Remek parti vagy kínos este? Ezen múlik

Nem a karácsonyi parti az egyetlen céges rendezvény, amit meg kell szervezni az év során, de már az sincs ám annyira messze! Megmutatjuk a tipikus hibákat, hogy sikeres legyen, bármilyen rendezvényt is tervez.

Akármekkora cégről is van szó, a legtöbb helyen olykor szükség van egy kisebb-nagyobb rendezvény összehozására. Van, aki havonta szervez egy találkozót, más évente egy nagyobb partnerpartit, lehet hivatalos találkozó vagy csapatépítő tréning a munkatársaknak, a lényeg, hogy kellemes hangulatú élményt jelentsen és ne menjen rá se a céges költségvetés, se az idegeink.

A rendezvények a marketingkommunikáció elmaradhatatlan részei, amelyek kiváló eszközt jelentenek a vásárlói hűség erősítésére éppúgy, mint arra, hogy fenntartsák a céggel kapcsolatos érdeklődést. A lehetőségek sokfélék, lehet, hogy csak évi egy karácsonyi partit tervezünk, de van, amikor jobb megoldás egy szakkiállítás vagy épp egy szakmai nap megszervezése. (Ezzel például erősíthetjük a rólunk kialakult szakértői képet, ami igazán megéri. )

Ahhoz, hogy sikeresnek minősíthessük a rendezvényeket, a legfontosabb a jól szervezettség. Segítünk, hogy nehogy porszem kerüljön a gépezetbe: megmutatjuk a tipikus hibákat.

Kép:Pixabay

Ne felejtsük el, hogy egy tudatosan fejlődő vállalkozás életében egy rendezvény nem a költség kategóriát erősíti, hanem a befektetési oldalt támogatja. Tehát ne akarjunk mindenen görcsösen spórolni, akkor sem, ha alig tudjuk leküzdeni a fájdalmat, ha meglátjuk a beérkező számlát. Inkább legyünk átgondoltan nagyvonalúak, ezt a résztvevők értékelni fogják. Ha valamire nincs pénzünk, inkább mondjunk le róla. Jobb, ha például nem adunk kis ajándékot minden résztvevőnek, mintha valami olyasmit teszünk a csomagba, ami ordítóan olcsó.

Hol?

Az első buktató a megfelelő helyszín. Ha elegáns partit szervezünk, legyen méltó az eseményhez, ilyenkor egy művelődési központ nagyterme nem a legoptimálisabb döntés, bármennyire kedvező az ára.

Ha megvan a helyszín ötlet, gondoljuk végig, hogy a meghívott vendégeink könnyen meg tudják közelíteni? Van elegendő parkolóhely a környéken? Egy gondosan megválasztott helyszín emelheti az esemény fényét, egy rossz döntés tönkreteheti a többheti munkát.

Mikor?

Fontos szempont az esemény időpontja. Tájékozódjunk, hogy az adott időpontban a célcsoportunknak nem hirdettek-e már korábban egy konferenciát, vagy másik találkozót. Kellemetlen lehet, ha a meghívottak fele nem jelenik meg emiatt.

Mikor érdemes rendezvényszervező céget megbízni?
Az első és legfontosabb szempont, hogy száz vagy ennél magasabb számú vendéget szeretnénk meghívni, megtérülő segítség lehet egy külsős cég. Bár első blikkre felesleges kiadásnak tűnhet a megbízási díj, de lehet, hogy ennek az összegnek a többszöröse megtérül. Hiszen egy rutinos szervező kiszúrja, ha magas árat adott a cateringes, vagy a terembérleti díjba csempésztek rejtett költségeket.
A megfelelő partner kiválasztásánál legyünk alaposak, kérjünk referenciákat, érdeklődjünk több lehetőségről. Itt is igaz, hogy valószínűleg jobban járunk, ha nem kizárólag az ár alapján akarunk döntést hozni.
Az időpont kérdésénél érzékeny pont az értesítés ideje is. Az esemény előtt néhány héttel már illik elküldeni az előzetes meghívókat. Mindemellett a visszajelzések pontos követése is nagyon fontos, hiszen a résztvevők végső létszáma csak ebből következtethető ki. Az esemény előtt pár nappal ne felejtsünk emlékeztetőt küldeni azoknak, akik korábban úgy nyilatkoztak, hogy részt vesznek az eseményen. (De azért mindig kalkuláljunk néhány plusz vendéggel, aki bejelentés nélkül érkezik.)

Mit?

A programválasztás a következő buktató. Érdemes átgondolni, hogy milyen korúak a meghívott vendégek, ilyen körben mozognak, hiszen programokból hihetetlen széles skálán mozog a kínálat. De a hastáncbemutató nem minden eseményen tarol, lássuk be. Ha hosszú műsort tervezünk, érdemes tapasztalt emberre bízni az este levezetését, hiszen kínos lehet, ha a ceremóniát vezető kolléga mégsem brillírozik igazán, egy profi műsorvezető gördülékenyebbé, élvezetesebbé teheti az estét.

Hogyan?

Üljünk, vagy álljunk? Illetve nem mi, hanem a vendégek. A svédasztalos kínálatnak az előnye, hogy mindenki az ízlésének megfelelően tud választani, nem kell egy társaságban tölteni az estét, több lehetőség nyílik a nyílt kommunikációra. Hátránya, hogy nehezebben irányítható az esemény. Az ültetős megoldás kétségtelenül elegánsabb megoldás, ám kötöttebb. Jól gondoljuk át, hogy mi az esemény célja, és ez alapján döntsünk.

Bárhogy is döntünk a menü felszolgálása kapcsán, ami biztos, hogy ne spóroljunk, az az étel mennyisége. Ha túl kevés és a vendégek üres asztalok körül keresgélnek az utolsó falatok után, az meglehetősen kínos. Persze nem kell mindent túlrendelni, de ne is spóroljunk a megrendelt mennyiségen ésszerűtlenül. Ha nem akarunk annyit költeni az ételre, inkább ne ebédet vagy vacsorát hirdessünk, hanem kínáljunk csak apróbb falatkákat – ezt viszont érdemes jelezni a meghívóban is.

És végül bárhogy is döntünk, ne felejtsük, a rendezvényünk legyen élményszerű, kellemes emlék a partnereink, munkatársaink számára, hiszen ez cégünk egyik friss befektetése.

Céges parti – a vezető szemszögéből
A céges parti a vezető számára nem szórakozás, hanem komoly munka. Soha nincs nagyobb szükség a cégvezető arányérzékére, mint ilyen alkalmakkor, mert nem szabad szem elől tévesztenie: ilyenkor fokozottan is igaz, ő a példa (a viszonyítási pont) a munkatársai számára.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo