Nyílnak a tulipánok, lassulnak az agyak?

A tavasz számos kellemes része mellett tény, hogy ilyenkorra fogyasztjuk el az utolsó energiáinkat is. Adunk pár tippet, hogy hogyan vészeljük át azokat a heteket, amikor leginkább ólomkatonának érezzük magunkat.

Az év végi hónapok őrült hajtását jó esetben kipihenjük az ünnepek alatt, de a legtöbb cégnél az év eleje még komolyabb húzással indul. A lendületes kezdés fontos, de hozzájárul ahhoz, hogy az utolsó téli, komor februári hetekben végképp kimerülnek a tartalékaink. Kellene a napfény, a meleg és a pihenés. A szervezet jelez, kicsit meg kellene állni, ám a főnök nem így érzi... Íme, néhány tipp, amivel mi átvészeljük a kritikus napokat, heteket.

Az aluszékonyságunk határtalan, bágyadtak vagyunk, ingerlékenyek, a stressz is mintha még nagyobb lenne, mint máskor. Ezek a szervezetünk segélykiáltásai, hiszen téli üzemmódban elfogyasztotta az összes tartalék energiát, vitamint. Hiába csiripelnek a madarak, hiába süt langymelegen a nap, nehezen tudunk úrrá lenni ólomkatona állapotunkon. Ami a legfontosabb, pótoljuk a vitaminokat (hogy mit és hogyan, arról itt olvashat), mozogjunk a friss levegőn, és ne kávéból igyunk többet, hanem vízből vagy gyógyteából. Ezért hálás lesz a szervezetünk. Nézzük, a főnök miért lesz hálás.

Tavaszi nagytakarítás a cégben is
A tavasz egyik – sokak szerint elengedhetetlen – programja a nagytakarítás. Bár az ember nehezen áll neki, amikor végül minden csillog-villog a napsütésben, már látjuk, hogy megérte. Nagytakarításra a cégben is szükség van időnként, és ha túl vagyunk rajta, itt is látni fogjuk, hogy bőven megérte!
Feladatok hálójában

Ha úgy érezzük, fele annyi feladattal vagyunk kész dupla annyi idő alatt, mint általában, ráadásul a szokottnál gyakrabban felejtünk el valami fontosat, segíthet, ha tervet készítünk a hetekre és napokra. Vegyünk például hétfőn pontról pontra, hogy arra a hétre mi a kötelező penzum, majd prioritás szerint rendezzük napra bontva listába. Lépésenként pipáljunk, és ne térjünk el a napi tervtől. Így csökkentjük a fásultságból adódó késések miatti stresszt is.

Koncentráljunk jól

Alapesetben százfelé figyelünk, egyszerre több feladatot, projektet futtatunk. Ez valójában sosem jó ötlet, de kimerülten biztos, hogy csak bajt okozunk vele. Csak egy újabb pofon lenne, ha a megszokott ritmus szerint haladnánk. Felejtsük el a multitaskingot, ami egyes kutatások szerint még az agyműködést is rontja. Ha valamiben benne vagyunk, ne nézzük meg percenként az e-maileket. Ha viszont úgy döntünk, a következő feladat, hogy válaszolunk a levelekre, ne próbáljunk közben valamilyen más munkával is haladni.

Kép: Flickr/Vic

Megújulás

Mi lehetne a legjobb alkalom arra, hogy valami újba kezdjünk, mint a tavasz. Ez a magánélet mellett a munkában is igaz. Ha indul egy új projekt a cégnél, vegyük ki a részünket belőle! Biztosan felpezsdít, ha nem mindennap pontosan ugyanazt kell csinálnunk. Az új élmények, impulzusok felfrissíthetik a lelkesedésünket, újabb lendületet adhatnak.

A környezet

Ha a munkánk nem változik, és a szokásos monoton napok zajlanak, legalább a közvetlen munkakörnyezetünket dobjuk fel kicsit. Egy új vidám tavaszi mintás cserépbe állított növény vagy egy csokor tulipán, néhány tavaszi kép (akár képernyővédőként is), és máris kicsit könnyebben vészeljük át ezeket a heteket. Egyébként egy tavaszi nagytakarítás is sokat segíthet. Tegyünk rendet az íróasztalunkon, a munkaterületünk környékén, a polcokon, szekrényekben, dobjuk ki, amire nincs szükségünk, rendszerezzük, ami előttünk tornyosul hónapok óta.

 

 

Véleményvezér

Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo