Nem vidám a helyzet az albérlőknek

Vásárolni és eladni sem könnyű az ingatlanpiac jelen helyzete szerint, ami már magában lehangoló dolog, ezt pedig csak a bérleti és négyzetméterárak tudják überelni, amelyek láttán még a statisztika helyessége is megkérdőjelezhető.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A lakáspiac 2008 óta hullámvasútszerű pályán ingadozik: hol megérné az összes megtakarítást befektetni az ingatlanokba, hol pedig hanyatt homlok menteni kellene a pénzt valami másba. A helyzet faramuciságát az is jól szemlélteti, hogy nem csak régió és régió, hanem kerület és kerület között is hatalmas a szakadék, az árváltozás tükrében, főként, ha az ember csak bérelne. A főváros legdrágább kerülete jelenleg az V. a legolcsóbb pedig a XIX. A négyzetméter árak között százezer forintos eltérések vannak, sőt a csillagászati összegek mellett a bérbeadás időtartama is megváltozott, ugyanis a hosszú távú szerződéseket felváltották a rövid, egy-két évre szóló albérleti megállapodások - közölte az Openhouse Ingatlan Zrt.

Kép:Pixabay

Az átalakulás a megnövekedett kereslet számlájára írható, ami a tulajdonosokat előnyösebb helyzetbe hozta, akik így bőrvastagságtól függően, akár 200.000 forintot is elkérhetnek havonta a lakásért. Noha az év elején 9%-kal csökkent az albérletek iránt igény, és az árak is stabilizálódtak, még mindig jócskán megkérik az árát a lakhatásnak. Egy másfél szobás albérletért lelkiismeret-furdalás nélkül el lehet kérni 120-140 ezer forintot, ha pedig még egy félszoba tartozik hozzá, az ár 180-200 ezer forintról indul. Ez utóbbi főként a belvárosi kerületekre igaz. Ám a helyzet Budapesten kívül sem jobb, például Debrecenben is azonos áron kelnek most el a bérlemények.

A főváros külkerületeinek titulált XIII., IV., és XIV. kerületében járnak legnagyobb szerencsével azok, akik a centrumtól nem messze, de mégis elérhető áron akarnak bérelni, mert itt az árak négyzetmétertől függően havi 60-120.000 forint között mozognak. Mostanság használt lakást venni sem jó ötlet fővárosban, mert egy elfogadható paraméterekkel rendelkező lakás átlagára 16,3 millió forint. Vidéken talán jobbak a kilátások, főként az észak-magyarországi régióban, ahol 5,8 millió forint körül mozognak a házárak. Ennek ellenére még mindig Magyarország áll az EU-tagállamok lakásárait összehasonlító lista élén, és ki tudja, meddig marad ez így.

Ahol annyit kérhet az albérletért, amennyit nem szégyell
Lecsengett a tavalyi őrület a budapesti belváros ingatlanpiacán, most már nem kelnek el „akármennyiért” a lakások. Albérletből, szálláshelyből azonban óriási a hiány: aki most adja ki az ingatlanát, az gyakorlatilag annyit kér, amennyit akar.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo