Sok hazai e-kereskedő kemény fába vágná a fejszét

A harmadik járványhullám lecsengését követően egyre több hazai e-kereskedő mutat érdeklődést a határokon átnyúló piacszerzés iránt. Noha a nagyobb piac többszörös bevételszerzési lehetőséggel kecsegtet, tisztában kell lenni a buktatók sorával is.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A legtöbb marketingszakértő egyetért abban, hogy a külföldi terjeszkedés hatalmas lehetőséget kínál, azonban tudatos döntésekre van szükség. Mindenekelőtt meg kell határoznunk, melyik piacon szeretnénk részesedést szerezni. Ennek érdekében fel kell térképeznünk az általános trendeket, illetve a piacokra vonatkozó növekedési potenciálokat.

Minden egyes területre vonatkozóan fel kell tárnunk a lehetőségeinket; meg kell vizsgálni, hogy az általunk forgalmazott termékkör iránt mekkora kereslet mutatkozik, illetve milyen trendek jellemzők az érdeklődési adatokra. De nem feledkezhetünk meg a belépést akadályozó tényezőkről sem; amelyek gyakran jogi szabályozásokkal hozhatók összefüggésbe. Az Európai Unió országai között sem gördülékeny az átjárás, az EU-n kívüli európai országok (pl.: Szerbia vagy Ukrajna) esetében pedig még több szinkronizációs hiányosságra számíthatunk. Ha esetleg a világ más régiói felé kacsintgatnánk, még ennél is alaposabban fel kell térképeznünk a helyi szabályozások sajátosságait.

Ezt követően fel kell építenünk az adott piacra lépés elemeit. Meg kell vizsgálnunk, milyen eszközkészletre és termékkínálatra lesz szükségünk, hogy versenyképessé válhassunk. Meg kell keresnünk a céljaink elérését szolgáló marketingeszközöket, illetve biztosítanunk kell ezek hatékonyságának mérési feltételeit.

A megkérdezett marketingszakértő szerint az európai régiókra jellemzők az ár-összehasonlító oldalak jelentős piaci szerepe. A környező országokban vezető szerepet tölt be a Heuréka csoport, amely meghatározó tagja a magyar Árukereső is. Ezek a szolgáltatások már a kereskedés első napjaiban bevételt képesek generálni, ahogyan azonnali megoldást biztosítanak az Ads és Facebook PPC kampányok is. Noha nagy elérést képesek biztosítani, esetükben állandó kontroll alatt kell tartani a költéseinket, illetve figyelnünk kell a költés-bevétel arányt annak érdekében, hogy elkerülhessük a túlköltést és a veszteséges kereskedést.

A megkérdezett marketingszakértő arra figyelmeztet, hogy a hazai szereplők külföldi terjeszkedésben elért sikerei a mai napig igencsak szolidak… Sikerként említhetjük az Extreme Digital külföldi portfólióját, de sokkal inkább jellemző, hogy a külföldi szereplők válnak sikeressé Magyarországon, mintsem fordítva. A nemrégiben megjelent GKI Digital által közölt toplista élén kizárólag az eMAG-gal fúzióra lépő Extreme Digital rendelkezik magyar tulajdonosi körrel, a többi piacvezető anyacége Csehországhoz, Németországhoz és az Egyesült Királysághoz köthető.

Kijelenthető, hogy a közép-kelet-európai régió iránti érdeklődés a legmeghatározóbb a magyar e-kereskedők körében. Hozzávetőlegesen 125 milliós piacról beszélünk, ami magába foglalja Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot, Romániát és a jugoszláv utódállamokat. A terület etnikai összetétele rendkívül változatos, emiatt a globális óriásvállalatok számára kevésbé vonzó célpiacot jelentenek. Az Amazon a CEE-régióban egyedül Lengyelországban van jelen.

Nagy a valószínűsége, hogy néhány éven belül egyre több hazai e-kereskedő jelenik meg a külpiacokon; megfelelő exportterv birtokában, illetve a marketingcsatornák tudatos kiaknázásával jelentős bevételnövekedést érhetnek el, ami a hazai piacon betöltött szerepüket is szélesítheti.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo