hirdetés

Pénzcunami érkezik: itt vannak a legfontosabb pályázatok

A Via Credit pályázati tanácsadó összesítése szerint több mint 350 milliárd forint vállalati támogatásra számíthatnak a cégek most tavasszal. Idén a GINOP Plusz program fog dominálni, beindul a DIMOP Plusz program, ami az informatika területén kínál támogatásokat, illetve várjuk az NKFIH hiánypótló KKV START Innováció kiírását.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

„Nagy lendülettel indult a 2022-es pályázati év. A népszerű fejlesztési pályázatot, valamint a Zöld Nemzeti Bajnokot már fel is függesztették a túljelentkezések miatt. Jelenleg is lehet pályázni a Magyar Falura és a Magyar Multira és nagy várakozással tekintünk az elkövetkező időszakra, amikor is kiírhatják az NKFIH kutatás-fejlesztési és start innováció felhívásait – emelte ki Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója.

Az év első felének főbb pályázatai:

GINOP Plusz-1.2.2-22: pár napja, február 24-én nyílt meg a Magyar Falu felhívás, amely keretében mikrovállalkozások nyújthatnak be támogatási kérelmet egészen 2023. március 31-ig. A Via Credit minden pályázatót arra buzdít, hogy siessen a jelentkezéssel, mert már több mint 2700 pályázatot adtak be összesen 22 milliárd forint értékben. A tanácsadó szerint egy hónapon belül kimerülhet a 30 milliárdos keret.

A mikrovállalkozások 10 millió forintra pályázhatnak. Azok a legalább egy lezárt évvel rendelkező vállalkozások indulhatnak, amelyek legalább 1 fő dolgozóval rendelkeznek és nem érik el a 10 fős létszámot (mikrovállalkozásnak minősülnek). A programra 30 milliárd forint áll rendelkezésre, így minimum 3 ezer vállalkozás fog támogatáshoz jutni.

A 2021-es kiíráshoz hasonlóan szabad vállalkozási zónákból vagy 5 ezer fő alatti településekről lehet a pályázatot benyújtani. A 10 millió forintot lehet építésre, gépekre, informatikai eszközökre fordítani. A pályázat kizárja azokat a pályázókat, akik hasonló kiírásban tavaly nyertek, teret adva azoknak, akiknek nem volt lehetőségük fejlesztési támogatást nyerni.

GINOP Plusz-1.2.3-21: a fejlesztési pályázatot még januárban írták ki 100 milliárdos kerettel. A kiírás szerint a maximálisan kérhető támogatás 200 millió forint lehetett, illetve első körben a keleti országrészből fogadtak pályázókat. Komplex projektek támogatására is volt lehetőség, ahogy építésre, eszközvásárlásra, informatikai berendezésekre, képzésre, tanácsadásra. A támogatási intenzitás 70 százalékos, azaz 100 forint beruházásból 70-et a pályázat áll.

A Via Credit kiemelte, hogy a pályázat annyira sikeres volt, hogy január 28-án fel is függesztették, miután a benyújtott támogatási kérelmek igényelt támogatása elérte a keret 130 százalékát. Az átlagos támogatási összeg 74 millió forint volt. Az igényelt támogatást 100 százalék előleg formájában a legtöbb esetben már elutalták a nyerteseknek.

GINOP Plusz-1.3.1-21 Zöld Nemzeti Bajnokok: a 30 milliárd keretösszegű felhívást szintén felfüggesztették a nagy számú előjegyzések miatt, de a Via Credit arra számít, hogy újranyitás lehetséges.

A kiírás komplex beruházásokat várt azzal a céllal, hogy az energiahatékonysági, vízfelhasználás hatékonyságának növeléséhez kapcsolódó, elektromobilitáshoz kapcsolódó, hulladékból alapanyaggyártás vagy egyszer használatos műanyagok kiváltására szolgáló termékelőállításhoz kapcsolódó gyártókapacitás fejlesztéseket támogasson. A legkisebb támogatás 20 millió forint, míg a legnagyobb 1,5 milliárd forint, a pályázónak legalább ugyanannyi önerőt kell biztosítania, mint amennyi támogatást kap.

A beadást először az IFKA-hoz kellett benyújtani, ahol az első körben 30 milliárd forint értékű érdeklődést regisztráltak, amiből a szigorú elbírálási szabályok miatt csupán a fele bizonyult sikeresnek. Emiatt sor került egy második szakaszra; jelenleg összesen közel 39 milliárd értékben van bent igény 100 pályázó révén.

A Via Credit ennél a felhívásnál is arra számít, hogy kiírnak újabb kört, ennek oka arra vezethető vissza, hogy a sikeres pályázat két fordulóból áll. Az első (szakmai) forduló során az IFKA hozza meg az előminősítési döntést, amelyet követő második (pályázati) fordulóban a GINOP támogatási szabályainak is meg kell felelni. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyáltalán nem automatikus a nyerés a második fordulóban, hiszen más szemszögből is vizsgálatnak vetik a pályázókat.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo