hirdetés

Gyorsan megtérül, ha digitális megoldásokkal lenyomjuk a konkurenciát

A pénzügyi vezetők növelik a digitális transzformációval kapcsolatos kiadásokat annak érdekében, hogy versenyelőnyt szerezzenek. A digitális megoldások bevezetése, az ehhez kapcsolódó szervezeti átalakítás jelenti ma a cégek életében az egyik legnagyobb kihívást.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

A közelmúltban közzétett kutatás rámutat arra is, hogy a pénzügyi vezetők több mint kétharmada (69 százaléka) tervezi növelni befektetéseit olyan technológiák területén, amelyek gyorsítják üzleti változás folyamatát. Körülbelül 40 százalékuk tervez több mint 10 százalékos növekedést a következő 12 hónapban.

Ennek a gyors iramú költekezésnek a motorja egyértelműen a verseny. A kutatásban résztvevő pénzügyi vezetők 41 százaléka úgy érzi, hogy

a digitális átalakulásába való befektetés olyan versenyelőnyt biztosít cégeik számára, mellyel képesek megkülönböztetni magukat a piacon.

A kutatásban ugyanakkor az a tendencia is tetten érhető, hogy a CFO-napjainkban egyre fontosabb szerepet játszanak a technológiával kapcsolatos döntések befolyásolásában és a jövőbeni lehetőségek kiaknázásában.

Kép: Pixabay

A kutatás jelentős különbséget tárt fel a vezetők legfontosabb befektetési prioritását illetően is. „Miközben a digitális átalakítást eredetileg a költségcsökkentés és a szervezeti teljesítmény növelése iránti igény vezérelte, a jövőbeli befektetések a stratégiai lehetőségek kiaknázása irányába tolódnak majd el. Ezeknek a befektetéseknek kiemelt szerepe lesz például az ügyfélélmény és tapasztalat javításában.”- mondta Srikant Sastry, a Grant Thornton tanácsadói szolgáltatások üzletágának vezetője.

digitális transzformációra való kiadások megtérülésének a mérése ugyanakkor problémát jelenthet. A megkérdezett vezetők csupán a vezetők 12 százaléka gondolja úgy, hogy rendelkezésére állnak a megfelelő pénzügyi mérőszámok, amelyek kifejezik az IT befektetések sikeres megtérülését.

A digitális megoldások azonnali segítséget jelenthetnek

A felmérésből az is kiderül, hogy az az új technológiák alkalmazása akár azonnali előnyöket is jelenthet a vállalat számára egyes területeken, hiszen az automatizálás középpontjában alapvetően a műveletek egyszerűsítése és a tőke felszabadítása áll. A digitalizációnak köszönhetően egyszerűsödhet a jelentéskészítés folyamata. Javulhat az adatbányászat és a stratégiai elemzések hatékonysága, ahol jobb adatminőség érhető el, az optimalizálhatóak a folyamatok, a hibák és a költségek csökkenthetők.

A megfelelően képzett munkaerő hiánya aggodalomra ad okot

A válaszadó vezetők szerint a legnagyobb fejtörést a megfelelő képességekkel és képzettséggel rendelkező alkalmazottak bevonzása és megtartása jelenti. A megkérdezettek több mint fele (52 százaléka) a meglévő kollégák átképezésében, átcsoportosításában gondolkozik, és csupán 20 százalékuk gondolkozik új munkatársak felvételében, további 17 százalékuk pedig harmadik félnek történő kiszervezéssel tervezi biztosítani a technológiailag képzett munkatársak rendelkezésre állását.

Siló helyett digitális HR
A HR stratégiai szerepének erősítése, a digitális transzformáció támogatása, a munkaerő hosszú távú megtartása, emberközpontú HR szemlélet, ezek az emberi erőforrás terület legégetőbb kihívásai. A Spark Institute és a Quantified Company kérdezte a hazai HR szakembereket.

A felmérésből ugyanakkor az az is kiderül, hogy a legtöbb vezető saját felkészültségében is kételkedik, ugyanis közel 90 százalékuk elismerte, hogy a jelenleginél sokkal erősebb adatelemzési készségre lesz szükségük a jövőben.

A digitális transzformáció útjára lépett cégeknek kihívásokkal kell szembenézniük tehát a szervezeti kultúra tekintetében is. Kultúraváltás van folyamatban.

A jövő sikeres munkavállalójának innovatívnak, nyitottnak és kicsit „mindenesnek” is kell lennie, hogy értse és naprakészen kövesse a folyamatos változásokkal járó folyamatokat.

Be kell látnunk, hogy eszközök és a technológia önmagában nem képes átalakítani az üzletet. Elengedhetetlen a digitális know-how sikeres integrálása a szervezeti működésbe, hogy az alkalmazottak teljes mértékben elsajátítsák a szemléletmódot és rendelkezzenek a szükséges képességekkel ahhoz, hogy megvalósítsák.” - hívta fel a figyelmet Kővágó János, a Grant Thornton Corporate Finance magyarországi üzletágának az ügyvezető igazgatója.

Kép: Pixabay

Az eredmények egyértelművé tették, hogy a pénzügyi vezetőknek több felelősséget kell vállalniuk és jobban meg kell ismerniük az átalakuló technológiákat és szorosabb együttműködésre van szükségük az informatikai vezetőkkel is. Kővágó János úgy véli, először a tulajdonosi és menedzsment szinten kell megjelennie a változtatásra való hajlandóságnak, ezt követően várható el a beosztottaktól is a nyitottság.

A digitális átalakulásra inkább útként érdemes tekinteni, amin járva a vezetőknek meg kell találniuk a szervezetük számára ideális tempót. A végső cél az, hogy a jövő fókuszú technológiai beruházások egyensúlyban legyenek a szervezet operatív igényeivel.

Annak érdekében, hogy ez a folyamat sikeres legyen, érdemes hátra lépni egyet és megvizsgálni a rövid- és középtávú célkitűzéseiket a következő területeken:

  • működési minőség 

  • ügyfél- és munkavállalói elkötelezettség

  • versenyelőnyök

  • tehetségek biztosítása

A rendelkezésünkre álló megnövekedett adatmennyiség kétségtelenül egyre jobb alapot ad a reális változásokhoz, azonban nincs gyors megoldás a digitális átalakítás megvalósításához. A szervezeteknek ma úgy kell dolgozniuk az új technológiák elfogadásán és bevezetésén, hogy azok segítsenek, mind a jelenlegi, mind a jövőbeli üzleti modellek megvalósításában.” – összegezte az ügyvezető igazgató.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo