A diszkontdivat is fenntarthatóra vált

Gyors egymásutánban a diszkontdivat vezetői brandjei, a Zara, a H&M és a Mango is ökokollekciókkal állt elő. A ruhák környezetbarát jellegét gondosan kidomborítják a kollekciók kommunikációjában.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A fast food, vagyis a gyorséttermek után fast fashionnek is nevezett alacsony árkategóriájú divatmárkák egyaránt erősítik zöld renoméjukat. A diszkontdivat szektorában versenyelőny lett az ökotudatosság, mert a vásárlók egyre fontosabbnak tartják a környezetvédelmet.

A Zara 2016 szeptemberében dobta piacra első környezetbarát kollekcióját, melyet #JoinLife névre keresztelt. A ruhák organikus gyapotból, újrahasznosított gyapotból és tencelből készültek. A tencel nagy kedvence mostanság a környezeti terhelésüket csökkenteni kívánó divatházaknak. (A Reformation divatcég is előszeretettel használja.)

fotó: Zara

A Mango 2017 tavaszára 45 új ruhamodellt tartalmazó kollekcióval állt elő, mely annyiban überolja a Zarát, hogy itt már mindkét nemre gondoltak. A ruhákból huszonötöt nőknek, húszat férfiaknak terveztek. Itt is az alapanyag teszi környezetbaráttá a termékeket, organikus gyapotot, újrahasznosított poliésztert és tencelt használtak fel a készítésükhöz. De a cég továbbment.

Jön a szemétből készült Adidas cipő
Komolyan gondolja az Adidas, hogy kiáll a környezetvédelem és a hulladékújrahasznosítás mellett. Piacra kerül az első, tömeggyártott széria a tengerből kihalászott hulladékból készült sportcipőből, sőt a sztárfocistákat is újrahasznosított mezbe öltöztetik.
A kollekció a Mango 2016-ban meghirdetett Take Action nevű kezdeményezésének részét képezi, melynek jegyében a cég teljes működését zöldíti és csökkenti az ökológiai lábnyomát. A Mango most azon dolgozik, hogy mérni tudja üzletvitele vízlábnyomát, s a vízhasználat elemzésével után csökkentse az erőforrás használatot.

A Mango már 2015-ben elindította ruha-újrahasznosítási programját, a fogyasztók leadhatták régi ruháikat a boltokban.

fotó: Mango

A bőr, ami ananászból van
A bőr viselése nem csak az állatok védelme miatt okoz problémát sok embernek, de a feldolgozás folyamata is súlyosan károsítja a környezetet. Épp ideje volt már egy zöld alternatívának.
A H&M újrahasznosított műanyag italos palackokból és bevásárló szatyrokból kinyert poliésztert használt fel egy földig érő estélyi ruha gyártásához. A Conscious Exclusive (Tudatos Exkluzív) nevű kollekció darabja halvány rózsaszín árnyalatú és az embernek igazából fogalma sem lenne róla, hogy alapanyaga honnan került a ruhába.

A H&M "bionikus" fonalnak nevezi a ruha matériáját. (A bionic angol szó arra utal, ha egy gyártási folyamatban a természeti folyamatokat utánozzák.)

fotó: H&M

A H&M egy nagy volumenű, az egész cégműködést átitató zöldülést kezdett el. 2015-ig a cég termékei 20%-ban tartalmaznak fenntartható módon előállított alapanyagokat, 2020-ra az a cél, hogy 100%-ban fenntartható termesztésű gyapjút alkalmazzanak a ruháikban. Ez azt jelenti, hogy a gyapotültetvényeket nem erdőirtással létesítik. Egyes cégek a fenntartható kifejezésbe azt is beleértik, hogy a növénynek organikusnak kell lennie, vagyis nem használhatnak a termesztésükhöz vegyi anyagokat. Annyit tudni, hogy a kollekcióba tartozó parfümöt organikus olajokkal állították elő.

A H&M annyiban tart előrébb a konkurenciánál, hogy ökotudatos gyerekruhákat is gyárt.

Forrás: Huffington Post, refinery29.com

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo