hirdetés

A Földért kampányol a 14 éves "Anti-Bieber"

Ha Justin Bieber az elkényeztetett tiniceleb céltalan idétlenkedését jelképezi a modern társadalomban, a 14 éves ökoaktivista, Xiuhtezcatl Martinez ennek az ellenkezőjét, a globális felelősséget és a jövőtudatos gondolkodást.
hirdetés

Martinez Facebook-oldala
(fotók: Facebook)

"A különböző generációk különféle nyomokat hagytak maguk után a bolygónkon, nyomokat, melyek felejthetetlenek", mondja a tökéletes amerikai angolsággal beszélő fiatalember, aki művésznek és aktivistának tartja magát.

A bennszülöttek fórumán is résztvett már az ENSZ-ben, az amerikai kormánynak bedolgozó National Change-makers Youth Council legfiatalabb tagja, az Earth Guardians szervezet alapítója, s tevékenységéért 2013-ban már átvette a United States Community Service Awardot Barack Obama amerikai elnöktől.

Az indián etnikumú Xiuhtezcatl Martinez rendszeresen szerepel az amerikai médiában és járja az iskolákat, hogy felvilágosítsa kortársait a Földet fenyegető veszélyekről, az emberi cselekedetek ökológiai hatásáról, valamint a viselkedésminták megváltoztatásának lehetségességéről.

A félmeztelenség ma már a celeb-lét alapkövetelménye. Korszerű körítésbe kell csomagolni az üzenetet.

Öcsikéjét is inspirálta a nagy testvér példája. Amikor 400 ezren vonultak fel New Yorkban a klímanapon és a világpolitika oda se figyelt rá, a kissrác az interneten népszerűsítette az ügyet, ahol 1,5 millió embert ért el. Bátyja 25 országban mozgatott meg fiatalokat.

DiCaprio bort iszik és vizet prédikál?
Az ENSZ Közgyűlésén tartott beszédében a klímapolitika mellett szállt síkra, ugyanakkor magánemberként luxuséletvitel jellemzi és magánrepülőgépeken utazik évente akár két tucatszor is.
Ami figyelemreméltó a mai Y-generációsok politikai és öko-aktivizmusában, hogy a kor legmenőbb eszközeivel érik el kortársaikat. Martinez például stílusában teljesen MTV- és YouTube-kompatibilis, pengén összevágott rövidfilmekben beszél a Föld megmentésének fontosságáról. Mindezt lazán, életképszerűen: az egyik bejátszásban látni, ahogy barátaival ücsörög a háztetőn, osztálytársaival játszadozik a kertben, igazi "chill out" üzemmódban, sőt látjuk őket süteményt is készíteni.

Ugyanakkor hatásvadász, fontoskodó hollywoodi esztétikát is használnak Martinez imázsának alakítói: a kertvárosban bicikliző haveri társaságot már-már superhero-nak láttatja a kamera, miközben a hangalámondás azt ecseteli, hogy Martinez óriási olajcégek ellen ágál, afféle Dávidként Góliát ellen.

Közelharc helyett azonban indián törzsi folklórt kap a néző. Martinez a többi indiánnal járja el tradicionális táncát.

"A legnagyobb kihívás, amivel szembe kell néznünk, az emberi tudatosság megváltoztatása, nem a Föld megmentése. A Földnek nincs szüksége arra, hogy megmentsék, nekünk van."

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo