Kell egy angyal!

Mit tegyen az a vállalkozás, amely külső finanszírozásra szorul, de nem felel meg a bank, a kockázati tőke vagy más állami támogatás által támasztott feltételeknek? Néhány tízmilliós forrásigényre megoldást jelenthet egy üzleti angyal bevonása

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Nagy szolgálatot tehet egy üzleti angyal, ha viszonylag kicsi a forrásigény - kép: Pixabay

Naponta olvashatunk arról, hogy kezdő vállalkozások hogyan vonhatnak be forrást a Jeremie-pénzeket kezelő kockázati tőkealapokból. Elérhetőek EU-s és egyéb állami támogatások, illetve a már működő vállalkozások részben faktoringgal is finanszírozhatóak. Mindegyik forma alternatívája lehet a jelenleg igencsak korlátos banki finanszírozásnak. Kérdés persze, hogy mindez elégséges-e – olvasható a Reconcept-blog legfrissebb bejegyzésében.

Az intézményi befektetők (a „kockatőkések”) minimum százmilliós nagyságrendben gondolkodnak. A támogatások jóváhagyatása és lehívása bürokratikus. A vevőállomány finanszírozása általában csak egyszerű termékeknél jelent (drága) alternatívát. Bankhitelt, ha van is (leginkább nincs), csak elsőrangú vállalat kaphat, komoly biztosítéki háttérrel, döntően rövid-/középtávra.

Mi van azokkal a 10–50 milliós forintos finanszírozási igényekkel, amelyek nem felelnek meg ezen követelményeknek? Például egy 5 alkalmazottat foglalkoztató szolgáltató cég szeretne új üzletágat indítani, egy 15 fős élelmiszer-ipari társaság új bérleménybe költözne, egy kereskedő cég a drága szállítói finanszírozását szeretné csökkenteni, egy menedzsment team új üzleti ötletet szeretne megvalósítani – és még sorolhatnánk a példákat a mindennapokból.

Az egyik megoldást az üzleti angyalok jelenthetik, akik általában vállalkozói, ritkábban pénzügyi intézményi háttérrel saját megtakarításaikat helyezik el cégekbe, egyúttal támogatást nyújtanak az üzleti folyamatok egy részében (üzletfejlesztés, adminisztráció, pénzügyek). Több évtizedes tapasztalatukért és pénzükért cserében éves 25–40% hozamot várnak el. Persze nem azonnal, hanem 3–4 éves távlatban. (Angyalt találni azonban az üzleti életben sem könnyű.)

Végül van még egy előnye az angyalok támogatásának, amely különösen fontos a magyar üzleti élet farkastörvényei közt: olyan körökben is szóba állnak a kezdő vállalkozóval, ahonnan egyébként talán vissza se hívták volna. Egy "címke kerül a cégvezetőre, – az ebből fakadó előnyökkel igyekezni kell élni, a szükségszerű hátrányokat pedig kezelni.

Hogyan szerezzünk befektetőt?
A nagy üzlethez nem elég egy világmegváltó ötlet, el is kell azt adni. Sok kiváló üzleti ötlet bukik meg a tulajdonos nem megfelelő hozzáállásán. Az alábbiakban pontokba szedtük, mire érdemes figyelmet fordítani, hogy meggyőzzük az üzleti angyalokat és más befektetőket, hogy az elképzelésünk igenis életképes.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo