hirdetés

Hogyan kezeljék a cégek a folyamatos változás kihívását?

A digitalizáció korszakában a globális pandémiák és váratlan fordulatok komoly kihívások elé állítják a cégeket: mára a változás vált az új normává. A Roland Berger ezért újfajta alkalmazkodási stratégiát javasol: a 3P keretrendszer elősegíti az alkalmazkodó vállalatok létrehozását és a változtatások folyamatos bevezetését. A stratégiát a természettudomány és a természet megfigyelésének tanulságai inspirálták.
hirdetés

„Stratégiánkat a természet ihlette. Egy mindent túlélő vállalat olyan, mint egy kaméleon, vagy egy napraforgó: folyamatosan tud alkalmazkodni az éppen fennálló körülményekhez. A tanulmányunkban példaként hozzuk fel a tudományos módszertant, a hangyák vagy méhek közösségalkotását és a legalkalmasabbak fennmaradását is, melyek a megfelelő értelmezés segítségével mind átemelhetők az üzleti életbe” – magyarázza Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere.

Az alkalmazkodóképesség felé vezető első lépés az akadályok megismerése. Ezeket az akadályokat a vállalat vagy megtanulja átugrani, vagy – s ez utóbbi az ideális eset – megtanulja elkerülni. A Roland Berger szakértői szerint a legtöbb vállalat az alábbi hibákat követheti el, ezek akadályozzák a sikeres alkalmazkodásban:

  • A hogyan helyett a miértre összpontosítanak
  • Túlságosan leegyszerűsítik a javaslatokat
  • Hiányzik az önreflexió
  • Maradi a gondolkodásuk
  • Túlértékelik a kudarcokat
  • Hiányzik az iránymutatás
A vállalatoknak az egyensúly elérésére kell összpontosítani, folyamatosan értékelni kell a teljesítményt és az előnyös lehetőségeket, valamint a helyes ütemben és irányba kell tartani ahelyett, hogy egyszerűen kizárólag a változás érdekében változnának meg. Másszóval: a vállalatoknak a 3P – Purpose, Process, People – területeken egyszerre és koherens módon kell cselekedniük.

A 3P keretrendszer

Purpose - Céltudatosság

A célirányos vezetés azt jelenti, hogy vállalat a fő tevékenyégére fókuszál és minden egyéb üzleti tevékenységet háttérbe szorít.  Ahelyett, hogy követve a legerősebb túlélésének elvét, azért küzdene, hogy erősebbé váljon, a sikeresen adaptálódó vállalatnak arra kell összpontosítani, ami egyedivé teszi és azt kell mesteri szintre fejleszteni. Azokon a területeken, amelyek nem tartoznak az értékajánlata fókuszába, a vállalatnak partnerségre kell törekednie értéklánca más tagjaival.

Process - Folyamatok

A keretrendszer második része előírja, hogy a kísérletezésnek folyamatos megközelítési módszerré kell válnia. Az egyes üzleti területeken folyó kísérletekhez szükséges a kulcsfontosságú paraméterek meghatározása, valamint a kifejezetten az ügyfelekre irányított munkákra összpontosítás. A hatékony folyamat biztosítása érdekében a vállalkozásoknak kísérletezniük kell az új technológiákkal, gyorsan le kell számolniuk a sikertelen ötletekkel és push helyett pull értékesítési stratégiát kell alkalmazniuk.

People - Emberek

A munkatársak valódi bevonása csak úgy működhet, ha felöleli a teljes szervezetet. Ezzel kihasználhatjuk a munkaerő kollektív potenciálját. A hierarchia helyett egy olyan erős horizontális kapcsolati hálót kell létrehozni, amely összeköti az egyes területeken dolgozó munkatársakat és biztosítja a vezetés számára az utasítás helyett a facilitátori szerepkört. A sikeresen alkalmazkodó vállatoknál a kultúra és nem a struktúra az összetartó erő.  Ehhez azonban el kell engedni a teljeskörű kontrollt, meg kell bízni a munkatársakban és meg kell tanulni együtt élni a bizonytalansággal.

Fontos megjegyezni, hogy a változáshoz már nem elég a lineáris, „A pontból B pontba” típusú átalakulás, hanem széleskörűbb alkalmazkodás szükséges. Az igazi alkalmazkodóképesség velejárója ugyanis a folyamatos átalakulás.

A Roland Berger tanulmánya letölthető innen.

hirdetés

Véleményvezér

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

A csirkemell ársapkáján buknak a legnagyobbat a kereskedők

Már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is azt javasolja, hogy szűnjön meg az árstop.
Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo