Így könyveljük a startupunkat!

A startupcégek rendkívül innovatív – technikai – vállalkozások, gyakran piaci rést is kiaknázó termékeik, szolgáltatásaik a nemzetközi piacon is eladhatóak. Jellegzetességeik miatt adózási, számviteli szempontból nézve is sajátos problémákkal kell szembenézniük.

Egy startupcégnek fontos szem előtt tartania a speciális szabályok és adókedvezmények lehetőségét – Kép: Pixabay

Mintegy öt-hat évvel ezelőtt akkor beszéltünk startupról, ha egy vállalkozás még éppen csak megjelent a piacon, és sokkal inkább a tevékenységéhez szükséges tőke megszerzésén, lehetséges befektetők felkutatásán dolgozott, mintsem részvényei tőzsdei bevezetésének forgatókönyvét írta volna. Napjainkban azonban már nem ritka, ha egy tőzsdén jelen lévő cég is beszáll egy startupoknak meghirdetett versenybe, hiszen a fogalom jócskán megváltozott: minden cég startup, ami igazán trendi és innovatív – hívta fel a figyelmet szakértői cikkében együttműködő partnerünk, az Adó Online.

Magyar példaként mindenképpen meg kell említenünk a világhírű Prezit, de a Netpincér vagy a szoftverfejlesztőket a programozási hibák hatékony kijavításában segítő programjával nemzetközi elismerést kivívott Samebug is méltó képviselője e körnek.

Lényegében – mai fogalmaink szerint – startupnak nevezhetjük a Google-t is, bár az ő indulásukkor e kifejezés még sokkal inkább megfelelt a „nyeretlen kétéves” kategóriának, mintsem a „rendkívül innovatív” jelzőnek.

Annak a cégnek, amely meg akarja vetni a lábát a „startuppiacon”, létszükséglet az alkalmazkodóképesség, az, hogy időben megértse a piac változását, és képes legyen ehhez igazodva azonnal megváltoztatni a termékfejlesztés irányát, az alkalmazott technológiát.  Ezen elvárásból adódnak adózási, számviteli sajátosságaik is

Létezik startupszámvitel és -adózás?

Igaz, szépen gyarapodik a magyar startupvállalkozások tábora, de számukra sincs külön, csakis az ő számukra írt számviteli törvény vagy speciális társasági adószabályok. Esetükben azonban sok olyan kérdés bír jelentőséggel, amelyek más, „konzervatív” vállalkozásoknál jó eséllyel soha nem merülnének fel.

Így például a nemzetközi piacon is versenyképes vállalkozások különféle szabadalmakkal rendelkeznek, jelentős – gyakran külső, ráadásul nemritkán külföldi befektetőtől származó – összegeket fordítanak kutatás-fejlesztésre (ez szükségessé teszi az e területekhez kapcsolódó számviteli-adózási szabályok ismeretét is).

Munkavállalóik magasan képzettek – ezért az „átlagos” cégeknél magasabb bérköltségekkel kell számolniuk. (Ezért is jó hír e cégek tulajdonosainak, hogy várhatóan még az ősszel tárgyalja majd az Országgyűlés azt az adó- és adminisztrációs tehercsökkentő csomagot, amely – többek közt – a startupvállalkozások bérjárulékait faragja le, illetve számos, az e cégekbe befektető cégeket érintő könnyítést tartalmaz.) Ráadásul el kell igazodniuk más országok adó- és gazdasági jogi, számviteli szabályai közt is.

Tíz kérdés, amit fel kell tennie a könyvelőjének!
A könyvelés, különösen egy kisvállalkozás esetében nem bonyolult dolog, akár házilag is megoldható. Ugyanakkor kihagyni egy profi könyvelő szolgáltatásait végzetes hibának is bizonyulhat.
Milyen a jó startupkönyvelő?

Ezért célszerű olyan könyvelőt választaniuk, aki

a magyar számvitel mellett a nemzetközi standardokat (IFRS vagy US GAAP) is ismeri,

legalább középfokú angolnyelv-tudással rendelkezik, hogy a magyarul nem beszélő üzleti partnerekkel, illetve azok könyvelőivel, adótanácsadóival is tudjon tárgyalni szakmai kérdésekben,

nemzetközi adózási kérdésekben is eligazodik, illetve

jól együttműködik a cég jogtanácsosával, adótanácsadójával, könyvvizsgálójával.

Itt olvashatja a kritériumokat, hogyan válassza ki könyvelőjét!

A startupcégek tevékenységük finanszírozásához hazai és európai uniós forrásokat vehetnek igénybe. A pályázati pénzekkel azonban el is kell számolniuk, amiben óriási segítséget jelent a számviteli rendszer célszerű kialakítása.

Tényleg kell az a papírfecni!
Sokszor kérdezik leendő és már gyakorló vállalkozók is, hogy pontosan miért is van szükség arra a fecnire vagy bankszámlakivonatra, amit a könyvelő kér, és abból a könyvelőjük milyen bevallásokat készít el?
Így például szinte nincs is olyan pályázati kiírás, amely ne követelné meg a pályázathoz kapcsolódó közvetlen és közvetett költségek elkülönítését. Ehhez egyrészt arra van szükség, hogy a számviteli szabályzatok készítése, esetleges módosítása során is figyelembe vegyék ezt az elvárást, másrészt az erre épülő könyvelési folyamatok szervezésekor (például a 6. és 7. számlaosztály alkalmazása) is gondolni kell erre. Ebben egy jól felkészült könyvelő segítsége nélkülözhetetlen! (A gyanúsan olcsó könyvelőre viszont nagyon ráfaraghatunk!)

Néhány gyakorlati tipp

Az Szt. 160. §-ának (4) bekezdése szerint a vállalkozó döntésének megfelelően használható a 6-7. számlaosztály, azaz alkalmazását a törvény nem írja elő kötelező jelleggel. Jellemzően a mezőgazdasági vállalkozások élnek e lehetőséggel, de – például – a szolgáltatói szektorban nem igazán népszerű ez az elszámolási forma.

Pedig e számlaosztályok használatával a vezetői döntéseket is megbízhatóan megalapozó információk biztosíthatóak, lehetővé válik a vállalkozáson belüli egységek (speciálisan egy új fejlesztés, gyártási eljárás) elszámoltatása, a költséggazdálkodás, az önköltségszámítás sajátos rendszerének kialakítása.

Ennek előnyeit egy intenzív kutatás-fejlesztési tevékenységet végző, termékszerkezetének gyors átalakítására gyakorta kényszerülő startupvállalkozás vezetősége, tulajdonosai biztosan értékelni fogják, de más vállalkozás is sokat profitálhat belőle (gondoljunk csak a fent említett pályázati elvárásokra vagy az aktivált saját teljesítmények előírt elkülönítésére).

A vállalkozó hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy a költséghelyeken felmerült költségeket, továbbá az általános költségeket elsődlegesen az 5. Költségnemek számlaosztályában, másodlagosan a 6-7. számlaosztályokban, vagy elsődlegesen a 6-7., és másodlagosan az 5. számlaosztályban számolja el.

A költségelszámolás szabályozásánál a vállalkozó termelési, szervezeti, gyártási adottságait és sajátosságait, valamint az önköltségszámítás, a költséggazdálkodás és a vállalkozáson belüli önálló elszámolás követelményeit kell figyelembe venni.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo