hirdetés

Mit kell bevallani a főnöknek?

Nemcsak a munkáltatónak kell tájékoztatnia a fontos dolgokról a munkavállalót, hanem az utóbbinak is az előbbit. Csakhogy azt, hogy mi számít fontosnak, mindig az adott helyzet határozza meg.
hirdetés

Kép: SXC

A Munka Törvénykönyve (Mt.) első körben általánosan fogalmaz és kimondja, hogy nemcsak a a munkáltató, de a munkavállaló is köteles a másikat minden olyan tényről, adatról, körülményről vagy ezek változásáról tájékoztatni, amely a munkaviszony létesítése, valamint a Munka Törvénykönyvében meghatározott jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából lényeges. Csakhogy mindig a konkrét esettől függ, hogy mi számít a fenti szempontból lényegesnek.

A munka törvénykönyvéről részletesebben itt olvashat!

Felmerül az a kérdés is, honnan tudja a munkavállaló pontosan mikor, mely időpontban köteles teljesítenie valamely, egyébként a törvényen alapuló tájékoztatási kötelezettségét. Az Mt. szerint ezt, eltérő rendelkezés hiányában, olyan időben és módon kell megtenni, hogy az lehetővé tegye a jog gyakorlását és a kötelezettség teljesítését – figyelmeztet Balázs Katalin ügyvéd, a Bisnode céginformációs szolgáltató blogján.

Jó példa erre női munkavállalók esetében a várandósság bejelentése.

A munkavállaló nem köteles ugyan tájékoztatni a munkáltatót a várandósságáról és arról, ha jogszabály szerint, emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésen vesz részt, de erre vele szemben csak akkor hivatkozhat, ha erről a munkáltatót tájékoztatta.

Fontos megjegyezni, hogy korábban az Mt. feltételként szabta meg azt is, hogy a munkavállaló csak akkor hivatkozhat ezekre, ha még egy esetleges felmondás közlését megelőzően jelezte ezt a munkáltatójának. Az Alkotmánybíróság azonban alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a „a felmondás közlését megelőzően”  kitételt. (Szakértőnk, Pósa Lívia segítségével itt áttekintjük a kismamák munkaviszonyával kapcsolatos szabályokat. )

Így jelenleg, ha a munkáltató olyan munkavállaló jogviszonyát kísérli megszüntetni felmondással, akiről nem tudja, hogy várandós, de aki a felmondás közlése során jelzi ezen állapotát felé, a munkaviszony nem megszüntethető „rendes” felmondással.

Ezt el kell mondani a munkavállalóknak
Új munkavállaló felvétele esetén a munkáltató köteles tájékoztatni az alkalmazottat, hogy mely feladatok ellátását várta el tőle. Ám ezenkívül is jó néhány dolgot közölni kell vele. Nem is gondolnánk, hogy milyen fontos lehet ez egy munkaügyi perben – figyelmeztet a jogi szakértő.
hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo