Karriert épít vagy karriert rombol a közös étkezés a munkahelyen?

A munkahelyi közös étkezések során tanúsított viselkedésünk, az étkezés kötetlen jellege miatt nagyon sok mindent elárulhat rólunk, olyan dolgokat is, amelyekre nem is gondolnánk – és ezek a dolgok, a karrierünk későbbi alakulására is meglepő hatással lehetnek.

Nem érdemes az íróasztalnál enni

A Jóbarátok című sorozat egyik epizódjában Rachel csak azért kezd el dohányozni, mert észreveszi, hogy egy sor dologban akkor születik döntés, amikor amikor a többiek együtt elvonulnak dohányozni. A közösségi terek, teakonyhák (dohányzópontok), a közös ebédre vonulások mindig is remek lehetőséget adnak, nemcsak a lazításra és a kikapcsolódásra, de egy kis kapcsolatépítésre is. Hiszen jobban megismerjük akár a közvetlen munkatársainkat, akár más területen dolgozókat, ami a későbbiek során is megkönnyíti az együttműködést.

Ez nem azt jelenti, hogy a társaság középpontjává kell válni, csak nem érdemes kimaradni az eseményekből. Ráadásul, ha valaki az ebédszünetét is mindig a gépe mellett tölti, a többiek (és sajnos a vezetője szemében is) nem olyannak tűnik, mint aki sokat dolgozik, hanem olyannak, aki rosszul szervezi a munkáját.
Egy rosszul használt üzleti gesztus
A tárgyalópartner szimpátiájának elnyeréséhez számtalan verbális és nonverbális eszközhöz nyúlhatunk, azonban vigyázat! Amíg egy ösztönös, őszinte gesztus aranyat érhet, egy betanult, manipulációs céllal alkalmazott gesztus lerombolhatja a bizalmat – figyelmeztet Erdős Zsuzsanna üzleti etikett szakértő,
Ráadásul a kutatások szerint az olyan étkezések során, amikor megoszlik a figyelmünk az étkezés és más tevékenységek között (munka, autóvezetés, tv-nézés), hajlamosabbak vagyunk nagyobb adagokat fogyasztani.

A teakonyha jó ötlet

A teakonyha csalóka hely, mert csak látszólagos intimitást (szeparáltságot) biztosít. Nyitott ajtaján bármikor, bárki bekukkanthat, vagy egyszerűen csak kiszűrődnek a bent folytatott beszélgetések. Érdemes ezért fokozottan figyelnünk arra, milyen témákat tárgyalunk meg, illetve hogyan szólunk hozzá egy-egy témához. A tabutémákat – különösen a munkahelyen – érdemes csakugyan tabutémának tekinteni. Magánügyeinkről és mások magánéletét érintő kérdésekről ne beszélgessünk, se a teakonyhában, se máshol. Ahogy a vallás, a politika, a világnézet, a személyes pénzügyek, az egészségi állapot sem tartozik a munkatársakkal megbeszélendő kérdések közé, és azt se feledjük, hogy a szakmai, üzleti titkokat is érdemes nagyon diszkréten kezelni.

Kép: Pixabay

Noha a teakonyha közösségi tér, a tulajdonviszonyok és a „feladatok” nem mindig egyértelműek:

 • Nem vall empátiára: meghagyni az utolsó csepp kávét/teát a kiöntőben, hogy ne nekünk kelljen megfőzni a friss kávét a többieknek.
 • Mint ahogy súlyos félreértése a munkahelyi feladatmegosztásnak, ha valaki a később érkezőket arra kárhoztatja, hogy a morzsás asztalt ők takarítsák le, vagy kerülgessék és rakosgassák az általunk otthagyott mosatlan bögrét, edényt, evőeszközt. (Gyakori tévhit, hogy a mosogatás a takarítók feladata, ám a legtöbb munkahelyen nem szerződik a takarítószemélyzet „konyhai romeltkarításra”.)
 • Nem elegáns dézsmálgatni mások készletét.
Tippek egy jó hangulatú üzleti ebédhez
Az étkezéses alkalmak az üzleti és a szakmai élet természetes részei. Még a körülményesebb témák megbeszéléséhez is könnyed és kötetlen környezetet teremt egy szépen terített asztal, egy finom étel, egy pohár frissítő. Elronthatja ugyanakkor a derűs hangulatot, ha valami félresiklik az étkezés során.
Ha étkezdében vagy menzán eszünk

Az üzleti életben azért is szeretik az üzleti ebédeket, mert nemcsak kevésbé feszélyező a környezet, ahol beszélgetnek, de a kutatások szerint nyugodtabbak, nyitottabbak is leszünk.

Egy-egy üzleti étkezés alkalmával – üzleti ebéd vagy akár egy konferencia büféebédjén vagy gálavacsoráján való részvétel során – senki sem csak a saját bőrét viszi a vásárra, a céget is képviseli, és akkor már van tétje annak, mennyire jártas valaki az étkezési etikettben. Ismeri-e az evőeszköz-használat szabályait, hogyan boldogul a szalvétával, az étkezés-társalgás egyensúlyát megtalálja-e, tudja-e, hogy senkit nem hagyunk egyedül enni az asztalnál…

Néhány jellemző baki, melyeket érdemes kerülni, már a menzán való közös étkezések során is:

 • Nem telefonálunk az asztalnál.
 • Az asztalra nem rakjuk ki a személyes tárgyinkat (telefon, laptop, könyv stb.).
 • Az öltözékünket vagy sminkünket a mosdóban igazítjuk.
 • A könyökünk sosem érheti az asztalt.
 • A szalvéta használata kötelező (ám a szalvétával nem tisztogatjuk az evőeszközt – kérünk egy másikat).
 • Az asztal fölé görnyedni, „lapátolni” nem elegáns.
 • Az evőeszközzel nem rajzolunk és nem gesztikulálunk.
 • Az asztalnál nem használjuk a fogpiszkálót.
 • Nem fújjuk meg az ételt, megvárjuk, míg kihűl.
 • Csak azt követően sózzuk-borsozzuk az ételt, miután megkóstoltuk.
 • Nem csörömpölünk sem az evőeszközzel, sem az étkészlettel.
 • Nem toljuk el vagy tesszük félre a tányért, miután befejeztük az adott fogást.
 • Tilos a kávét, teát úgy inni, hogy a kanál a csészében.
 • A beszélgetés során kerüljük a tabutémákat és üzleti, szakmai, hivatali titkokat
és végül…

… a régi mondást mindenki ismeri: „Magyar ember evés közben nem beszél.” Kevesen hallották azonban, hogy a legenda szerint az eredeti mondás így hangzik:

„Magyar ember beszéd közben nem eszik!”

Az étkezési etikettben való jártasság nagyon könnyen kiviláglik a közös munkahelyi étkezések során. S ezek a balfogások lehetnek annyira feszélyezőek, hogy bizony nemcsak a közös étkezésekre való invitálások, de konferenciákra, üzleti reggelikre való „kiküldetések” maradhatnak el csendesen miattuk.

Szerző:

Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó és coach

Erdős Zsuzsanna Etikett

Ha tegeződünk, tegeződjünk jól!
A magyar nyelv varázslatosan gazdag. Lehetőségünk van arra, hogy belátásunk szerint önözzük, magázzuk vagy tegezzük egymást. Ugyanakkor egyre több vállalkozás esetében – különösen, ahol az Y generáció tagjai szép számmal képviseltetik magukat – tapasztalhatjuk azt, hogy a cég kultúrájának része a tegeződés. De számtalan csapdát rejt!

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo