Kasszacsere: a forgalmazók orrára koppintanak

Fel kell gyorsítani a hagyományos pénztárgépek lecserélését, ezért az NGM még a héten a forgalmazók orrára koppint. A kasszacserére ugyanakkor nem lesz újabb határidő, így még mindig kétséges, hogy sikerül-e időben lecserélni több százezer pénztárgépet az országban.

Demján Sándor és Varga Mihály: szigorodnak a határidők a forgalmazóknak - Kép: MTI, Fotó: Koszticsák Szilárd

Nem lesz több határidő módosítás, a (nagy) kasszákat az év végéig le kell cserélni” – szögezte le Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Európai Kereskedelem Napjának alkalmából a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége (VOSZ) által szervezett konferencián. A politikus szerint a jövő év elejétől a PC-s alapú nagykasszák esetében a Nemzeti Adó- és Vámügyi Hivatal (NAV) szigorú ellenőrzéssorozatot fog indítani. (A kiskasszák esetén már október elsején lejárt a határidő, így a kereskedőknek vagy új kasszával, vagy pedig érvényes, visszaigazolt igényléssel ÉS a NAV-tól kért regisztrációs kóddal kell rendelkezniük, ellenkező esetben a NAV ellenőrei akár milliós bírságot is kiszabhatnak.)

8 napos határidők jönnek

A tárcavezető elmondása szerint ugyanakkor még ezen a héten új rendeletben szigorú határidőket szab a forgalmazók és a szervizek számára. „A kereskedők időben leadták rendeléseiket, azonban a forgalmazóknál és a szervizeknél elakad a folyamat” – hangsúlyozta Varga Mihály.

A kiskasszák esetében szigorú határidőket fognak bevezetni, mivel a kiskereskedők leadták az igényeiket, és a forgalmazók, illetve a szervizeknél akadt el a folyamat. Éppen ezért mindkét esetben 8 napos határidőt fognak megszabni a pénztárgépek továbbítására. Ezentúl a kaszacserében érintett kereskedők által benyújtott igényeket a szerviznek 8 napon belül továbbítania kell a forgalmazónak, amelynek szintén 8 napon belül továbbítania kell azt a gyártó felé.

A szándék megvan, a megvalósítás kérdéses

Csakhogy a kormányzati szándék nem lesz egyszerűen kivitelezhető: “A kiskasszák esetében a határidők mind a regisztrációs kód, mind készülékrendelés területén lejártak, a kereskedők folyamatosan vezetik be a gépeket, ahogy azok megérkeznek – erre további határidő nincs. A PC alapú nagykasszák határideig, tehát december 31-ig történő lecserélése ellenben biztosan nem valósul meg” – mondta korábban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a Piac&Profitnak. Az adóhatóság ugyan megteheti, hogy január másodikán szankcionál mindenkit, akinél nincsenek bevezetve a PC alapú nagykasszák (ki sem kell szállnia helyszínre, hiszen elég ellenőrizni, van-e online kapcsolat a kasszák felé), ám a kereskedőknek is joga van fellebbezni. (Az első PC-s pénztárgép csak október végén kapott engedélyt.)

Hasonló véleményt fogalmazott meg az Országos Kereskedelmi Szövetség is: "Az év végi határidő nem tartható, mivel a szükséges fejlesztések, átalakítások ugyan megkezdődtek, de még messze nem zárultak le" - olvasható a szakmai szervezet közleményében. A karácsonyi bevásárlási forgatagban lehetetlen pénztárgépeket cserélni, átalakítani, így vagy az ajándékvásárlás, vagy a kasszacsere marad el december végén. Az NGM üzletbezárási fenyegetése pedig azt jelenti majd az OKSZ szerint, hogy sok kis üzletben és nagyáruházban megáll az élet jövő év elejétől, vagy a bírság, vagy a bírság elöli menekülés miatt.

Demján Sándor, a VOSZ elnöke éppen ezért azt kérte az eseményen Varga Mihálytól, hogy azok a kereskedők, amelyek hibájukon kívül csak 2014-ben tudják felszerelni az új gépet (vagyis igazoltan regisztráltak, ám nem szállították le a számukra a kasszát), ne essenek el a gépenkénti 50 ezer forintos támogatástól. "Aki vétlen kereskedő, és átcsúszik 2014-re az új pénztárgép beszerzésével, ne kerüljön előnytelen helyzetbe. Főleg akkor, ha igazolni tudja, ő időben megrendelte a készüléket" - hangsúlyozta Demján,

Jogi segítséget nyújt az onlinekassza.hu

Jogi segítséget nyújt az onlinekassza.hu szakmai portál azoknak a dohányboltot üzemeltető vállalkozásoknak, akik a pénztárgépszállító hibás teljesítése miatt nem tudnak eleget tenni online adatszolgáltatási kötelezettségüknek a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. felé.

Sok trafiktulajdonos jelezte, hogy a szerződött kasszaforgalmazók nem teljesítik a vállalásaikat, így a kialakult helyzetben a trafikosok több százezer forintot is veszíthetnek a beszállító hibájából. A trafikosok szinte kilátástalan helyzetbe kerültek, mert a rendelet előírja az online adattovábbítást az NDN felé, ha pedig ezt nem teljesítik, megbüntetik őket. Online felületen várják a károsultak jelentkezését, akik jogi és műszaki segítséget kapnak a hibásan teljesítő onlinekassza forgalmazókkal szemben.

A szakmai portál mindazoknak a bejelentkezését várja, akiknek a beszállítója nem teljesít megfelelően, vagy úgy érzik, kihasználták, átverték őket. A bejelentéseket elemzik, majd jogi és műszaki tanácsot nyújtanak, illetve ügyvédi támogatást adnak a kasszaforgalmazó elleni jogszerű fellépésre. A portálon egy online bejelentőlap kitöltésével jelezhetők a problémák.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo