hirdetés

Van, ahol csendes, van ahol pörgős a karácsony

A karácsony közeledtével változik a cégben az élet is. Attól függően, hogy mit csinál a vállalkozás, vagy irdatlan pörgés lesz vagy csend és nyugalom. Nyilvánvalóan az utóbbi a könnyebb és kényelmesebb útja az évvégének, azonban vannak olyan vállalkozások, amelyek bevételük jelentős részét a karácsonyi időszakban termelik meg. Nem könnyű az évvégéből kihozni a maximumot, különösen, ha kis cég vagyunk.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Az ünnepek közeledtével az alkalmazottakban egyre jobban előtör a pihenés és a család utáni vágy. Ez érthető is, és sok vállalkozás igyekszik is ezt az időszakot a lehető legegyszerűbbé és vidámabbá tenni, azonban, ha a túlélésünk múlik az ünnepeken, ezt sajnos nem engedhetjük meg magunknak. Persze ebben az esetben is érdemes törekedni az egyensúlyra. Egy ilyen vállalkozásnál valószínűleg a szabadidőt értékelik leginkább a munkatársak, így érdemes egy olyan rendszert kitalálni erre az időszakra, amelynek köszönhetően az ünnepnapokon túl is pihenhetnek a kollégák, amellett, hogy a munka is elvégzésre kerül. Talán a legegyszerűbb módja ennek az, ha napi (reális mértékű) teljesítményt várunk el, és ha valaki azzal már délután 2-re végez, akkor nyugodtan hazamehet.

Jobb, ha tudják az alkalmazottak, mire számíthatnak

Sokan egyre lazábban veszik a munkát, ahogy közeledik az év utolsó hete. Ez egy multinál általában nem jelent túl nagy gondot, de egy kis cégnél, ahol csak négyen-öten dolgoznak, lényegében a teljes leállással egyenlő a jelenség. Ha az ünnepek alatt is fontos a magas termelékenység, akkor muszáj tudatosítani az alkalmazottakban, hogy a karácsonyi időszakban is minőségi munkát kell végezniük.

Persze ezt illik jutalmazni, ahogy az egész éves munkát is. Sok cégvezető az évvégi bónuszban hisz, és nem is lőnek vele mellé, azonban fontos, hogy a bónusz mértékét a teljesítményhez szabjuk. Rengeteg cégnél az évvégi jutalom fixen a munkabér egy részét jelenti, ami így nem jelent semmiféle motivációt a dolgozó számára, hiszen akkor is megkapja, ha csak félgőzzel dolgozik.

Sokan készpénzt szeretnének karácsonyra
Idén a tavalyinál kicsit többet, átlagosan mintegy 42 900 forintot költenek a magyar háztartások a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódó kiadásokra – derült ki a CIB Bank megbízásából készített reprezentatív kutatásból. A háziállatot tartó családok jellemzően kiskedvenceiket is meglepik valamivel az ünnepek alkalmából, legyen az akár csak egy finom falat vagy éppen egy ajándék.
Szabadság, szabadság, szabadság!

Kis cégeknél további gond lehet a szabadságok kezelése. December vége nagyon kedvelt időszak a szabadságok kivételére, sok problémát is okoz, amikor az alkalmazottak jelentős része az utolsó pillanatban akarja kivenni szabadáságát, és persze mindenki ugyanazon a napon menne a családjával megnézni az adventi vásárt Bécsbe. Mondani sem kell, hogy egy kisvállalkozás esetében ez igen jelentős kiesést jelenthet a termelésben. Legjobb, ha már év elején tisztázzuk, milyen feltételekkel és mennyi időre mehetnek majd el szabadságra az emberek évvégén. Lehetőleg már ősszel legyen meg a beosztás, hogy lássuk, mely napokon, kikkel tudunk majd tervezni a munkahelyen.

Végül a karácsonyi vacsorákról még érdemes annyit megemlíteni, hogy nem kell mindenáron erőltetni. Annak a cégnek, akinek épp rosszabb éve volt, vagy pusztán kis költségvetéssel dolgozik, nem biztos, hogy érdemes egy vagyont elköltenie egy puccos étteremben. Ugyanebből a pénzből az irodai felszereléstől kezdve, a számítógépeken át a továbbképzésig rengeteg motiváló és hasznos dolgot vásárolhatunk vállalkozásunk számára.

címlapkép: EU-OSHA

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo