hirdetés

Így turbózzuk fel a webáruházat

A online kereskedelmi vállalkozások számára egyenlő lehet a túléléssel, hogy könnyebben kezelhető, minél inkább felhasználóbarát webshopot üzemeltessenek. A vészesen közeledő karácsonyi őrület előtt – amikor jelentősen megugrik a látogatószám – Nagy Gábor, a Growthery SEO Agency szakértője ad néhány jó tanácsot, amiket érdemes megfogadnia minden webshop-üzemeltetőnek!
hirdetés

Mobil az első

Mennyien látogatják a webáruházad mobilról? A Google adatai szerint 2015 óta már több keresés történik világszinten mobilról indítva, mint asztali gépről. Gyakran előfordul, hogy a vásárlást egy mini kutatási folyamat előzi meg, amikor még csak információt keres valaki az áhított termékről, ez pedig sok esetben mobilról, akár tömegközlekedésen, utazás alatt is megtörténik. Érdemes ezért felkészíteni a webáruházad, hogy mobilról böngészve is könnyen kezelhető, felhasználóbarát legyen. A Google hivatalos mobilbarát tesztje segítséget nyújt ebben, amit a „mobilbarát teszt” kifejezésre keresve könnyen megtalálsz.

Ha a webáruházad még nem mobilbarát, több lehetőség közül is választhatsz: a reszponzív webdesign segítségével mobilról megnyitva ahhoz igazodik a weboldalad, de akár egy teljesen különálló, egyedi mobilváltozatot is lehet készíteni. A lényeg, hogy a felhasználói élmény minden eszközről megfelelő legyen, és a látogatók megtalálják, amit keresnek, Különösen karácsonykor.

Kép: Pixabay

Milyen gyorsan tölt be a webáruházad?

Ha a megjelenés már rendben van, érdemes megvizsgálni azt, hogy milyen gyorsan tölt be az oldalad. A látogatók hajlamosak ugyanis kíméletlenül bezárni, ha néhány másodperc alatt nem kerül eléjük a kívánt tartalom. A Google adatai szerint a látogatók majdnem kétszer annyi valószínűséggel hagynak ott egy oldalt, ha arra 1 másodperc helyett 5 másodpercet kell várni.

Szerencsére több módszer is létezik, amivel könnyedén gyorsíthatod a webáruházad betöltési idejét. Elsőként érdemes megnézni a képeket: a termékfotókat néha bizony nagyobb méretben töltik fel, mint amekkorában valóban szükség van rájuk. Itt kettő szempont alapján is optimalizálhatunk: a fájlméret és a felbontás is számít. A Google oldalbetöltési sebességet vizsgáló tesztje segít megállapítani, hol lehet lehetőség a gyorsításra.

Láthatatlanság a csalás jutalma
Sok szó esik arról, hogyan javíthatunk az oldalunk helyezésén a keresési listákban, hogyan kerüljünk minél előbbre például a Google-ban. De fontos, hogy ne csábítson el a „sötét oldal”. Egyszerűen nem éri meg Mik a feketekalapos módszerek és mit bukunk rajta? Lássuk!
Ha megvan, hogy melyik képek nagyobbak a szükségesnél, a tinypng.com ingyenes eszközzel akár többet is könnyedén tömöríthetsz egyszerre, ezzel gyorsítva a betöltési időn. Hidd el, a látogatóid, és a karácsonyi árbevételed hálás lesz érte.

Extra célzási lehetőség a Facebookon

Ahogy egy fizikai boltban, úgy az internetes vásárlás hajdanán is nehéz volt azt mérni, hogy az egyes látogatók pontosan milyen termékekre voltak kíváncsiak. Szerencsére az online vásárlásnál ez ma már nincs így: pontosan megmondható, hogy az egyes érdeklődők milyen termékeket böngésztek. Ha pedig egy rájuk szabott, egyedi ajánlattal állunk elő, akkor maximumra növelhető a konverzió, azaz a vásárlás esélye. Ebben nyújt segítséget a Facebook célzási pixel. Ha beépíted ezt a webáruházadba, új lehetőségek nyílnak meg előtted: nem csak arra leszel képes, hogy minden látogatónak lézerpontosan célzott hirdetéseket mutathass, de jobban meg is ismerheted őket. Érdeklődési körök, demográfiai adatok és még sok más új információ mutatkozik meg a potenciális vásárlóidról, miután beüzemelted az eszközt. A folyamatról itt olvashatsz bővebben.

A webáruházad, a felhasználók szemével

Hogyan igazodnak el a látogatók a webáruházadban? Ha szerinted könnyen használható, egyértelmű a felépítése, de a látogatottsági adataid mégsem erre utalnak, érdemes elvégezni 2-3 felhasználói tesztet. Egy ilyen teszt során élesben láthatod, amit még a Google Analytics sem mutat meg: hogyan viselkedik a látogatód a képernyő túloldalán.

Hogyan válasszunk SEO tanácsadót?
Szeretné, hogy valóban több látogató érkezzen a keresőkből a weboldalára? A SEO is egy szakma, vagyis ha valódi eredményekre vágyik, szakemberre lesz szüksége. De hogy válasszuk ki?
Az első lépés, hogy keress 2-3 embert a célcsoportodból, aki még nem járt a webáruházadban, és hajlandó 15-20 percben kipróbálni azt. Majd mikor személyesen (!) találkoztok, adj nekik néhány feladatot: például próbáljanak megvásárolni egy konkrét terméket (a kifizetésig természetesen nem kötelező ott eljutni), vagy találják meg a szállításra vonatkozó legfontosabb információkat.

Fontos, hogy ne adj nekik segítséget: hiszen a többi látogató mellett sem ül senki, aki segítene nekik eligazodni. Közben figyeld a reakciókat: mit találnak meg könnyen? Hol bizonytalanodnak el? Milyen információ fontos nekik, ami még nincs feltüntetve? Rengeteget lehet tanulni már akár 2-3 ilyen tesztből, ami segíthet a karácsonyi szezon előtt teljesen felhasználóbaráttá varázsolni a webáruházad, hogy a hajtás csúcspontján minden potenciális vevőd megtalálja, amit keres.

+1 Haladó keresőoptimalizálási trükk

Kíváncsi vagy, hogy az idei karácsonyi szezonban milyen termékekre, termékcsoportokra keresnek a látogatóid? A Search Console ennek megismerésében nyújt segítséget úgy, hogy megmutatja, pontosan milyen kulcsszavakra kerestek rá a látogatóid, mielőtt megérkeztek a webáruházadba. Az eszköz beüzemelése nagyon egyszerű, ha már használod a Google Analyticset.: erről itt találsz egy leírást. Ha sikeres volt a beüzemelés, a megnyitás után a Keresési statisztikák, majd a Lekérdezések funkciót választva eléd tárulnak a legnépszerűbb szavak, amikre a közelmúltban kerestek a webáruházad látogatói, mielőtt az online boltodra találtak. Ezekből az adatokból már könnyedén felállíthatsz egy rangsort, hogy mely termékeid kecsegtetnek a legnagyobb vevői potenciállal az idei karácsony idején - és akár jóval a konkurencia előtt láthatsz neki ez alapján a karácsonyi kampányoknak.

Nagy Gábor

Growthery SEO agency

hirdetés

Véleményvezér

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.
Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Hadházy Ákos titkos hangfelvételt közölt Schadl ügyben

Különös hangfelvételt hozott nyilvánosságra Hadházy Ákos független képviselő, aki azt jósolja, nem sok minden változik a magyar végrehajtás korrupt gyakorlatában.
Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Már ezt a terméket is inkább Romániában vegyük

Olcsóbb a hagyma a szomszédban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo