Kettészakadóban a vállalkozói szféra

Száz cégből több mint három megszűnik egy éven belül fizetésképtelenség miatt Magyarországon, mutat rá a tragikus helyzetre a Dun & Bradstreet nemzetközi cégminősítő. Ráadásul folyamatosan növekszik, és minden eddigi csúcsot megdöntött a cégbedőlések aránya a legutóbb mért 3,43 százalékos értékével.

Míg 2008 őszén, a válságot megelőző időszakban 5,65 százalékkal bővült a hazai cégek száma, 2011 első félévében már csak 2,5 százalékkal, és a bővülés dinamikája továbbra is csökkenő. 2011. szeptember végén 565 ezer társas vállalkozás működött Magyarországon, ami már csak 2,3 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában működő cégek száma, derül ki a Bisnode Csoporthoz tartozó D&B Hungária Kft. 2011 harmadik negyedévére vonatkozó elemzéséből.

Az új cégalapítások száma a 2010-es év azonos időszakához képest csökkent, mivel az elmúlt 3 hónapban 11650 vállalkozást jegyeztek be, míg 2010 harmadik negyedévében még 12 ezret.

Magyar tendencia

Lassan közelít a magyar gazdaság ahhoz, hogy a cégvilág ne gomba módjára szaporodjon, mint az elmúlt években. A D&B szakértői üdvözlik a törvénykezés törekvéseit, amelyek a korábbi pénzügyi beszámolót szándékosan nem leadó cégeket szankcionálják, és megakadályozzák a korlátlan új cégalapítást. E mellett azonban a cégminősítő szükségesnek tartaná, hogy olyan intézkedések is szülessenek, amelyek segítik, hogy a Magyarországra különösen jellemző kis méretű vállalati szektor növekedni tudjon, és a megbízható cégek kitűnjenek, és jobb lehetőségeket kapjanak.


Az elmúlt egy évben csökkenő cégszámú iparágak

A stabilizáció egyik útja lehet a pozitív lista: ha egy cég időben és példás fizetési fegyelemmel egyenlíti ki számláit, kedvezőbb fizetési feltételekre számíthat, és ezáltal javulhat a teljesítménye. Ilyen vagy ehhez hasonló megoldást, amely a fizetési tapasztalat-rendszer segítségével megkülönbözteti a rosszul fizető, nagy késésekbe eső adósokat és a becsületes szállítókat, számos cég kínál a kkv-k számára. Szemben azonban a nyugat-európai gyakorlattal, ahol a társaságok többsége igénybe vesz ilyen szolgáltatást, Magyarországon a kkv-k alig néhány százaléka fordul hitelbiztosítóhoz, vagy cégminősítőhöz. Pedig a számlafizetési információk mellett a tulajdonosok, vezetők korábbi cégkapcsolatait is érdemes megvizsgálni üzletkötés előtt, mutat rá Keleti József, a Bisnode Csoport ország igazgatója.

A textil-, építő-, és papíripari cégek sorra lehúzzák a redőnyt


A vállalkozások száma az iparágak zömében nő, azonban egyre több olyan szektor van – jelenleg hét, élen a textil-, építő-, és papíripari cégekkel –, ahol csökkent a cégek mennyisége egy év alatt. Az építőiparban például az idei év harmadik negyedévét hasonlítva a 2010-es év azonos időszakához, közel 1,2 százalékos cégszám-csökkenést látunk, ami bizonyítja a szektor egyre nehezebb helyzetét, a jellemző fizetésképtelenséget.

Sőt, míg 3 hónapja a Bisnode Csoport magyarországi leánya arról számolt be, hogy a pénzügyi, biztosítási vállalkozások száma kiemelkedően, 10 százalék felett növekszik, addig ma azt láthatjuk, hogy a tendencia már ebben a szektorban is a csökkenés, és a cégek száma a legutóbbi évben már csak 9 százalékkal nőtt.

Szétszakadozott ország

Megyénként látszik, hogy a középső és keleti országrészben több olyan megye is van, ahol csökkent egy év alatt a társas vállalkozások száma. A legnagyobb – 2,27 százalékos – csökkenés Nógrád megyében történt; Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Békés megyében a nógrádinál jóval kisebb arányban csökkent a cégek száma. Az ország széttagoltságát jelzi, hogy gyakorlatilag az összes nyugati megyében növekedett a cégszám. Jóval átlag feletti a bővülés Vas és Pest megyében.


Cégszám-változás megyénként 2010.10.01-2011.10.01

Az átlagos fizetési határidő 30 nap körül van Magyarországon, sőt ha az elmúlt 3 hónapot vetjük össze 2010 harmadik negyedévével, akkor minimálisan bár, de csökkent a szám: ma átlagosan 29 napra fizetnek a cégek.

– 2011 harmadik negyedében a számlák 54 százalékát határidőben kifizették a cégek, míg egy évvel korábban csupán a kiállított számlák 48 százaléka került határidőben kiegyenlítésre. Sajnos ezzel egy időben a fizetési késedelem nőtt, ami arra utal, hogy a határidőben kiegyenlített számlák számának növekedése a fizetési feltételek szigorodásának és nem a fizetési morál javulásának köszönhető – mutat rá a D&B szakértője.

Az elmúlt három hónapban a már eleve késve fizető cégeknél az átlagos fizetési késedelem majdnem elérte a 25 napot, ami meglehetősen magas, mivel 2010 harmadik negyedévében ez „csak” 17 nap volt. Keleti József szerint azon vállalkozások, melyek jó működnek és nem küzdenek problémákkal, még meg tudnak felelni a szigorodó fizetési feltételeknek, míg a nehéz helyzetben lévő cégek egyre nagyon fizetési késedelmekbe kénytelenek esni, azaz a cégvilág fizetési képesség területén kezd szétszakadni.


Iparágak, melyekben a legtovább tart pénzhez jutni

A gazdasági helyzet által erősen sújtott iparágakban a legmagasabb a pénzhez jutási idő, azaz a fizetési késedelem és a fizetési határidő összege. A gépjármű-kereskedelemben, az építőiparban, a papíriparban, és a gumitermékek gyártása szektorban több mint 70 napig tart mire egy utalásos számla kiállítása esetén hozzájut az eladó a pénzéhez.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo