Hét tuti nyerő tipp kapcsolatépítésre az üzleti partikon

Nincs is jobb ennél az időszaknál, amikor újra eljön az évzáró partik ideje. A kellemest a hasznossal összekötve többet érhetünk el ilyenkor ebben a laza hangulatban személyes kapcsolatépítéssel, mint máskor hónapokon át az üzleti kommunikáció szokványosabb módszereivel. A Langmár Kommunikáció csapata ehhez ad tippeket.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nincs is jobb ennél az időszaknál: lassacskán újra eljön a karácsonyi és az évzáró partik, céges rendezvények ideje. A kellemest a hasznossal összekötve többet érhetünk el ebben a laza hangulatban némi személyes kapcsolatépítéssel, mint máskor hónapokon át az üzleti kommunikáció szokványos módszereivel.

Persze lehet ezt bűnrosszul is csinálni. Hogyan ismerkedjünk az üzleti partikon, hogy megbízható stratégiai partnereket és szuper ügyfeleket hozzon nekünk a karácsony? 7 tippet adunk a Langmár Kommunikáció segítségével a nemes feladathoz.

Kép:FreeDigitalPhotos.net

  1. Elő a névjegykártyát!
A legjobb, ha fotóval ellátott, esetleg kiemelkedő színű és formájú, egyszóval: emlékezetes névjegykártyát használ, amin a szakterületét is úgy nevezi meg, hogy lehetőleg versenytárs nélküli, „külön kategóriát” képviseljen. Például a „fodrásznak” több versenytársa van, mint a „hajszobrásznak”. És még ennél is egyedibb lehet a „színspecialista hajszobrász”.
  1. Néha érdemes korán érkezni
Túlélőkalauz céges bulihoz
A következő hetekben egymást érik a kisebb, vagy nagyobb céges rendezvények. Minden vállalkozás igyekszik valamilyen módon a megköszönni a munkatársainak az egész éves munkát. Ezek a bulik hol szolidabbak, hol vadabb emlékeket őrzünk róluk, az biztos hogy, vacsora, vagy ebéd, ital és akár tánc is szerepel a programban. Van aki már most retteg attól, hogy mi fog történni, kínosan feszeng ezeken a kötelező bulikon, van aki a tavalyiról is laza emlékeket őriz. Mi most mindannyiuknak adunk néhány túlélési tippet, mondunk pár etikett szabályt, főleg azért, hogy januárban is ugyanez a munkahely várjon rájuk.
Persze vannak olyan helyzetek, amikor illik késni. De ha műsoros rendezvényről van szó, ahol üzleti előadásra, tréningre vagy beszámolóra kerül sor, érdemes lehet „ellopnunk a startot”, hogy egy kis előválogatást tartsunk. Ha tíz-tizenöt perccel hamarabb érkezünk, akkor előmelegíthető a kommunikáció azokkal, akikkel érdemesnek tűnik ismerkedni. Így máris rég(ebb)i ismerősként üdvözölhetjük őket a szünetekben vagy az előadás után, a viszontlátáskor.
  1. Ismerkedős kihívás
Nem lehet mindenki könnyen barátkozó, a külvilág felé forduló, úgynevezett „extrovertált” típus. Ha néha Önnek is gondja van az aktív ismerkedéssel, akkor kijelölhet magának egy sarokszámot arra, hogy hány embert fog a délután vagy az este folyamán megszólítani. De nem is feltétlenül kell zárkózottnak lenni ahhoz, hogy ennek a tippnek hasznát vegyük. Ha nyitottak és beszédesek vagyunk, akkor az a veszély, hogy egy-két rokonszenves személlyel töltjük az időt. Ezért érdemes néha kicsit „mennyiségre” (is) menni az üzleti kommunikáció terepén. Bónusz előny, hogy a módszer hatására hamarosan eltűnik nem csupán a kapcsolatteremtéstől, hanem az elutasítástól való szorongás is.
  1. Jégtörő kérdések
Vannak témák, amikről szinte bárki szívesen beszél: pl. hobbiról, utazásról, családról. De ha mindez beszélgetésindítónak még túl meredeknek tűnik, elő lehet kapni két jolly jokert. Egyrészt mindenkinek jólesik, ha kikérik a véleményét valamiről. Másrészt az is lehetőséget ad a kommunikáció megkezdésére, ha tanácsot vagy apró szívességet kérünk valakitől.
Céges parti: menni, nem menni? És mit vegyek fel?
Az üzleti év lezárásának egyik klasszikus módja a cég által szervezett ügyfélparti. Mégis, sokan fogadják vegyes érzésekkel, ha egy-egy ilyen eseményre érkezik meghívó, tartva attól, hogy számos feszélyező pillanatnak néznek elébe. Szakértőnk segít, hogy sikeres legyen a céges rendezvény!
Legrosszabb esetben is el lehet kezdeni beszélgetni arról, ami a szemünk előtt van (helyszín, büféasztali finomságok, idei megjelentek száma stb.). De a legtutibb persze mindig az, ha érdeklődünk a másik fél iránt. Honnan jött? Mi érdekli leginkább? Mit vár a mai rendezvénytől?
  1. Ezért van két fülünk
A vicces ökölszabály szerint azért van két fülünk és csak egy szánk, hogy kétszer annyit hallgassunk másokat, mint amennyit beszélünk. A zárkózott típusok ezen a ponton javukra fordíthatják a látszólagos hátrányt. A beszédeseknek meg nem árt tudatosítani, hogy többre mennek azzal, ha érdeklődést, figyelmet és elismerést tanúsítanak a másik iránt, mint azzal, ha a saját dicshimnuszukat zengik.
  1. A csúcson hagyjuk abba!
Ha még egy-két pohár pezsgő beleférne, és most a legjobb a hangulat: ekkor érdemes távozni a buliból. Legalábbis ha azt szeretnénk, hogy mindenki a csúcsformánkban emlékezzen ránk. Amúgy csak csínján az itallal! Különösen a sokat dolgozó, kontrollmániás és perfekcionista (mindenáron tökéletességre törekvő) embereket fenyegeti az a veszély, hogy hirtelen túlzottan kiengednek a hámból. Egy-két pohárral együtt inni azt jelenti, hogy befogadtuk egymást bizalmi körünkbe. De ezt azonnal el lehet rontani azzal, ha túlzásba esünk.
  1. Ha utánkövetés nincs, akkor ott sem voltunk
Ha két napon belül nem vesszük fel újra (e-mailen vagy Facebookon, LinkedInen) a kapcsolatot újdonsült ismerőseinkkel, az olyan, mintha meg sem ismerkedtünk volna. Egy egyszerű „örvendek, hogy találkoztunk” elég. De jöhet akár a kapcsolat folytatására irányuló, laza javaslat is: „Úgy gondolom, érdekesek lehetünk egymás számára!”, „Köszönöm a visszaigazolást”, stb.

Ugye máris kedvet kapott egy kis koccintáshoz és ismerkedéshez? Jó szórakozást és sok sikert hozzá!

A Langmár Kommunikáció Csapata

Lezárni, nem lerázni, avagy hogyan fejezzünk be elegánsan egy társalgást?
Ahogy közeledik az üzleti partik szezonja, úgy kerül újra középpontba a társalgás művészete. A beszélgetés során azonban nem csak a témák megválasztására kell ügyelni, hanem a csevegés lezárása is: üzleti etikett szakértőnk ehhez ad tanácsokat.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo