hirdetés

Még drágábbak lesznek a CSOK-os lakások

Szigorú épületenergetikai követelmények miatt drágább épületeket kell építeni a CSOK-os lakásépítőknek is - hívta fel a figyelmet a Víz-Gáz Fűtéstechnika Szaklap. A magasabb beruházási költség idővel visszahozza az árát, mert jobb energiafelhasználású épületek épülnek, de a beruházásnál e magasabb költségekkel számolni kell. Az engedélyeztetés egyszerűsödik, de komolyabb épületgépészeti és villamos tervezésre lesz szükség.
hirdetés

Kép:Pixabay

A 2018-ban átadásra kerülő házaknak ma még a hazai viszonylatban sci-finek tűnő épületenergetikai követelményeket kell teljesíteniük. Ezen szabályok betartásához lényegében olyan házat (lakást!) kell építeni, amely:

- a falai kiválóan szigeteltek,  és modern nyílászárókkal felszerelt,

- az épület megújuló energiát is felhasznál, azaz rendelkezik - a hagyományos fűtésen felül - áramtermelő napelemmel, meleg vizet szolgáltató napkollektorral vagy hőszivattyúval, és

- az épületet hővisszanyerős szellőztető berendezéssel szerelik fel, azaz a fürdőszobában, konyhában egyszerű szellőztető szivattyút már nem lehet betervezni.

Ezek a beruházások a mindennapos üzemeltetésnél gyorsan visszahozzák az árukat, de a bekerülési áruk 20-50 százalékkal magasabb, mint egy eddig szokásosnak mondható lakótéré, azaz a támogatásból építendő beruházásoknál ez jelentkezik.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy az építési engedélyeztetés egyszerűsödik, de a ház gépészeti, villamos tervezése komolyabb feladatot jelent, mivel a hagyományos, megszokott kazánok fűtésteljesítményéhez (ami ma általánosan 24 KW) nem kell külön fűtésterv, és a kazánok teljesítménye a fenti beruházások miatt csökkeni is fog a jövőben, de a tervezést nem lehet megspórolni. Egy épületben, amelyben a kazán mellett (2018-tól kötelezően) lesz megújuló energiát használó berendezés, pl. hőszivattyú, csak akkor működik megfelelően a rendszer, ha azt szakemberek megfelelően tervezik meg és hangolják össze

A szakemberek azt javasolják, hogy készüljenek általános tájékoztatók, amelyek a leendő építtetőket felkészítik az új előírásokra.

Négyévente elég ellenőrizni a kéményt a kormány szerint
Drasztikusan csökkentené a kéményellenőrzések számát a kormány, egyes füstelvezetők rendszeres vizsgálata pedig meg is szűnne a kabinet javaslata alapján - írja a Magyar Nemzet. Az intézkedés miatt a vállalkozások jelentős része bajba kerülhet.
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo