hirdetés

Komoly intő jel a szakszervezeteknek, ami most a katával történik

A társadalmi egyeztetés intézményének visszaállítását, valós és hiteles egyeztetést követelnek a szakszervezetek – reagált a Magyar Szakszervezeti Szövetség a kata adózási rendszer átalakításának körülményeire, amellyel – a szövetség szerint – Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben tett ígéretét megszegve itthon ismét keményen arcul csapta a társadalmi és szociális partnereket.
hirdetés

A szakszervezetek többsége eddig is jól tudta, a kormány semmibe veszi a szakmai és szociális javaslataikat, hiszen a munkavállalók érdekeit és életét befolyásoló nagy döntések előtt sem méltatja érdemi párbeszédre az érdekvédőket – olvasható a MASZSZ közleményében.

A kata és legutóbb a rezsi szabályok megváltoztatásának módja azonban minden eddiginél jobban bizonyítja, a jelenlegi hatalom akkor sem kíváncsi az egyes társadalmi csoportok, így a szakszervezetek érveire vagy javaslataira sem, ha a miniszterelnök Brüsszelben elkötelezi magát az érdemi egyeztetésre és párbeszédre. Márpedig, mint ismert, az EU-s helyreállítási alap megszerzése érdekében Orbán Viktor miniszterelnök éppen mostanában fogadta el a kitételt, miszerint a kormánynak a jövőben az általa kezdeményezett jogalkotást megelőzően időt kell hagynia a társadalmi egyeztetésre.

Ezt a fogadalmát azonban máris megszegte, hiszen rapid módon, egyeztetés nélkül módosította a kata szabályokat, nagy ütést mérve ezzel – újfent – a társadalmi szervezetekre – magyarázza a MASZSZ elnöke. Végtelenül rossz üzenet ez az érdekvédőknek és a munkavállalóknak is – véli. Mit várhatnak ezek után a szakszervezetek, például a minimálbér tárgyalásokon?

Zlati Róbert szerint a Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója mostani megváltoztatásának módja intő jel az ősszel kezdődő bértárgyalások előtt, ezért jó lesz a szakszervezeteknek minden váratlan fordulatra is felvértezve ülni a tárgyalóasztalhoz a kormány képviselőivel. - A történtek után nem árt, ha résen leszünk, s ha kell, együtt követeljük az érdemi párbeszédet, a tárgyalásokon résztvevő minden szereplő komoly javaslatának a figyelembe vételét, megfontolását, s ha arra érdemes, akkor az elfogadását is – szögezte le az elnök.

hirdetés

Véleményvezér

Már jégpálya is van Felcsúton

Már jégpálya is van Felcsúton

Egyik napról a másikra kinőtt a földből.
Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Végre egy élelmiszer, aminek látványosan lejjebb ment az ára még nálunk is

Jó volt a termés világszerte, a túlkínálat miatt pedig legalább 50 százalékot esett az avokádó globális ára.
Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo