Szállítólevél: tények és tévhitek

Milyen szállítólevelet fogad el az adóhatóság? Szigorú számadású-e a szállítólevél? Vannak-e tartalmi és formai kritériumok? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szállítólevél kiállításának módja és kiváltó oka cégenként változó, függ attól is, hogy az adott cég milyen partnerekkel van üzleti kapcsolatban.

Elvileg a szállítólevél kiállításának csak akkor van jelentősége, ha úgy mozgatunk árut "A" pontból "B" pontba, hogy az áruk mozgását semmilyen más típusú bizonylat (pl. számla) nem igazolja. Ilyen például, amikor a cég bizományosi árukészletet bocsát rendelkezésre a viszonteladó számára, vagy ha úgy szállít terméket a partnernek, hogy arról majd csak később készül számla. Abban az esetben, viszont ha a vásárlásról készült számla, akkor a kiszállítást követően már nincs szükség külön szállítólevél kiállítására azonos tartalommal.

Gyakorlatban azonban vannak kivételek. Egyes cégek olyan struktúrában dolgoznak, hogy akár minden számla mellé megkövetelhetik a szállítólevél kiállítását, melyet a megrendelés teljesítésének igazolására használnak.

Amennyiben teljes értékű szállítólevél funkcióra van szüksége, elsősorban készletnyilvántartó programot válasszon! Az egyszerűbb számlázó programok ugyanis általában nem rendelkeznek szállítólevél funkcióval, mivel az árumozgás hiánya miatt ennek nincs értelme.

Kép:DHL

Bár a szállítólevél külalakban hasonlít a számlához, nem vonatkoznak rá a számlázásnál alkalmazott szabályok. A számviteli törvény szerint azon nyomtatványok, melyek értékét meghaladó vagy a nyomtatványon szereplő névértéknek megfelelõ ellenértéket kell fizetni, vagy amelynek az illetéktelen felhasználása visszaélésre adhat alkalmat, szigorú számadásúnak minősülnek. Tehát lehet olyan helyzet, amikor a szállítólevelet szigorú számadású bizonylatnak célszerű minősíteni. Olyan esetekben, ahol a szállítólevél csak kísérő okmány, a szigorú számadásúként történő nyilvántartásra nincs szükség. Tipikusan ilyen eset, ha számla mellékleteként a számlázással egyidejűleg kerül átadásra a szállítólevél.

Ha elektronikus

A nyomtatvány a törvény szerint nyomdai úton előállított, lapjaiban sorszámozott, szétválaszthatatlanul összefűzött formanyomtatvány. Arra vonatkozóan, hogy az elektronikus formában előállított szállítólevelek közül tartalmilag és formailag, mit fogad el az adóhatóság, nincsenek előírások. Nincs ugyanis  definiálva, ez szokásjog alapján alakult ki – hangsúlyozza Popper Ádám, a nyomtatvany.hu-t  és az e-szamla.hu-t üzemeltető XSD Informatikai Zrt. tulajdonosa.

A  szállítólevél formátuma teljesen kötetlen, bármilyen tartalommal kiállítható. Egy áttekinthető szállítólevél - a azonban minimum az alábbi adatokat tartalmazza:

Mi az a szállítólevél?
A szállítólevél egy olyan bizonylat, sablon, nyomtatvány, ami a termékek helyváltoztatását, illetve a megrendelés teljesítését igazolja, melyet a szállító akkor állít ki, ha egy vagy több terméket egy másik helyre szállít.
- bizonylat azonosítószáma (pl. sorszám, bizonylatszám, stb.)

- szállítólevél bizonylatot kiállító adatai

- partner neve, címe (ahová a termékeket szállítani kell)

- szállítólevél kiállításának dátuma

- megrendelés száma (ha van ilyen)

- számla száma (ha a szállítólevél számla alapján készült)

- szállított termék neve és egyéb adatai (pl. termékkód, cikkszám)

- szállított termék mennyisége és mennyiségi egysége

- kiállító, átvevő aláírása

A szállítólevélen ezen kívül szerepeltethető a termékek ára is, de ez cégenként változó, ugyanis az is előfordul, hogy a szállítólevél ár nélkül kerül kiállításra, nehogy illetéktelen személynek (pl. árut szállító sofőr) rálátása legyen az áru értékére.Tartalmi és formai előírás jelenleg nincs, de ez csak az 1.0-ás állapot, a későbbiekben alakulnak majd ki azok a formulák, amelyek nem a print változatokat másolják, hanem teljesen az online felhasználóknak készülnek (nincs aláírás mező stb). A tárolás az online nyomtatványok esetében online történik. Az elektronikus aláírás és időbélyegzést követően PDF formátumban érhetők el tárgy plusz nyolc évig.

Ha nyomtatott

Más a helyzet, ha a nyomtatványboltban kapható szigorú számadású szállítóleveleket tartalmazó tömbről beszélünk. Ilyenkor ugyanis vannak tartalmi és formai kritériumok, amelyeket ellenőrizni kell a szállítmány átvételekor.

Ha nem egyeznek meg a szállítmány kísérőokmányán szereplőadatok a megrendelésben foglaltakkal, akkor a szállítmányt a megrendelő nem köteles átvenni. Vissza kell utasítani a lerakodást, ha nem rendeltünk terméket a szállítótól, vagy ha az okmányokon nem az üzletünket működtetővállalkozás szerepel vevőként.

Szigorú számadású szállítólevél tartalmi és formai előírásai
Formai kritériumok: - A bizonylatokat géppel vagy tintával állították ki, és az adatok a megőrzési ideig (a jelenlegi számviteli előírások szerint legalább 5 évig) olvashatók lesznek. - Téves bejegyzés esetén a javítás szabályosan történt: számok esetében úgy került áthúzásra a javítandó adat, hogy az eredeti is olvasható; a helyes számot az eredeti fölé írták, feltüntették a javítás dátumát és a javítást végzőkézjegyét, és a javítást minden példányon elvégezték.
Tartalmi kritériumok: - a szállítócég megnevezése, címe, adószáma,
- a vevőcég megnevezése, címe,
- a teljesítés dátuma,
- a szállított áruk megnevezése, mennyiségi egysége, - a szállított mennyiség,
- a szállítóvállalat bélyegzőlenyomata, -a szállítócég képviselőjének aláírása, -a számla esetében a termék áfakulcsa, árának áfatartalma Ft-ban, -a számla esetében a szállított termékek értéke Ft-ban (végösszeg) és a fizetendőösszeg áfatartalma. ség egyezik-e. A termékdíjköteles áruknál a kereskedelmi csomagolás környezetvédelmi termékdíjának összege is szerepel a szállítólevélen és számlán. Jövedéki termékeknél a jövedéki engedély számának is szerepelnie kell a szállítólevélen vagy számlán.

Véleményvezér

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo