Franchise vagy új vállalkozás? Öntől függ!

Egy nagyobb egység részeként sok tekintetben könnyebb, mint egyedül. De csak annak, akinek a vállalkozói habitusa is alkalmas a szigorú keretek közötti működésre. Segítünk kideríteni, Önnek melyik való!

Ami az egyiknek a franchise előnyét jelenti, az a másik számára lehet, hogy pont a hátránya. A legsikeresebb franchise-tulajdonosokban megvan a képesség, hogy ötvözzék az erős vállalkozói szellemiséget azzal, hogy hajlandók követni egy már bizonyított rendszert.

Kép:Pixabay

Egy kész üzleti modellt átvevő vállalkozónak látszólag nincs kockázata, és vállalkozói tudásra sincs szüksége. Ez azonban nincs így. Alapvetően ugyanis önállóan kell működtetnie az üzletét: üzleti tervet kell készítenie, fel kell készülnie, hogy az egyik hónapban több a profit, míg a másikban kevesebb, számításba kell vennie, hogy esetleg külső forrás bevonására kényszerül, és munkáltatóként is vannak feladatai. Mindemellett szolgaian kell követnie az átvett franchise előírásait, máskülönben nem tudja azt a fogyasztói élményt nyújtani a vásárlóknak, amit azok megszoktak az adott brandtől.

Anélkül, hogy a címben megfogalmazott dilemmát túlságosan leegyszerűsítenénk, azt kell eldöntenünk, hogy alkalmazotti típusok, kreatív vállalkozók vagy inkább végrehajtásra kész üzletemberek vagyunk-e. Ha valakit az üzleti kockázat riaszt, és nem érez kihívást az önállóságra, inkább maradjon alkalmazott. Egész biztosan nem neki találták ki a vállalatvezetést, függetlenül attól, hogy ez saját biznisz, vagy egy franchise-jogot vesz át.

Így működik a sikeres franchise
Újabbnál újabb sikersztorik, rohamosan bővülő hálózatok hívják fel az üzleti szektor figyelmét a franchise-ra mint követni érdemes üzleti modellre. A sikerhez azonban fontos tisztán látni a franchise üzleti modell legfontosabb jellemzőit, az elvárásokat és előnyöket. Minderről Mandel Katalin a Magyar Franchise Szövetség főtitkára beszélt a Piac&Profit KKV-Akadémiáján. Részletes összefoglalónkat itt találja.
Az sem tipikus franchise-átvevő, aki inkább a saját feje után menne, és folyamatosan úgy érzi, hogy jobb választ tudna adni adott problémára, mint az átvett rendszer. Ha ön ilyen típus, inkább saját márkában gondolkodjon. Ha viszont kényelmesen tud működni egy már meglévő rendszer keretei között, és fontos a rendszergazdától kapott támogatás is, kezdje el nézni az átvevőket kereső rendszereket, hátha megtalálja a maga számára legjobbat.

Először tehát azt kell eldönteni, hogy melyik prototípushoz tartozunk. Ehhez az Entrepreneur.com cikke szerint három kérdést ajánlatos feltenni önmagunknak.

3 kérdés, amely segít dönteni

– Igazán vállalkozó típus vagyok?

Bizonyos vállalkozói készségek szükségesek, akár franchise-jogot vesz át, akár „magányos” vállalkozást indít. Képesnek kell lennie állandóan pörögni, gyorsan dönteni és cselekedni, biztos kézzel irányítani az embereket, és teljes felelősséget érezni az üzlet jövője iránt.

– Mekkora kontrollt viselek el?

A franchise-hálózat tagjaként alapvetően két hatalmas előnyhöz jutunk: hozzáférünk egy már megalapozott márkához, ráadásul a mögötte álló üzleti modell is bizonyított már. Igen ám, de ezért cserébe az önállóságunk egy részéről kell lemondanunk, és meg kell tanulnunk az adott rendszer jellemzőit. Nem mi döntjük el, hogy nézzen ki az üzlet, milyen recept szerint készüljön az étel, és így tovább. Ha ön mindig újításon gondolkodik, és igényli, hogy mindenbe legyen beleszólása, nem valószínű, hogy gyümölcsöző lesz a franchise-együttműködés.

– Mekkora kockázatot viselek el?

Ha úgy dönt, csatlakozik egy lánchoz, minimalizálja az üzleti kockázatát. A havi royalty fejében a franchisor jelentős támogatást ad, kezdve a képzésektől, az üzletberendezés és alapanyagok kedvezményes beszerzésén át a meglévő üzleteket üzemeltetők tapasztalatainak megosztásáig. De még a legszuperebb franchise-rendszerrel is előfordulhat, hogy azon a helyen nem működik. Az ön üzletének sikere mégiscsak önön múlik!

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo