Irány dél!

Az elmúlt három évben mintegy félmilliárd forint értékben valósultak meg magyar beruházások Szerbiában. Az ez évre meghirdetett szerb privatizációban többek között érintett a mezőgazdasági gépgyártás, a könyvkiadás, a mélyépítés, az állattenyésztés, de szerepel a listán ruhagyár, autóbusz-közlekedési vállalat, szálloda és étterem is.

Mintegy kétezer-ötszáz privatizálandó vállalkozás adatait sorolja fel február végén a Szerb Privatizációs Ügynökség honlapja. Ebből még 625-öt lehetett megvásárolni, a többi már gazdára talált. Szerbiában az elmúlt hat évben 2,8 milliárd euró értékű privatizáció zajlott le, és idén is számos állami tulajdonban lévő vállalatot értékesít a szerb kormány. Vesna Dzinic, a Szerb Privatizációs Ügynökség igazgatója erről akkor beszélt, amikor Budapesten bemutatta a szerb privatizációs eljárások jogi kereteit, valamint azokat a fontosabb társadalmi tulajdonban lévő társaságokat, amelyekre a szerb állam idén privatizációs pályázatot írt ki.

Széles a választék

Érdemes gyorsan lépniük azoknak, akik érdeklődnek az új befektetési lehetőségek iránt, mert Szerbiában céltudatos, gyors lefolyású privatizáció várható, hívta fel a figyelmet Süveges-Szabó László, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (ITD Hungary) üzletfejlesztési igazgatója. Az aktív üzleti jelenlétet Szerbia fejlődő gazdasága, a magyarországinál alacsonyabb bér- és járulékköltségek és a kedvező adópolitika is indokolja. Az igazgató elmondta, hogy mindezek már számos vállalkozást - a családiaktól a multinacionális cégekig - vonzottak ide. Az elmúlt három évben mintegy félmilliárd forint értékben valósultak meg magyar beruházások Szerbiában.

A szerb privatizációban a gazdaság szinte valamennyi ága érintett, többek között a mezőgazdasági gépgyártás, a könyvkiadás, a mélyépítés, az állattenyésztés, de ruhagyár, autóbusz-közlekedési vállalat, szállodák, éttermek is szerepelnek a listán. A megvételre kínált mintegy négyezer cég között egyaránt találhatók kicsik és komoly stratégiai ingatlannal rendelkező termelővállalatok.

A magyar vállalatok itthon is sikeresebbek, ha nemzetközi befektetéseik is vannak, ezért is kedvező, hogy Szerbia szívesen veszi magyar cégek részvételét a privatizációban - mondta a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára az ITD Hungary privatizációs fórumán. Garamhegyi Ábel azt is megjegyezte, hogy az elmúlt évek pozitív szemléletváltását követően jelenleg a magyar vállalatok a legnagyobb tőkebefektetők a balkáni térségben.

A tőkekiáramlásnak más okai is lehetnek. A hazai kormányzati adóreform-törekvések ellenére a még mindig jelentős hazai adóterhek mellett Magyarország továbbra is hátrányban van a balkáni régiós versenytársakkal szemben. A tartósan kedvezőtlen hazai adójogi környezetben a déli régiókban is megismétlődhet az a folyamat, melynek során korábban magyar vállalkozások települtek át Szlovákiába - vélte Gerendy Zoltán, a BDO Forte pénzügyi tanácsadó ügyvezető partnere.

Teljes cikk a Piac és Profit magazin áprilisi számában olvasható.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo