján megállapította, hogy e globális cégek nagy részének - 60%-ának – nincs hosszú távú stratégiája a vízhasználatot illetően.

Kép:PP/FényesGábor

Mindez azt is jelentheti, hogy a vállalatok nem tartják fontosnak, hogy a CSR jelentéseikben beszámoljanak a vízhasználattal kapcsolatos stratégiájukról rosszabb esetben azonban arra utal, hogy a cégek nem ismerik fel a vízhiány potenciális hatását a vállalatukra.

Vízháborúk évszázada?
Az éghajlatváltozás egyik legdrámaibb hatása az időjárási szélsőségek, az aszályok és árvizek miatt fellépő ivóvízhiány. A világ számos területén súlyos gondot jelent az édesvízkészletek csökkenése, társadalmi feszültségeket kelt, és népvándorláshoz vezet, ami szűkebb régiónkra is kihathat. A vízért folyó küzdelem túlnőhet az olajért folyó versenyen. A vízhez való hozzáférés egyre inkább hatalmi eszköz lesz.
A 34 ország vállalatait elemző jelentés rámutatott, hogy bár a világ nagyvállalatainak 76%-a tesz említést a vízzel kapcsolatos problémákról a fenntarthatósági jelentésékben, csupán egyharmaduk teszi közzé a teljes vízlábnyomát. Öt cégből egy jelent részlegesen a vízlábnyomáról.

Mindezek mellett, tízből csupán egy cég számol be arról a jelentésében, hogy változásokat eszközöl a vállalati működésben a rendelkezésére álló víz mennyisége alapján, vagy, hogy lépéseket tenne a vízhiány enyhítésére.

A KPMG szerint a vízlábnyom kiszámítása bizonyos iparágakban elterjedtebb, mint máshol: a bányászati társaságok 100%-a, a gyógyszeripari cégek 98%-a jelent a vízhasználatáról.

A 250 legnagyobb vállalat közül azonban csupán három tesz említést értéklánca egyes részeinek vízlábnyomáról. Egy vállalat sem számol be a teljes értékláncának vízlábnyomáról.

Az eredmények emellett országonként is változnak. A CR jelentést készítő vállalatok közül, az indiai cégek 95%-a, a spanyol vállalatok 69%-a, és brit vállalkozások 66%-a tesz említést konkrét tervekről a vízhasználatuk csökkentésére. Ezzel ellentétben azonban a kínai és a japán vállalatok csupán 24% illetve 27%-a teszi ugyanezt.

A KPMG szerint a 250 globális nagyvállalat 44%-a számol be konkrét tervekről a vízhasználat csökkentésére a CR jelentésében, míg 27 említi meg, hogy kezeli a szennyvizet vagy a szennyezett vizet.

A Ceres júniusi jelentése szerint az Anheuser-Busch InBev, a Coca-Cola Company, a PepsiCo, a KB Home, az Alcoa és az Intel is abban a 27%-ban található, amelyek felismerték a kapcsolatot a klímaváltozás és a vízhiány között 2011-re. 2009-ben a vállalatok 10%-a volt ide sorolható.

Varga Judit Denkstatt Hungary Kft.

A fordítás az Environmental Leader oldalán 2012. október 19-én meg jelent cikk alapján készült.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo