Lezárni, nem lerázni, avagy hogyan fejezzünk be elegánsan egy társalgást?

2018. október 30. kedd - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Ahogy közeledik az üzleti partik szezonja, úgy kerül újra középpontba a társalgás művészete. A beszélgetés során azonban nem csak a témák megválasztására kell ügyelni, hanem a csevegés lezárása is: üzleti etikett szakértőnk ehhez ad tanácsokat.

Az év végével közeledik az évzáró üzleti partik, rendezvények időszaka. Ezek az események remek lehetőséget nyújtanak, hogy kötetlenebb körülmények között találkozzunk üzleti, szakmai partnereinkkel, illetve új ismeretségekre tegyünk szert. Azonban ezeken az eseményeken néha társalogni nem is olyan könnyű.

Nemcsak a közös téma megtalálása okozhat gondot, hanem az is, milyen elegáns módon fejezzük be valakivel a beszélgetést. A társalgásból való kilépésünk eleganciájára azért is érdemes odafigyelnünk, mert a kutatások szerint nemcsak az első benyomás bír meghatározó jelentőséggel, az utolsó is. Vagyis nem engedhetjük meg, hogy kellemetlen emlékként maradjon meg beszélgetőtársunkban a távozásunk módja.

A hullámvasúthoz hasonlóan, ahol a menetnek azelőtt vége van, mielőtt ráunnánk, a beszélgetésből is akkor kell kilépnünk, amikor úgy gondoljuk, eddig is remekül éreztük magunkat, és még rengeteg mondanivalónk lenne egymásnak. Így egy következő alkalommal is örömmel tekintünk másikkal való beszélgetés elé, és ő is így lesz vele.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Akár egy csoportból válunk ki, akár az aktuális beszélgetőtársunktól köszönünk el, éreztessük beszélgetőtársainkkal, élveztük a társalgást, és csak ezt a beszélgetés fejezzük be, nem a kapcsolatot szakítjuk meg. Különösen nem örökre.

Az udvariasság megköveteli, hogy 7-8 percet még a számunkra talán legkevésbé izgalmas résztvevővel is társalogjunk. Ennyi idő éppen elég ahhoz, hogy egy kicsit megismerkedjünk, feltegyünk néhány kérdést, váltsunk pár szót az aktuális program elemeiről, a helyszínről…

Profi tippek a könnyed társalgáshoz
Az üzleti megbeszélések, ebédek, konferenciák természetes része a könnyed társalgás (small talk), amely látszólag nem az üzletről szól, ám erre is igaz Michael Corleone mondása „Ez nem személyes (…), ez szigorúan üzlet.”

Ezek az ismeretek hozzásegíthetnek, még egy rövid beszélgetés után is, a stílusos távozáshoz.

Két ötlet, hogyan fejezzünk be egy társalgást:

Távozás három lépésben

  • Első lépés: Visszajátszás

A távozásunk során az egyik legelegánsabb és legpraktikusabb gesztus a „visszajátszás”. Kiemelünk a beszélgetésből egy kulcs momentumot vagy gondolatot, amit a másik mondott.

A búcsúzásunk során az erre való utalással egyrészt jelezzük, hogy végig odafigyeltünk a beszélgetőtársunk által mondottakra, másrészt azt is kifejezésre juttathatjuk, méltányoljuk, hogy megosztotta velünk a gondolatait, ami számunkra fontos és értékes volt.

Nagyon élveztem a milánói történetedet…

  • Második lépés: Nem miattad, miattam
Így lesz eredményes az üzleti ebéd
Ha egy új ötlet kapcsán puhatolóznánk vagy egyszerűen csak jó lenne az iroda formálisabb légkörét kicsit lazábbra cserélni, esetleg olyan partnerrel vagy témáról tárgyalnánk, amely nem tartozik a munkatársainkra, egy üzleti ebéd megfelelő keret lehet mindezekhez. Szakértőnk segít, hogy lesz eredményes.

A búcsúzás további elemeként kifejezhetjük sajnálatunkat, hogy nem folytathatjuk a beszélgetést. Nagyon fontos, hogy ki is mondjuk, nem a beszélgetőtársunk társasága nem elég vonzó, hanem van egy olyan rajtunk kívül álló ok, amelynek fontosságában mindketten egyetértünk, és ami miatt most, sajnos, abba kell hagynunk a társalgást.

Örülnék, ha hosszabban is tudtunk volna beszélgetni, de itt van az egyik régi ügyfelem és nem lenne szép tőlem, ha nem üdvözölném.

  • Harmadik lépés: Az ígéret szép szó

A távozásunk lezárásául, beszélgetésünk alapján felajánlhatjuk, hogy megosztjuk a bejegyzését, elküldjük a könyv címét, vagy egy linket egy olyan témához, amely iránt a beszélgetésünk során érdeklődést mutatott.

Ez a gesztus úgy hat igazán, ha 24 órán belül tett is követi, és így kialakulhat rólunk az a kép, hogy nemcsak figyelmes hallgatóság és elbűvölő beszélgetőtársak vagyunk, de megbízhatóak is.

6+1 igazán hatásos tipp kapcsolatépítéshez
Bármennyit beszélünk is a közösségi médiás jelenlét fontosságáról és az információs társadalom elképesztő fejlődéséről, még mindig fontos, hogy képesek legyünk igazi, személyes kapcsolatokat építeni és fenntartani. Van pár hasznos tippünk hozzá.

Stílusos távozás

Egy beszélgetés lezárásának másik, igazán elegáns módja lehet, ha beszélgetőtársunkat egy olyan jelenlevővel ismertetjük össze, akiről okkal gondoljuk, hogy találnának közös témákat, illetve kölcsönösen értékelnék az új ismeretséget. Így, miután kezdetét veszi a társalgás, már szinte észrevétlenül ki tudjuk menteni magunkat.

Ráadásul összeismertetőnek lenni hálás szerep, és nemcsak távozáskor érdemes élnünk vele, hanem bátran bevonhatunk így a társalgásba új résztvevőket is.

Figyelemmel arra, legyünk akár társasági, akár üzleti eseményen, általában egyáltalán nem bánjuk, ha leveszik rólunk az ismerkedés terhét. Éppen ezért okkal remélhetjük, hogy beszélgetőtársaink nemcsak akkor és ott lesznek hálásak nekünk a „társaságba való bevezetésért”, de később hasonló helyzetben (kicsit talán a mi példánkból is merítve) velünk is ugyanilyen előzékenyek lesznek, és ők gondoskodnak nekünk izgalmas beszélgetőtársról.

 

Szerző:

Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó és coach

www.erdosetikett.hu

Jobbkéz-szabály és rangsor az üzleti etikettben
Az etikettnek van néhány olyan vezérgondolata, alapelve, amelyet, ha ismerünk, számtalan kellemetlen helyzettől megóvhatjuk magunkat. Szakértőnk, dr. Erdős Zsuzsanna segítségével most bemutatunk néhány viselkedési alapszabályt.

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek