Jobbkéz-szabály és rangsor az üzleti etikettben

2018. augusztus 27. hétfő - 07:30 / piacesprofit.hu
 •    

Az etikettnek van néhány olyan vezérgondolata, alapelve, amelyet, ha ismerünk, számtalan kellemetlen helyzettől megóvhatjuk magunkat. Szakértőnk, dr. Erdős Zsuzsanna segítségével most bemutatunk néhány viselkedési alapszabályt.

Az egyik ilyen a rangsorolás kérdése. Ha tudjuk, hogy az adott kultúrában és helyzetben mi a rangsorolás szabálya (ki van „kitüntetett helyzetben”, kit illet meg az elsőbbség), nem fordulhat elő velünk, hogy bárkit is megsértenénk. Ha bennünket illet meg az elsőbbség, és egy elegáns gesztussal ezt a pozíciót egy-egy helyzetben átengedjük a másik félnek, sokat tettünk azért, hogy megkedveljék a társaságunkat.

A rangsorolás alapelvét mindannyian tudjuk: A rangsorolás főszabálya szerint a nemet, a kort és a rangot, pozíciót kell figyelembe venni. Nő és férfi kapcsolatában a nő; azonos neműek között az idősebb; üzleti, hivatali hierarchia esetén a magasabb rangú a kitüntetett személy, akit a megkülönböztetett figyelem, az előzékenység megillet.

Természetesen bonyolítja a helyzetet, hogy arra is figyelemmel kell lenni, az adott élethelyzetben melyik szempont (nem, kor, rang) élvez elsőbbséget.

Nem mindegy, ki hova ül... Kép: Pixabay

Nem mindegy, ki hova ül… Kép: Pixabay

A másik mindig megjelenő, „titkos” rendezőelv: a „jobbkéz-szabály”.

Számos esetben könnyen megoldhatunk egy-egy bonyolultnak tűnő helyzetet, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az etikett (kevés kivételtől eltekintve, de annak is éppen a jobbkéz-szabály miatt van oka) a jobb oldalt preferálja, azt tekinti kezdőoldalnak vagy kitüntetett oldalnak.

Minden nagy üzlet egy beszélgetéssel kezdődik
A small talk kifejezésnek az angolban többrétegű jelentése van: rövid beszélgetés, könnyű csevegés; könnyed társalgás. Azonban, ha csak az egyik módon fordítanánk le, hiányérzetünk maradna, mert valójában, ahogy Debra Fine társalgási szakértő fogalmaz: a small talk minden beszélgetés első fogása.

Ennek oka valószínűleg abban a prózai tényben keresendő, hogy az emberiség többsége – a kutatások szerint 85 százaléka – jobbkezes.

Mi jelent a jobbkéz-szabály a gyakorlatban?

 • A diplomáciában szigorúan betartják, de a hétköznapjainkban is észrevehetjük: a házigazda jobbján van a kitüntetett hely. Érdekesség, hogy a tolmács – éppen ezért, hogy a legkisebb mértékben zavarja a beszélgetést – annak a balján ül, akinek fordít.
 • A diplomáciában, a tárgyalóasztalnál a főtárgyaló jobbján ül a rangban utána következő.

Azért jó ezt tudni, mert gyakran az üzleti életben sincs másként. A vezetőt követő – formális vagy informális hatalommal bíró – második személy tudatosan vagy öntudatlanul ezt a helyet foglalja el. A rangsorban harmadik a vezető balján szokott elhelyezkedni, a következő helyen rangsoroló pedig a második személy jobbján. Vagyis az ültetés „kottája”: jobb-bal, jobb-bal.)

 • Ha egy megbeszélést csak kettesben folytatunk, érdemes úgy alakítanunk a helyzetet, hogy a jobbunkon helyezkedjen el a beszélgetőtársunk, mert – a kutatások szerint – a jobb felől ülők együttműködőbbek.
 • Az autóban főszabályként, a jobb hátsó ülés a kitüntetett hely.
 • Az étkezéses alkalmak során az ültetés szintén követi a jobb-bal elvet. Ugyanakkor jó tudni, hogy az uraknak a jobbjukon ülő hölgynek illik elsősorban segíteniük, és a hölgy jó közérzetéről gondoskodniuk (pl.: a szék kihúzásával).
 • Az ünnepi étkezések során, az etikett szerint, a társalgás is úgy kezdődik, hogy először a jobbunkon ülővel társalgunk, majd a következő fogásnál a balunkon ülővel elegyedünk beszélgetésbe.
 • A felszolgálás során, ha tányéron érkezik az étel, azt a felszolgálók a jobbunkról helyezik elénk (svájci szerviz), ha tálcáról kell szednünk (francia szerviz), akkor a balunkon áll a felszolgáló. Jobbkezességünk okán így ügyesebben tudunk szedni.
 • Az üres tányérokat a jobbunkról veszi el a felszolgáló.
 • A kimért italokat éppen úgy a jobbunkról a jobbunkra helyezik, ahogyan bor töltését az adott vendég széke mögül jobb kézzel, jobbról töltik. (Úgy, hogy a bor címkéje végig látható maradjon.)
 • A pohárköszöntő során a jobb kezünkben tartjuk a poharat is, és úgy koccintunk, vagy emeljük a poharunkat.
 • Még a magukat kevésbé régimódinak valló úriemberek is tudják, hogy a hölgyeket a jobbjukon kísérik, és az esernyőt is a jobb kezükkel tartják a hölgy fölé. (Kivéve, valamilyen okból a hölgy biztonsága érdekében mást ésszerű tenni.)
 • A jobb kezünket nyújtjuk kézfogásra is.
 • A konferenciánkon a névtáblánkat a jobb oldalunkra kell tűznünk. A kézfogás során a kéz vonala vezeti a tekintetet, így bemutatkozáskor nem csak hallhatjuk, de el is olvashatjuk a másik nevét, ezért könnyebben meg is tudjuk jegyezni azt. (Érdekesség: A hölgyeknek a retiküljüket a bal kezükben vagy oldalukon kell tartaniuk, hogy szabad legyen a jobb kezük az üdvözlésre.)

… és igen, az első puszit is általában jobbról adjuk.

Szerző:

dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó és coach

www.erdosetikett.hu

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek