Hogyan szerezzünk befektetőt?

Több pénz és jobb feltételek várhatják 2015 első félévében a befektetést kereső vállalkozásokat, de a tudatos felkészülés továbbra is elengedhetetlen. Mit kérhet, és mit kaphat alapvetően a befektetőktől egy vállalkozás?

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2015 első féléve „aranybánya” lehet a cégek számára, majd sok hónapos szünet következhet a befektetések terén Horgos Lénárd, az M27 ABSOLVO tanácsadó cég kockázatitőke-befektetési szakértője szerint. A Jeremie alapoknak 2015. december 31-ig van lehetőségük a még rendelkezésre álló mintegy 50 milliárd tőkét kihelyezni az innovatív, növekedésre képes magyar vállalkozások részére. Speciális helyzet, hogy arányaiban jóval több pénznek kellene „gazdát találni” jövőre, mint az előző években. Várakozásaink szerint a jó projekttel rendelkező vállalatok jobb feltételek mentén állapodhatnak meg a befektetőkkel, hisz az idő szorítja őket, és ha lehet, elkerülnék a „beragadó pénzeket”.

Az időzítésről: mivel egy tranzakció 6–9 hónap legalább, így nem történhet meg az, hogy az utolsó pillanatban próbálják a tőkét kihelyezni. Akkor van esélyük, ha még 2015 nyaráig elindulnak a befektetési tárgyalások, elég időt hagyva a részletes feltételek egyeztetésére, vagy épp az átvilágításra. Ez azt is jelenti, hogy a befektetők 2015 második félévében inkább a már megindult beszélgetések zárására fognak törekedni, és nem újak indítására.

Hiába a legjobb vállalkozás ötlet, a tökéletes csapat, ha nincs pénz a fejlesztésre, fejlődésre, a fene megette az egészet. Ha tehát minden készen áll már, van üzleti terv, átgondolt számítások, piaci rés és innovatív megoldás, akkor a következő nagy feladat a befektető megtalálása.

Ez korántsem annyira egyszerű, mint ahogy gondolnánk. A befektetést keresőnek pontosan tudnia kell, hogy mennyi pénzt akar, milyen időtávra és milyen konstrukcióban, különben nagyon rosszul járhat – erről számos tanulságos történet szól. (Egy bárki számára tanulságos bukás történetét itt olvashatja el.)

Aki pénzt ad, már az első találkozón azt szeretné látni: ki fogja megvenni a terméket, milyen eladási stratégiában gondolkodik a fejlesztő, milyen versenytársakkal és milyen piacra lépési korlátokkal számol. Minél nehezebb bejutni az adott piacra, a tőkebefektető számára annál vonzóbb a projekt, hiszen kevésbé valószínű, hogy gyorsan követőkre talál ott. A személyes benyomás a befektetők körében nagyon sokat nyom a latban. A magvető és angyalbefektetők esetében különösen, de még az elsősorban objektív számokat alapul vevő intézményi befektetők döntésében is nagy súlya van a csapat emberi és szakmai kvalitásának. Közepes vezetéssel a legjobb ötletből sem lesz kiugró üzleti siker, míg egy középszerű projekt az élén kiváló menedzsmenttel inkább lehet vonzó a befektetők számára.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/nongpimmy

Ki ad nekem?

A klasszikus kockázatitőke-alapok 100 millió forint körüli összeggel szállnak be egy cégbe, a Seed Jeremie 40 millió forintot oszthat ki kétszer egy évben. Az üzleti angyalok (513 jut belőlük egymillió emberre) is hasonló volumenű finanszírozási lehetőségeket keresnek. (Hogy mit tegyen, akinek ennél is kevesebb kell, ahhoz itt talál ötletet.)

Az angyalbefektetés és a finanszírozás közötti állomás a klasszikus magvető finanszírozás, amely pár tízezer dollárt vagy eurót jelent, azaz tízmillió forint körüli összeget. A magvető befektetések megtérülése beláthatatlan, ezért nagyon óvatosak az invesztorok. Az intézményi befektető már a piacon lévő, bizonyított struktúrába fektet, olyan cégbe, amely rendelkezik árbevétellel, kialakult csapattal, eladási struktúrával és termékkel, amelyet legfeljebb tovább kell fejleszteni. A kockázati tőke – az a finanszírozási forma, amikor a befektető üzletrészt kap a pénzéért cserébe. Minél későbbi fázisban jár egy projekt, annál könnyebben talál befektetőt, de csak kevés cég jut el oda, hogy képes legyen felszívni egy 100 millió forintos vagy a feletti kockázati tőkebefektetést.

Az viszont bizonyos, hogy minden kockázatitőke-típusú finanszírozás tehát exponenciális növekedést remél a projekttől.

Ön is lehet innovátor!
A startup annak az ígéretével kecsegtet, hogy amint elindul, hatalmas növekedést ér el vagy technológiai paradigmaváltás révén, vagy azért, mert olyan igényre, új trendre tapint rá, amit még nem szolgál ki senki. A startuper sem csodabogár, hanem a környezetére rugalmasan reagáló, innovatív vállalkozó. A kudarcból bátran feláll és újrakezdi, keresi az új utakat, nem érdekli a kitaposott ösvény. Nem ragaszkodik olyanhoz, aminek a létjogosultságát a piac nem igazolja vissza, és akár menet közben is rugalmasan változtat az elképzelésein. És mindegy, hogy hányadszor ütközik falba, mindig ugyanolyan lendülettel indul az új irányba. Mindeközben pedig maximálisan hisz a termékében, a piacban és a munkatársaiban. Ezek a tulajdonságok tanulhatók, és minden cégnek hasznára válnak.
Mit vár el a kockázati tőke befektető?

Abban, hogy egy kockázati tőke befektető befektetésre érdemesnek minősítsen egy céget, az üzleti modell szerepe kevesebb, mint 50 százalék. A befektetők alapvetően azt nézik, hogy a csapat személyi állományát tekintve mire képes. Rengeteg a briliáns ötlet, de ha nincs képesség a végrehajtásra – menedzsment és üzleti tudás- akkor nem lesz belőle semmi. Egy briliáns csapat egy átlagos ötlettel is képes hatalmas sikert elérni. Nincs lemásolhatatlan ötlet és utolérhetetlen fejlesztés, ami a sikerhez kell, az azok a képességek, amelyekkel képes hosszan megállni a piaci versenyben megállni a helyét – hangsúlyozzák a szakemberek. Nagyon fontos, hogy mindkét fél tisztában legyen azzal, hogy mi az, amihez ő ért jobban, és mi az, amiben el kell fogadnia a másik tanácsát vagy kérését. Egy zseniális fejlesztő sem tud mindent, ami az üzleti sikerhez kell. Szüksége van menedzsment tanácsokra és akár pénzügyi szakember bevonására a döntésekbe ahhoz, hogy az ő, egyébként kiváló termékéből üzleti siker legyen. Ahhoz, hogy a befektetők érdemben foglalkozzanak a céggel, vagy profi menedzsment benyomását kell tudni kelteni, vagy késznek lenni arra, hogy elfogadjuk a kockázati tőkés ilyen típusú segítségét.

Mit várhat a cég a kockázati befektetőtől?

Szakértők szerint a befektetést kereső cégnek is kifejezetten előnyös, ha a befektető nem csak pénzt ad. A kockázati tőkés elemi feladata az értékesítési (sales) támogatás, az üzleti kapcsolatok adása és menedzsment támogatás nyújtása, ami a sikerhez éppen olyan fontos, mint az anyagi alapok.

Véleményvezér

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.
A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót

A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót 

Vendégbefektetői jogviszony bevezetéséről készült törvénytervezet. A szakembereket az elképzelés erősen emlékezteti a csúfosan megbukott letelepedési kötvényekre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo