hirdetés

Három dolog, amit NE delegáljunk

Nem mer szabadságot kivenni, mert fél, hogy irányítása nélkül leállna a munka? Úgy érzi, hogy 0-24 órában elérhetőnek kell lennie? Ha pótolhatatlan, akkor vezetőként valamit elront. Azonban vannak olyan feladatok, amiket semmilyen körülmények között sem ildomos másokra bízni. Szakértőnk hármat is felsorol ezek közül.
hirdetés

A delegálás képessége az egyik legfontosabb vezetői képesség. Az, hogy a vezető, a saját felelősségi körébe tartozó feladatok közül bölcsen válassza ki, mely ügyeket intéz személyesen, illetve megtalálja azt a finom határt, ahol már a személyes közreműködésére nincs szükség, és a feladat elvégzését az ahhoz értő kollégára bízhatja. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor az a tény, hogy nem személyesen teszünk meg valamit, tűnjék az bármily apróságnak is elsőre, örökre megmérgezhet egy kapcsolatot.

Kép: Pixabay

Kapcsolattartási szint módosítása

A diplomáciában természetes, hogy az azonos rangban levők tartják egymással a kapcsolatot. Súlyos sértésnek számít, ha valaki nem fogadja a másik állam vele azonos szinten levő vezetőjét, mint ahogyan kitüntetésnek minősül, ha egy alacsonyabb rangú személyt egy nálánál magasabb rangú fogad.

3 üzleti lecke, amit ne a saját kárán tanuljon meg
A legtöbb vállalkozó ugyanazokat a hibákat követi el az elején, és mindenki a saját kárán tanulja meg, hogy hogyan kellett volna. Három leckével segítünk elkerülni néhány alaphibát.
Az üzleti életben is hasonló a helyzet. Egy üzleti tárgyalás és kapcsolattartás során is érdemes figyelni a „szintet tartásra”. Ha a cég vezetője a kapcsolattartást egyoldalúan delegálja valamelyik beosztottjára (különösen az érintett üzleti partner előzetes tájékoztatása nélkül), a másik fél okkal gondolhatja úgy, hogy a lekicsinylik, akár a személyét, akár a vele kötendő üzlet jelentőségét.  A mindennapi gyakorlatban könnyen értelmezhető bántó gesztusként, ha a cégvezető, noha arra tesz ígéretet, hogy egy anyagot maga juttat el a partneréhez, a kérdéses anyag mégsem tőle, hanem egy beosztottjától érkezik végül. (Akár úgy, hogy a cégvezető is „másolatot kap”.) Jogosan merül fel a kérdés: Biztosan tudja az ígéretet tevő vezető, hogy mi is áll pontosan az anyagban? Ha igen, akkor miért mellőzte azt az egyszerű udvarias gesztust, hogy maga küldje tovább?

Zavarba ejtő az ilyen üzenetre reagálni is. A könnyebbik rész: illik megköszönni annak is aki ténylegesen küldte, és természetesen a cégvezetőnek is. Ám, ha az anyaggal kifogás merül fel, kinek reagáljunk? És ki fog a kifogására reagálni?  Egy ilyen gesztusra logikus lépés, hogy a partner is delegálni fogja a kapcsolattartást és a feladatot valamelyik kollégájára.  Könnyű belátni, ez a helyzet gyanúsan kezd hasonlítani egy hatalmi játszmához, ami nem jó alap egy hosszú távú üzleti kapcsolathoz.

Növekedni akar? Álljon félre az útból!
Félelmetes dolog kiengedni a kezünkből a döntést a legkisebb területen is, ha a saját magunk által felépített cégről van szó. Pedig egy idő után ez a legjobb, amit tehetünk – magunkért és a cégünkért.
Odaadjuk a telefonunkat

A vonalas telefonok fénykorában természetes volt, hogy a cégvezetők titkárságaikon keresztül érintkeztek. A kollégák pedig a klasszikus protokollszabályok analógiájára kapcsolták egymáshoz a vezetőket. (A főszabály szerint a rangban alacsonyabb vagy az adott helyzetben alacsonyabb rangú várakozott a vonalban, míg a másik felet kapcsolták.)

A mobiltelefonnal más a helyzet. A vezető mobiltelefonja (és a másik cégvezető mobiltelefonja is) személyes tárgy, még abban az esetben is, ha a telefon számláját a cég fizeti. Nem elegáns megoldás tehát odaadni a telefonunkat a kollégánknak, hogy hívja fel a partnerünk mobilját arról, majd miután a partner a vonalban van, átvenni a telefont, azaz kapcsoltatni magunkat. Még bántóbb, ha a telefonról nemcsak a hívást, hanem az egész telefonbeszélgetést „delegáljuk” a kollégánkra, mondván, elfoglaltak vagyunk. Ennek a gesztusnak is hatalmi játszma színezete van. Érthető, hogy keserű lesz a partner szájíze, és nem biztos, hogy lelkesedéssel fogadja a későbbi hívásainkat.

Hogy meneküljünk meg a bumerángfeladatoktól?
Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mások nem végzik jól a munkájukat. Vagy ha igen, akkor is mi magunk még egy kicsit jobban csinálnánk. Nem könnyű elcsitítani a bennünk lakozó kontrollmániást, de megéri! Íme néhány tipp, hogy delegáljunk úgy, hogy a feladatok ne jussanak vissza hozzánk.
A meghívó delegálása

Számos meghívást kaphat egy cégvezető, ahol a meghívó a személyes megjelenésére számít. Ügyfélparti, gálavacsora, koncert, sportesemény stb. Súlyos félreértése a helyzetnek, ha az ilyen eseményeken való részvételt a vezető a munkatársaira – esetleg jutalomként – „delegálja”.  Zavarba ejtő még elképzelni is a meghívó arcát, amikor a VIP páholyba az üzleti partner és felesége helyett egy soha nem látott munkatárs érkezik a kísérőjével. A meghívó egyértelmű. A vezetőt várják.

Ha nincs módjában elmenni, önkényesen nem dönthet úgy, hogy „jó lesz oda más is”. Úgy elegáns, ha mielőbb lemondja az eseményen való részvételt, ezzel módot adva a meghívónak, hogy saját üzleti érdekeire figyelemmel szabadon döntsön a felszabaduló hely sorsa felől. Noha mindhárom esetben a szerencsétlen „delegálás” fakadhat egyszerű figyelmetlenségből, illetve lehet a hatékonyság jegyében hozott praktikus döntés, mégis hatalmas hiba. Az üzlet egyik alappillére a bizalom. Egy-egy ilyen szerencsétlen gesztussal a másik belénk vetett bizalmát roppanthatjuk meg, ami nemcsak az adott üzletet, de hosszútávon a jó hírünket is veszélyeztetheti.

dr. Erdős Zsuzsanna üzleti etikett tanácsadó és coach

hirdetés

Véleményvezér

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo