Megnőtt a pénzügyi stressz az ukrán konfliktus hatására - új kihívásokkal néznek szembe a magyar cégek

A külföldi partnerek késedelmes fizetéséből fakadó pénzügyi stressz az egyik legnagyobb és folyamatosan növekvő kockázat a világgazdaságban részt vevő magyar kkv-knak. A globalizált gazdaságban sikerese részvétel, mely hatalmas lehetőségeket kínál a növekedés számára, egyben komoly felkészültséget is igényel a vállalkozásoktól, a válság idején különösen. Figyelembe kell venni, többek között az adott piacra vonatkozó exportstratégiákat, az ellátási lánc kockázatait, a nemzetközi fizetések lehetőségeit, nem szólva a jogi és szállítási kihívások kezeléséről.

Miközben a kereskedelem bővülése a globalizációval és a digitalizációval együtt számos új lehetőséget kínál a nagy- és kisvállalkozások számára, az import- és exporttevékenység nagy kihívásokkal jár. Legyen szó a külföldi partnerekkel való kapcsolatteremtésről, a stabil kapcsolat kialakításról, a nemzetközi fizetések kezeléséről, vagy arról, hogy van-e erőforrásuk más országok törvényeinek és előírásainak megértésére. A hazai kkv-k legfőbb kihívásai 3 csoportba sorolhatóak, amelyekre mindenképp fel kell készülniük, mielőtt egy új piacra lépnek.

Nemzetközi fizetések kezelése

Mivel a határokon átnyúló B2B tranzakciók 2022-re várhatóan elérik a 150 ezer milliárd dollárt, a nemzetközi fizetések technológiája jelentős növekedési lehetőséget jelent az import- és export üzletágakban.

(Forrás: depositphotos.com)

Annak ellenére, hogy a világgazdaság 95 százalékát képviselik a kkv-k, általában korlátozottan férnek hozzá a bankok által a multinacionális vállalatoknak nyújtott pénzügyi szolgáltatásokhoz, valamint az alkalmazható kockázatcsökkentési stratégiákhoz. Az olyan rejtett költségek, mint a valutaváltási, valamint átutalási díjak, valamint a kedvezőtlenül alakuló árfolyamok, a nemzetközi fizetések során jelentősen megnehezíthetik egy vállalkozás életét.

A Deloitte legutóbbi tanulmányában a beszállítók 47 százaléka számolt be késedelmes fizetésekről, és a probléma a COVID-19 járvány óta csak súlyosbodott. A késedelmes fizetések gyakran pénzügyi stressz forrását jelentik a kisvállalkozások számára, akadályozva a növekedési kilátásokat és a pontos pénzforgalmi előrejelzést. A likviditási bizonytalanság pedig ellehetetleníti egy vállalkozás életét” - mondta Henrik Gergely, az iBanFirst számlamenedzsere.
Fintech vállalatok nyújtotta lehetőségek

Ezért jelent jelentős előrelépést a fintech vállalatok térhódítása, akik rugalmas és testreszabott pénzügyi megoldásokat tudnak kínálni a kkv-knak, ezzel növelve a lehetőségeiket. Azzal, hogy a kkv-k hozzáférhetnek  valós idejű árfolyamokhoz, és a megfelelő időben végezhetnek tranzakciókat, közvetlenül hozzájárulnak a haszonkulcsuk javításához. Ilyen például a Paliszander Kft, amely 31 éve foglalkozik faipari gépek és szerszámok importálásával,  az egyik piacvezető cég ezen a szakterületen.

Szabályozási környezet

A multinacionális vállalatoknál szűkebb erőforrással rendelkező kkv-knak a szabályozási környezet átvilágítása és az előírások ismerete, valamint azok betartása különösen idő- és költségigényes lehet. Azonban a külföldi értékesítést tervező vállalatoknak ismerniük szükséges az adott ország szabályozási környezetét. Érdemes tudni például, hogy mikor van szükség kiviteliengedélyre, kell-e vámot fizetni, pótlólagos szellemi tulajdonvédelmet biztosítani, vagy vannak-e olyan regisztrációs és azonosító számok, amelyeket külön kérelmezni kell (mint az európai VAT- vagy EORI-számok, vagy az Egyesült Államokban az ECCN-szám).

Ellátási lánc

Mivel az ellátási lánc bármely szakaszában előfordulhatnak esetleges zavarok, a sikeres nemzetközi üzleti tevékenységhez figyelembe kell venni a szállítási és logisztikai tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokat. A folyamat lehető leghatékonyabb racionalizálása érdekében elengedhetetlen a világos ellátási lánc, valamint releváns menedzsment stratégia megalkotása és elfogadása.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo