Változnak a támogatások adókedvezményei!

A jövő évi adócsomag három ponton hoz változást a támogatási adókedvezmények terén. Ezek közül a legjelentősebb, hogy 2014-től csökken a filmalkotások és az előadó-művészeti szervezetek támogatásakor igénybe vehető adókedvezmény mértéke.

Érdemes utánaszámolni a kedvezményeknek - Kép: SXC

A jövő évi adócsomag igen fontos változást rejt magában a támogatásokhoz kapcsolódó adókedvezményeket érintően. A zárószavazás előtti módosító csomagnak köszönhetően 2014. január 1-jétől bevezetik a kiegészítő támogatásnyújtási kötelezettséget a filmalkotás és az előadó-művészeti szervezetek esetén is. Az idén átutalt támogatási összeg költségként való elszámolásán túl teljes összegében levonható a társasági adóból is, vagyis az adóalap nagyságától függően legalább 10 százalék, bizonyos esetekben akár 19 százalékos mértékű megtakarítást jelenthet a támogató számára.

„Ha valaki még az idén átutalja a támogatást, akár négyszer nagyobb adómegtakarítást is elérhet, amelyet négy adóéven keresztül érvényesíthet.” – figyelmeztet Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

Jövőre azonban a látvány-csapatsportok támogatásához kapcsolódóan már 2013. május 19-től bevezetett kiegészítő támogatás érvényes lesz a filmek és az előadóművészetek esetében is. Vagyis nemcsak a támogatást, hanem a támogatási igazolásban szereplő összegre számított adó 75 százalékát is át kell majd utalni egy meghatározott szervezet részére. A kiegészítő támogatás kedvezményezettjei lehetnek a forrásokat elosztó szervezetek, a filmelőállítók, illetve maguk a támogatott előadó-művészeti szervetek is.

A társasági adó módosításairól itt olvashat!

Ezzel az adókedvezmények rendszere egységessé válik: minden támogatott esetében ugyanolyan feltételekkel ugyanolyan mértékű kedvezmény vehető igénybe, de az elérhető adókedvezmény mértéke a filmalkotások és az előadó-művészeti szervezetek esetében is az eddigi mérték 25 százalékára csökken. Ezért a támogatására szánt összeget érdemes még 2013. december 31-e előtt átutalni, hiszen most még négyszeres adókedvezmény érhető el a jövő évihez képest.

Áfa, TB, családi adózás: ezek az adószabályok változnak jövőre!
Ahogy azt már a múlt hónapban benyújtott javaslatból látni lehetett, a 2014-es adócsomag összességében kisebb volumenű változásokat hoz, mint a korábbi évek hasonló csomagjai. Noha a javaslatcsomaghoz képest parlamenti vita sem hozott jelentősebb változásokat, a részletszabályozás tekintetében azonban még így is 36 jogszabály fog módosulni 2014. január 1-től.
A fenti szigorítással párhuzamosan viszont kedvező változás, hogy mindhárom támogatási kategóriában megduplázódik az az idő, ameddig az adókedvezmény igénybevétele kitolható. Az eddigi három év helyett a támogatás adóévét követő 6. év végéig lehet majd a kedvezményt érvényesíteni. Fontos eltérés, hogy a kiterjesztett érvényesíthetőség a sporttámogatások esetén már a salátatörvény hatálybalépését követően – azaz várhatóan 2013. november vége után – nyújtott támogatásokra is alkalmazható lesz; ám a film- és előadó-művészeti támogatások kapcsán minden változás egyszerre, a jövő év elejétől lép életbe.

Kibővül továbbá az alap illetve kiegészítő sporttámogatásra jogosult szervezetek köre is, így támogathatóvá válnak az amatőr sportszervezetek versenyeztetéssel összefüggő költségei is. Emellett jövőre a kiegészítő sportfejlesztési támogatás nem kizárólag a sportági szakszövetségnek nyújtható, hanem az alaptámogatásban részesített sportágban tevékenykedő szakszövetség tagjaként működő amatőr és hivatásos sportszervezetek valamint a látvány-csapatsport fejlesztése érdekében létrejött közhasznú alapítványok is támogathatóvá válnak.

„A támogatásokhoz kapcsolódó adókedvezmények érvényesítéséhez kiemelten fontos a megfelelő adminisztratív kötelezettségek teljesítése” - hívta fel a figyelmet a LeitnerLeitner vezető adótanácsadója. Ilyen például a támogatási szerződés megkötése a támogatásban részesülő szervezettel, a hivatalos támogatási igazolás beszerzése, valamint a támogatás bejelentése a NAV-nak. A bejelentés elmulasztása jogvesztő hatályú, nem pótolható, így a kedvezmény nem érvényesíthető ennek hiányában.

Adómentes lehet a focibérlet
Egy javaslat szerint a munkáltató korlátlanul és adómentesen adhatna sportrendezvényekre belépőt a munkatársainak. Azonban csak a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre szóló belépő, bérlet lenne támogatható.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo