Kasszacsere: a forgalmazók orrára koppintanak

Fel kell gyorsítani a hagyományos pénztárgépek lecserélését, ezért az NGM még a héten a forgalmazók orrára koppint. A kasszacserére ugyanakkor nem lesz újabb határidő, így még mindig kétséges, hogy sikerül-e időben lecserélni több százezer pénztárgépet az országban.

Demján Sándor és Varga Mihály: szigorodnak a határidők a forgalmazóknak - Kép: MTI, Fotó: Koszticsák Szilárd

Nem lesz több határidő módosítás, a (nagy) kasszákat az év végéig le kell cserélni” – szögezte le Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Európai Kereskedelem Napjának alkalmából a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége (VOSZ) által szervezett konferencián. A politikus szerint a jövő év elejétől a PC-s alapú nagykasszák esetében a Nemzeti Adó- és Vámügyi Hivatal (NAV) szigorú ellenőrzéssorozatot fog indítani. (A kiskasszák esetén már október elsején lejárt a határidő, így a kereskedőknek vagy új kasszával, vagy pedig érvényes, visszaigazolt igényléssel ÉS a NAV-tól kért regisztrációs kóddal kell rendelkezniük, ellenkező esetben a NAV ellenőrei akár milliós bírságot is kiszabhatnak.)

8 napos határidők jönnek

A tárcavezető elmondása szerint ugyanakkor még ezen a héten új rendeletben szigorú határidőket szab a forgalmazók és a szervizek számára. „A kereskedők időben leadták rendeléseiket, azonban a forgalmazóknál és a szervizeknél elakad a folyamat” – hangsúlyozta Varga Mihály.

A kiskasszák esetében szigorú határidőket fognak bevezetni, mivel a kiskereskedők leadták az igényeiket, és a forgalmazók, illetve a szervizeknél akadt el a folyamat. Éppen ezért mindkét esetben 8 napos határidőt fognak megszabni a pénztárgépek továbbítására. Ezentúl a kaszacserében érintett kereskedők által benyújtott igényeket a szerviznek 8 napon belül továbbítania kell a forgalmazónak, amelynek szintén 8 napon belül továbbítania kell azt a gyártó felé.

A szándék megvan, a megvalósítás kérdéses

Csakhogy a kormányzati szándék nem lesz egyszerűen kivitelezhető: “A kiskasszák esetében a határidők mind a regisztrációs kód, mind készülékrendelés területén lejártak, a kereskedők folyamatosan vezetik be a gépeket, ahogy azok megérkeznek – erre további határidő nincs. A PC alapú nagykasszák határideig, tehát december 31-ig történő lecserélése ellenben biztosan nem valósul meg” – mondta korábban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a Piac&Profitnak. Az adóhatóság ugyan megteheti, hogy január másodikán szankcionál mindenkit, akinél nincsenek bevezetve a PC alapú nagykasszák (ki sem kell szállnia helyszínre, hiszen elég ellenőrizni, van-e online kapcsolat a kasszák felé), ám a kereskedőknek is joga van fellebbezni. (Az első PC-s pénztárgép csak október végén kapott engedélyt.)

Hasonló véleményt fogalmazott meg az Országos Kereskedelmi Szövetség is: "Az év végi határidő nem tartható, mivel a szükséges fejlesztések, átalakítások ugyan megkezdődtek, de még messze nem zárultak le" - olvasható a szakmai szervezet közleményében. A karácsonyi bevásárlási forgatagban lehetetlen pénztárgépeket cserélni, átalakítani, így vagy az ajándékvásárlás, vagy a kasszacsere marad el december végén. Az NGM üzletbezárási fenyegetése pedig azt jelenti majd az OKSZ szerint, hogy sok kis üzletben és nagyáruházban megáll az élet jövő év elejétől, vagy a bírság, vagy a bírság elöli menekülés miatt.

Demján Sándor, a VOSZ elnöke éppen ezért azt kérte az eseményen Varga Mihálytól, hogy azok a kereskedők, amelyek hibájukon kívül csak 2014-ben tudják felszerelni az új gépet (vagyis igazoltan regisztráltak, ám nem szállították le a számukra a kasszát), ne essenek el a gépenkénti 50 ezer forintos támogatástól. "Aki vétlen kereskedő, és átcsúszik 2014-re az új pénztárgép beszerzésével, ne kerüljön előnytelen helyzetbe. Főleg akkor, ha igazolni tudja, ő időben megrendelte a készüléket" - hangsúlyozta Demján,

Jogi segítséget nyújt az onlinekassza.hu

Jogi segítséget nyújt az onlinekassza.hu szakmai portál azoknak a dohányboltot üzemeltető vállalkozásoknak, akik a pénztárgépszállító hibás teljesítése miatt nem tudnak eleget tenni online adatszolgáltatási kötelezettségüknek a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. felé.

Sok trafiktulajdonos jelezte, hogy a szerződött kasszaforgalmazók nem teljesítik a vállalásaikat, így a kialakult helyzetben a trafikosok több százezer forintot is veszíthetnek a beszállító hibájából. A trafikosok szinte kilátástalan helyzetbe kerültek, mert a rendelet előírja az online adattovábbítást az NDN felé, ha pedig ezt nem teljesítik, megbüntetik őket. Online felületen várják a károsultak jelentkezését, akik jogi és műszaki segítséget kapnak a hibásan teljesítő onlinekassza forgalmazókkal szemben.

A szakmai portál mindazoknak a bejelentkezését várja, akiknek a beszállítója nem teljesít megfelelően, vagy úgy érzik, kihasználták, átverték őket. A bejelentéseket elemzik, majd jogi és műszaki tanácsot nyújtanak, illetve ügyvédi támogatást adnak a kasszaforgalmazó elleni jogszerű fellépésre. A portálon egy online bejelentőlap kitöltésével jelezhetők a problémák.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo