hirdetés

Profi tippek a könnyed társalgáshoz

Az üzleti megbeszélések, ebédek, konferenciák természetes része a könnyed társalgás (small talk), amely látszólag nem az üzletről szól, ám erre is igaz Michael Corleone mondása „Ez nem személyes (…), ez szigorúan üzlet.”
hirdetés

Sehol sem érhető talán annyira tetten az az alapelv, hogy az üzleti és a hétköznapi viselkedéskultúra elválik egymástól, mint ezen a területen. Noha személyiségtípusonként nagyon különböző, hogy kinek, mennyi megelőző (ismerkedő, bemelegítő) beszélgetésre van szüksége, mielőtt a komolyabb témákba fognánk, azonban hiba alábecsülni ennek a szertartásnak a jelentőségét. Ezeknek a beszélgetéseknek valójában a bizalomépítés a legfontosabb funkciója, a bizalom pedig, a hosszú távú üzleti kapcsolatok ragasztóanyaga.

Kép:Pixabay

A beszélgetések során elhangzott mondatok, információk, megjegyzéseknek, maga a témaválasztás, a kinyilvánított álláspontok közelebb hozhatják és el is távolíthatják egymástól a partnereket. Ugyanakkor nemcsak az a kérdés, miről beszélünk, hanem az is, mennyire tudunk ilyenkor figyelmesen hallgatni, mennyire érdeklődünk beszélgetőtársunkat foglalkozató téma iránt. Tartsuk hát a szemkontaktust, mosolyogjuk (ha a téma engedi, és természetesen a férfiak is próbálkozzanak néha egy kis mosollyal) és soha ne vágjunk közbe.

A figyelmes beszélgetés nem jelenti a faggatózó kérdezősködést. Ha csak az egyik felet „meséltetik”, a társalgás végére, még ha nem is intim témákról volt szó, úgy érezheti, hogy „kihallgatták”.

A könnyed társalgás ugyanakkor tapintatot is feltételez. Érdemes és fontos kerülni az intim témákat, még akkor is, ha a partnerünk hozná szóba, és óriási baki, ha mi érdeklődünk a másik magánügyei iránt (még ha a facebook-on posztolta is), vagy mi traktáljuk partnerünket személyes ügyeinkkel. Ugyanakkor, ha valamely intim kérdésbe beavattuk üzleti partnerünket, már csak a jóérzésében és az erkölcsi érzékében lehet bízni, hogy ezt megtartja-e magának, visszaél-e vele egy későbbi alkalommal, vagy egyáltalán lesz-e olyan tapintatos, hogy később a kérdést nem hozza szóba.

A meggondolatlan „őszinteségi roham” a másik partnerben kellemetlen érzéseket kelthet:

  • Mivel nem tartozik rá a kérdés – feszeng, nem is tudja, mit is kellene reagálnia, és már az előtt pokolba kívánja a beszélgetőtársat, mielőtt a lényegi kérdések szóba kerültek volna. A könnyed társalgás célja a „ráhangolás”, nem a „lehangolás”.
  • Kellemetlenül érezheti magát azért is, mert a „viszonosság elve” okán úgy véli, valami hasonló, személyes dolgot kellene megosztania, ugyanakkor egyáltalán nem szeretné a magánügyeit kitárgyalni
Így lesz eredményes az üzleti ebéd
Ha egy új ötlet kapcsán puhatolóznánk vagy egyszerűen csak jó lenne az iroda formálisabb légkörét kicsit lazábbra cserélni, esetleg olyan partnerrel vagy témáról tárgyalnánk, amely nem tartozik a munkatársainkra, egy üzleti ebéd megfelelő keret lehet mindezekhez. Szakértőnk segít, hogy lesz eredményes.
Néhány tipp, miről beszélgessünk és mely témákat kerüljünk inkább:

Amiről igen:

  • Maga a helyzet (étterem, berendezés, étel, konferencia, előadások…)
  • Egy éppen aktuális kulturális-, vagy sportesemény
  • Hobbiról (Vigyázzunk azonban: csak szerényen!)
Amiről inkább ne beszélgessünk:
  • Pletyka (Negatív tartalmú, vagy bizalmas témát érintő „kibeszélés”.)
  • Egészségi állapot (betegségek, allergiák...)
  • Pénz (Mit birtoklunk? Mennyibe került?)
  • Magánélet (család dolgai, hódítások, szerelmi élet)
  • Vallás, politika
A könnyed társalgás lényegét maga a kifejezés is mutatja: könnyedén, nem „vérre menő” témákról - társalogni, vagyis egymásnak adni a szót, derűs hangulatban. Ezáltal érhetjük el a „célt”: felvehetjük a kapcsolat fonalát, jobban megismerjük partnerünket, ő is bennünket, és így erősödhet a bizalom kettőnk között.

dr. Erdős Zsuzsanna üzleti etikett tanácsadó és coach www.erdosetikett.hu

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo