Német támogatásból németországi cégalapítás? Így lehet

A németországi cégalapításnak is megvannak a maga költségei, de ez csak a kezdet: ott van még a helyi munkaerő költsége, az irodabérlés, a gépvásárlás, a marketing, ezek pedig újabb súlyos eurókba kerülnek. Viszont nem gond, ha nincs meg erre a teljes fedezet: ilyenkor segítenek az állami támogatottságú hitelek.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A németországi cégalapítás és a nyugat-európai piacra való belépés nagyszerű lehetőségeket tartogat a magyar cégek többségének. Az ezzel járó költségek azonban számos kis- és középvállalkozást rémítenek el. A német piac adta lehetőségekről azonban nem érdemes lemondani mindössze azért, mert nem áll rendelkezésre a szükséges teljes anyagi fedezet. Léteznek olyan állami támogatottságú hitelek Németországban, amik segítenek a kezdeteknél.

A németországi cégalapításnak megvannak a pontos pénzügyi feltételei. Ahogy azt korábban megírtuk, egy GmbH létrehozásához legalább 25 ezer eurós alaptőkére van szükség, de az alapításkor elég ennek a felét befizetni a cég számlájára. Az így befizetett alaptőke bár nem vehető ki a cégből, de teljes egészében felhasználható a vállalkozás kiadásainak fedezésére és a cég beindítására.

Az olyan Németország-szerte elérhető állami támogatottságú hitelek, mint a KfW megoldásai, lehetővé teszik a németországi piacra lépést már minimális tőkével. (A KfW bankcsoport – Kreditanstalt für Wiederaufbau Bankengruppe – német állami tulajdonú fejlesztési bank, amelynek feladata a gazdaság fejlesztése és a gazdasági résztvevők támogatása.)

Kép: Pixabay

Hogy működnek a német állami támogatott hitelek?

Az igénylő cég a hitelt saját németországi bankjától kapja, ám az állam kezességet vállal annak visszafizetésére. Ennek előnye, hogy a vállalkozások számára így jelentősen alacsonyabb kamatokkal lesznek elérhetők a hitelek – ez akár mindössze évi 1,00 százalék is lehet. A lehetőségnek köszönhetően olyan vállalkozások is megkaphatják a kölcsönt, amelyeknek vagy esélyük sem lenne erre helyzetük alapján – mert például most alapították meg őket –, vagy csak rossz kondíciók mellett adna nekik pénzt a bank.

Persze a felelősségvállalást így sem lehet megkerülni. Hiába vállal kezességet az állam, és csökkenti ezzel a banki rizikót, egyúttal személyes felelősséget vár el a vállalkozások tulajdonosaitól. Tehát hiába kapja a hitelt egy GmbH vagy egy UG, a tulajdonosok személyes vagyoni felelősségét is rögzítik a jóváhagyási folyamat során. A tulajdonos vagy tulajdonosok felelnek a felvett összeg visszafizetéséért, vagy legalább annak egy bizonyos százalékáért.

Nem mindegy, melyik tartományban üzletelünk
A német piac nagyon szegmentált, minden tartományban más az ipar és a piac szerkezete, mások a húzóágazatok, a slágertermékek. Egy exportálni kívánó cégnek tehát pontosan kell céloznia.
A lehetőség elsősorban olyan németországi cégek számára kecsegtető, amelyek vagy most állnak megalapítás előtt, vagy már létrejöttek, de fiatalabbak öt évnél, azaz még formálódnak, alakulnak, és a tőkére növekedésükhöz van szükségük.

Hiába a fent említett, rugalmas elbírálási rendszer, így sem veheti igénybe bárki ezt a hitelmegoldást. Ha egy cég tartozási eljárás alatt, esetleg csődeljárásban van, felesleges próbálkoznia, de az is kizáró ok, ha a tulajdonosi háttér egészében vagy részben strómanokból áll. Ennek oka, hogy elvárás a bankok részéről, hogy minden tulajdonos aktívan részt vegyen a vállalat irányításában.

Akár 500 ezer euró is igényelhető

A hitelfelvételre különböző modellek léteznek. Általánosságban igaz, hogy a kölcsönök igénylése 25 ezer euró fölött válik érdekessé. Akár 100 ezer eurót – átszámítva körülbelül 32 millió forintot – meg lehet kapni önerő nélkül, szabad felhasználásra, míg gépek beszerzésére 50 százalékos önerővel 500 ezer euró – 160 millió forint – is igényelhető.

Az állami támogatottságú hitel felvételéhez lépésről lépésre érdemes haladni. Az első feladat a megfelelő konstrukció és a megfelelő bank kiválasztása, ugyanis nem minden bankon keresztül érhetők el ezek a támogatások. Minden cégnél, minden hitelezési szándéknál érdemes megvizsgálni, mely modell az adott vállalkozásnak a legideálisabb. Ebben segítséget nyújt a KfW honlapján található konfigurátor is.

Legalább ilyen fontos az üzleti terv megírása a projekt során. Ráadásul német nyelvű, a helyi piaci szokásokhoz illeszkedő üzleti tervre van szükség, amely lelkét a gazdasági terv adja. Ellentétben az általános elvárásokkal, ahol elegendő a bevételeket és a kiadásokat negyedéves lebontásban bemutatni, az állami támogatottságú hitelek igénylésénél a cashflow-t az első két évre havi lebontásban kéri a pénzintézet.

Ha ezek megvannak, a nehezét letudta a hiteligénylő: következik még egy prezentáció a bankban, majd a sikeres elbírálást követően az állami támogatási kérelem benyújtása a bankon keresztül. Ha ez a kör is sikerrel zárul, a cég megkapja az igényelt kölcsönt, ezt követően már„csak” jól kell gazdálkodnia a kapott összeggel.

Szerző:

Tomasz Kristóf,

a GmbH-UG.com nemzetközi céges tanácsadó iroda vezetője

 

Szerzőnkről:
Tomasz Kristóf, a GmbH-UG.com nemzetközi céges tanácsadó iroda vezetője, többéves tapasztalattal rendelkezik a németországi cégalapítás, üzletfejlesztés és állami támogatások igénylése területén. Nürnbergi tanácsadó irodája évek óta segít számos, a világ minden tájáról érkező vállalkozásnak a német cégalapításban és terjeszkedésben. Céges tanácsadóként segít megtervezni és megalapítani egy német vállalkozást, emellett folyamatos szakmai segítséget nyújt partnereivel a nemzetközi terjeszkedés különböző pontjaiban.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo