Majdnem 150 milliárddal kerestek többet a fővárosban

Harminckét milliárd forinttal csökkent a fővárosi és a Pest megyei magánszemélyek adóterhe tavaly, miközben összjövedelmük több mint 109 milliárd forinttal nőtt. A vállalkozóknál egyre népszerűbb a KATA és a KIVA – derül ki a NAV adataiból.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kép: SXC

A tavalyi évről 1 millió 362 ezer magánszemély (köztük egyéni vállalkozó) nyújtott be személyijövedelemadó-bevallást, ami közel 48 ezerrel több mint 2012-ben. Egy év alatt 72 ezerrel nőtt azoknak a száma, akik munkáltatójukon keresztül teljesítették bevallási kötelezettségüket. Az összjövedelem  109,4 milliárd forinttal haladta meg a 2012-es adatokat, így a magánszemélyek együttesen 3 376,3 milliárd forintra tettek szert. Főként az adóalap-kiegészítés megszűntetésének köszönhető, hogy csökkent az összes adófizetési kötelezettség (482,2 milliárd forint), és 32,3 milliárd forinttal több maradt az adózóknál.

A fővárosi és Pest megyei magánszemélyek összevont jövedelme 3 067 milliárd forintra nőtt, így 2012-höz viszonyítva 84 milliárd forinttal vallottak többet. A jövedelmi sávok némileg átrendeződtek: a foglalkoztatottak köre bővült, a korábban a minimálbér és évi 2 millió forint közötti sávba esők jövedelempozíciója javult, közülük többen magasabb jövedelemsávba léptek.

Az összevont jövedelmek legmeghatározóbb elemének (2 773 milliárd forinttal) továbbra is a munkaviszonyból származó bérjövedelem tekinthető, mely egy év alatt 3,3 százalékkal (88 milliárd forinttal) növekedett. Az éves átlagos bér 2,2 százalékkal, 2 millió 558 ezer forintra emelkedett. A régió top bérjövedelmét egy üzletviteli tanácsadással foglalkozó vállalkozás fizette ki, mellyel munkavállalójuk 836 millió forintot keresett.

Az egy főre jutó összevont jövedelmek területenkénti megoszlását vizsgálva a fővárosban ismét a XII. kerületben (Hegyvidéken) élők kerestek a legjobban, Pest megye tekintetében azonban Telki ugrott az élre (korábban Budaörs vezetett). A legalacsonyabb jövedelemmel bíró területek viszonylatában is átrendeződés figyelhető meg. Míg 2012-ben Budapesten a csepeliek, Pest megyében pedig a nagykőrösiek, addig 2013-ban a XV. kerületben (Rákospalota – Újpalota – Pestújhely) élők, valamint a tatárszentgyörgyiek rendelkeztek a legkevesebb jövedelemmel.

MENNYIT KERESSEN A FŐNÖK?
A jelek szerint a kelleténél jobban szétnyílt az olló a vezetői és az alkalmazotti fizetések között. Magyarországon a „főnök” átlagosan a huszonötszörösét viszi haza egy szakképzetlen munkás fizetésének– és ezzel világviszonylatban még szerénynek számít.
Több lett az egyéni vállalkozó

Az összesen 114,8 milliárd forint önálló tevékenységből származó jövedelem meghatározó tétele az elmúlt évben is a vállalkozói kivét volt. Ugyan az előző évhez képest a bevallást benyújtó fővárosi és Pest megyei egyéni vállalkozók száma 7 775 fővel, a vállalkozói kivét összege pedig 6 874 millió forinttal csökkent (melynek hátterében a KATA bevezetéséből adódó átrendeződés áll), ám az éves átlagos vállalkozói kivét (1 022 ezer forint) 39 ezer forinttal haladta meg az előző évit.

A forrásadós jövedelmek legnagyobb részét 2013-ban is az osztalékjövedelmek tették ki, melyek egy év alatt 4,8 milliárd forinttal ugrottak meg és elérték a 205,1 milliárd forintot. Százmillió  forint feletti osztalékjövedelemmel összesen 237  magánszemély rendelkezett,  a legnagyobb bevallott összeg pedig 3,7 milliárd forint volt.

A fővárosi és Pest megyei illetékességű adóigazgatóságok összesen 47 ezer személyi jövedelemadó törvény szerint adózó egyéni vállalkozói bevallást dolgoztak fel.  A tételes költségelszámoló egyéni vállalkozók 2013-ban mindösszesen 307 milliárd forint bevételt realizáltak, ez egy főre vetítve (a 2012-es 5,9 millióval szemben) 7,5 millió forintot jelentett. Ezen adózói kör 59,2 százaléka nyereséget, 32,2 százaléka veszteséget, 8,6 százaléka nulla forint eredményt mutatott ki bevallásában, az együttes eredmény pedig mintegy 1,8 milliárd forinttal növekedve elérte a 11,6 milliárdot.

KIK KERESNEK A LEGJOBBAN?
A legtöbbet a pénzügyi szektorban keresnek a munkavállalót, a legkevesebbet a szociális ellátásban és az egészségügyben. Az alacsony inflációnak köszönhetően folytatódhat a reálbér-növekedés Magyarországon, ami támogatja a fogyasztás bővülését az idei évben.
Ügyvéd, mérnök, végrehajtó

A legmagasabb vállalkozói személyi jövedelemadót egy ügyvéd számolta el, 32,3 millió forint összegben.  A top osztalékadó fizetési kötelezettséggel rendelkező vállalkozók megegyeznek a legmagasabb személyi jövedelemadót vallókkal. A lista élén álló ügyvéd 46,6 millió forint osztalékadót vallott, 5,3 millióval többet mint a 2012-es első helyezett. Az őt követő, mérnöki tevékenységet végző vállalkozó 22,7 millió forintos osztalékadóval került fel a lista második helyére, a harmadik helyezett pedig egy önálló bírósági végrehajtó, 22,2 millió forintnyi osztalékadóval.

Az egyéni vállalkozók összes adókötelezettsége tavaly 4,6 milliárd forint volt, mely 8,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. 2013. év végére az eva alanyok száma 9 369 fővel, 28 047-re csökkent, melyet – hasonlóan az egyéni vállalkozóknál is megfigyelhető tendenciával – a kisadózó vállalkozások tételes adójára (KATA) és a kisvállalati adónemre (KIVA) történő áttérés indokol. A 2013. évi eva bevallások összesített adatai alapján az evás adóalanyok 171 milliárd forint éves bevételt vallottak, mely a csökkenő létszámmal arányosan, egynegyed résszel maradt el az előző évi összegtől. Ugyanakkor az egy vállalkozásra jutó bevétel az előző évi 6,2 millió forintról 6,9 millió forintra nőtt; a bevételből legnagyobb arányban (51 százalékban) a szakmai tudományos tevékenységbe sorolt vállalkozások részesültek.

Forrás: NAV

2013. január 1-jétől a kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) 6 millió forint éves árbevételi határig új adózási lehetőséget nyújt a mikrovállalkozások számára. A tételes adó összege főállású vállalkozás esetén havi 50 ezer forint, nem főállású adóalany esetén 25 ezer forint, melyet havi gyakorisággal kell megfizetni.

2013. decemberére a KATA alanyok létszáma 27 933-ra emelkedett, melyben az egyéni vállalkozók vannak túlsúlyban (21 625 fő). A KATA-ból befolyó nettó bevétel az év végére elérte a 10,5 milliárd forintot. Az elmúlt év elejétől a KATA mellett a kisvállalati adó (KIVA) is bevezetésre került, mely 500 millió forint bevételi értékhatárig, illetve maximum 25 fő foglalkoztatotti létszámmal működő társaságoknak nyújt adózási alternatívát. 2013. december végén a régióban 4 220 KIVA alany működött, éves nettó bevételük pedig 5,8 milliárd forint volt.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo