Hosszútávon olcsóbb, mint egy pincér
Egy a vendéglátóiparban tevékenykedő robot bár lényegesen költséghatékonyabb, mint egy felszolgáló, de nem helyettesíti az emberi munkaerőt, hanem támogatja azt.
„Egy KEENON robot havi fenntartási költsége csupán a felszolgáló bérköltségének negyede. Ha egy pincér havi kiadása 1 millió forint, akkor egy 10 éves beruházás alapján a robot havi költsége még a 80.000 forintot sem éri el, ami naponta kevesebb, mint 3.000 forintot jelent” – magyarázta az ügyvezető. „Azonban a bérköltség itt nem áll meg – egy felszolgáló alkalmazása számos egyéb költséget is magában foglal, a munkáltatói járulékokat és adókat, a munkaruhát és annak tisztítását, utazási és étkezési hozzájárulást, a betegszabadságot és táppénzt, a szabadság alatti bérköltséget, esetleges túlórákat és bónuszokat.”
A jelenlegi munkaerőpiaci adatok alapján 2025-ben egy átlagos pincér nettó 500.000 forintot keres. Ez a munkáltatónak legkevesebb 850.000 forintjába kerül, figyelembe véve a járulékokat és egyéb közterheket. A havi minimális költség felszolgálónként a munkáltató számára meghaladja az 1 millió forintot. Ezzel szemben egy KEENON robot egyszeri beruházást jelent, amelynek megtérülése akár 1 év alatt realizálódhat.
Egy robot a megrendelés után néhány nap alatt munkába állhat a magyarországi raktárnak köszönhetően.
„Az ár tartalmazza a kiszállítást, a programozást, a 0-24 órás szervizt online kapcsolattal a gyárral, azonnali hibaelemzést és javítást. A strapabíró robotok akár 6 évig is karbantartás nélkül működnek” – sorolta az ügyvezető.